Aptarimas:Fundamentalizmas

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Dėl kategorijos "Psichikos ligos"[redaguoti vikitekstą]

Ar būtina čia kategorija „Psichikos ligos“? Kiek suprantu, ji įdėta dėl sakinio „Religinio fundamentalizmo fenomenas paaiškinamas psichikos sutrikimais ir laikomas pavojingui žmonijos taikiam gyvenimui reiškiniu.“, kuris, savo ruožtu, remiasi viena citata iš knygos „Pasaulio religijos“, kurios, tarp kitko, net autoriai visi nenurodyti (jau nekalbant apie išleidimo metus). Autoriai turbūt laikytini religijotyrininkais ar teologais (sprendžiant iš to, ką radau internete). Pati knyga, kiek suprantu iš aprašymų, turbūt priskirtina daugių daugiausiai prie mokslo populiarinimo literatūros. O teiginys toks kategoriškas, kad norėtųsi mokslinio straipsnio recenzuojamame leidinyje (gal ir įtrauktame į Medline ar ISI sąrašus), o ir ne vieno... Ir, aišku, parašyto psichiatrų, o ne religijotyrininkų... Tad siūlyčiau kategoriją „Psichikos ligos“ pašalinti, o teiginį sušvelninti (pavyzdžiui, prirašyti „Kai kurie autoriai teigia, kad...“ ar pan.). --Martynas Patasius 00:56, 2007 Gegužės 30 (EEST)

Pilnai pritariu. --Atlantas 01:23, 2007 Gegužės 30 (EEST)

Norint straipsnyje rašyti, kad fundamentalizmas aiškinamas psichiniais sutrikimais, reikėtų kaip minimum nuorodos į psichiatrinį šaltinį, ne į "pasaulio religijos". Mano nuomone, šis šaltinis pateisina tik teiginį "kai kurie autoriai aiškina..." į kurį ir pakeičiau. Taip pat, išėmiau tą teiginį apie fundamentalizmo pavojų taikiam žmonijos sanbūviui, kuris yra tikrai nepagrįstas. Kiek konkretūs fundamentalistai kelia pavojaus žmonijai, priklauso nuo mokymų, kuriais jie seka. Ši dalis be abejo turėtų būti aprašyta išsamiau ir su šaltiniais, ten ir bus galima nurodyti, kad tas ar kitas fundamentalistinis judėjimas kelia pavojų. --Nomad 01:35, 2007 Gegužės 30 (EEST)

Na, taip bet, teiginys teisingas iš principo, tik gal ne taip formuluotas. Manau, kad reiktų paminėti, jog nemažai pvz., Islamo fundamentalistų priklauso teroristinėms organizacijoms, vykdo savižudiškus sprogdinimus ir pan. --Atlantas 08:05, 2007 Gegužės 30 (EEST)