Aptarimas:Fokusas

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Fokusas - ne procesas, o geometrinė vieta. Beje, yra įprastesnis fizikoje pavadinimas - židinys. Apskritai siūlyčiau daryti atskirus straipsnius.

Atskiri straipsniai yra gerai, taip pat kaip ir bendras straipsnis parodantis, kad terminas turi daug reikšmių skirtingose srityse. Disambig straipsnyje visada yra galima padaryt nuorodų į kitus platesnius straipsnius, kai juos turėsime. E rulez 19:52, 25 Rugpjūčio 2005 (EEST)
Tarptautinių žodžių žodynas - I fokusas - židinys II fokusas 1. vikrus veiksmas, triukas daromas rankomis arba specialiais įtaisais cirke, estradoje, arenoje 2. išdaiga, pokštas. Pagal šį apibrėžimą "fokusas" naudojimas psichologijoje ir publicistikoje labai abejotinas, tai greičiau žargoniški išsireiškimai.Dirgela 22:51, 25 Rugpjūčio 2005 (EEST)


"Tarptautinių žodžių žodynas" ? Ar tikrai jis pakankamai storas ir išsamus ?

Ką rašo šis žodynas apie nanotechnologijas ? Neuroonformatiką, geoinformatiką? Nanoelektroniką ? Optines technologijas ir lazerius?

Pasiskaityk ir sužinosi :) Dirgela 17:30, 26 Rugpjūčio 2005 (EEST)

Tarptautinių žodžių žodynas - "kompiuteris : elektroninė skaičiavimo mašina".

Labai šiuolaikiškas apibrėžimas...Kitos definicijos iš informatikos- taip pat labai unikalios (jei apskritai įmanoma jas rasti TŽŽ).

Analitikas 13:30, 29 Rugpjūčio 2005 (EEST)

Nelabai matau ry6io tarp kompiuterio ir "fokuso", nebent, kad kartais us kompiuterius galima daryti visokius "fokusus" :) Dar prašau žodis "focus" pagal anglų-lietuvių kalbų žodyną:

focus

Ä n (pl -ci, focuses [-�z])

1 dėmesio centras (t. p. the focus of attention)

2 spec. židinys;

foci of an ellipsis geom. elipsės židiniai;

out of focus nesufokusuotas, neryškus

3 (ligos, žemės drebėjimo ir pan.) židinys, centras

4 akcentas, pabrėžimas

Jei sugebėsi duoti nors vieną pavyzdį, kai žodis "fokusas" naudojamas tavo nurodyta prasme galėsim pasiginčyti, kol kas laikau, kad tai tavo "išradimai".Dirgela 19:39, 29 Rugpjūčio 2005 (EEST)


"Pagal šį apibrėžimą "fokusas" naudojimas psichologijoje"

Ką duoda paieškos sistemos, įvedus sąvokas "fokusuoti, dėmesys" (fokusavimas, dėmesys ir fokusuotė, dėmesys) anglų, ispanų ir prancūzų kalbomis ? "Fokusas, fokusavimas" tada įgyja kitą reikšmę.

Kai rašysi anglų kalba tai gal ir tiks. Pažodinis vertimas nėra pats geriausias variantas. Dirgela 17:30, 26 Rugpjūčio 2005 (EEST)

"Publicistikoje labai abejotinas, tai greičiau žargoniški išsireiškimai".

Kas yra publicistika- ar nepatenka į ją viešąjį gyvenimą aprašantys leidiniai ? Ką teigia solidus žodynas?

Ar publicistika neapima įvairių leidinių (spauda, knygos aktualia visuomenei tematika, eletroninė ir kitokia žiniasklaida) ? Čia vyrauja žargonas ? Čia naudojamos inter alia ir mokslinės sąvokos, kurios šiuolaikiniame pasaulyje susipina... Mokslas publicistikoje ir publicistika moksle. Visa tai negali egzistuoti izoliuotai.

Netgi rimtuose moksliniuose straipsniuose ir disertacijose gausu publicistikos terminologijos, kadangi šiuo metu nevengiama kalbėti populiariai ir žemiškai. Deaj, bet ir kalbos meistrai, ekspertai (lingvistai), dažnai netiksliai naudoja kitų mokslų sąvokas, kadangi be savo srities išmanyti dar vieną sritį yra pakankamai sudėtinga.

O gilintis į kitas sritis reikia laiko ir pastangų. Todėl lengviau drąsiai viską vertinti iš savo požiūrio kampo, kuris nevisada yra pagrįstas moksline instrumentologija.

Publicistika - nerimta sritis ? Wiki turi ją apeiti ? Ar kada nors pabandėme parašyti straipsnį į solidų leidinį ? Priėmė be jokių TERMINOLOGINIŲ pataisymų ?

Analitikas 14:00, 29 Rugpjūčio 2005 (EEST)


Nesupratau ką norėjai parašyti, bet nematau prasmės čia dėti žargoninių išsireiškimų bei nevykusių vertimo pavyzdžių. --Dirgela 17:30, 26 Rugpjūčio 2005 (EEST)
Sutinku, pirmą kart girdžiu tokią žodžio fokusas reikšmę. Internete nepavyko nieko rasti, greičiausiai tai tik pažodinis vertinys. Kita vertus, angliškoje wiki tokios reikšmės irgi nėra. --Nomad 15:15, 29 Rugpjūčio 2005 (EEST)

Analitikas 13:27, 26 Rugpjūčio 2005 (EEST)