Aptarimas:Fizikinis dydis

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

O kas tai yra periodas? Tai trukmė, dydis, kurio matavimo vienetas yra sekundė. Sekundė tai pagrindinis SI sistemos vienetas. Nematau jokio skirtumo tarp periodo ir pvz. ilgio, atstumo, nuotolio ar net bangos ilgio (kurie irgi matuojami pagrindiniu SI sistemos mato vienetu - metru). Todėl periodas neturi būti pateikiamas tarp išvestinių dydžių. Orionus 17:03, 2007 Liepos 20 (EEST)

Periodas yra laikas, per kurį kūnas atlieka vieną svyravimo ciklą. Vadinasi jis priklauso nuo laiko, o ne atvirkščiai. Jeigu laikas pagrindinėje vientų sistemoje būtų valanda, tai periodas bus matuojamas valandomis. --Osmis 19:19, 2007 Liepos 20 (EEST)
Ne taip pasakyta. Periodas nepriklauso nuo laiko. Periodo matavimo vienetas yra tas pat, kaip ir laiko matavimo vienetas. Dėl terminų, tai angliškai yra "SI base unit" ir "SI derived unit". Tai matavimo vienetai skirstomi į pagrindinius ir išvestinius ir pagal juos sakoma, cituoju anglišką wiki: "All other quantities are derived quantities since their dimensions are derived from those of base quantities by multiplication and division." Taigi, matuodami periodą mes nekombinuojame tarpusavy jokių kitų matavimo vienetų. Nė vienoje vikipedijoje nėra išskiriama periodo kaip išvestinio dydžio. Nes pagal tą pat logiką galima būtų išskirti fizikinį dydį "bangos ilgis", kuris matuojamas metrais ir sakyti, kad jis išvestinis. Vienu žodžiu, periodą reikia mesti iš čia ir iš SI kaip išvestinį vienetą ir neklaidinti skaitančiųjų. Orionus 20:06, 2007 Liepos 20 (EEST)
Periodas priklauso nuo laiko, nes yra laiko tarpas, per kurį įvyksta svyravimas. Matuodami periodą, priešingai negu Jūs sakote, mes kombinuojame kitus matavimo vienetus. Ir čia yra tik sutapimas, kad gavosi sekundė. Periodas apskaičiuojamas dalinant iš dažnio, kurio matavimo vienetas - s-1. Galima tada rašyt 1/s-1 jeigu s nepriimtina. Tarp pagrindinių (SI base units) vientų gali būti tik tie, kurie pateikti lentelėje. O išvestinių labai daug, nenuostabu, kad kituose šaltiniuose nerandate būtent šio. --Osmis 21:26, 2007 Liepos 20 (EEST)

Nemanau, kad periodas yra išvestinis dydis. Tai tiesiog laiko tarpas. Čia panašiai, kaip jei ilgis pagrindinis, tai plotis - išvestinis. Galbūt tikrai reiktų išmesti iš išvestinių vienetų apskritai Pixas 21:29, 2007 Liepos 20 (EEST)

Galit išmest man nuo to nei blogiau, nei geriau. Tiesiog nereik manyt, o jis iš tiesų yra išvestinis. Periodo formulė: T = 1/f, kur f yra svyravimų dažnis. --Osmis 21:40, 2007 Liepos 20 (EEST)
Jei periodas skaičiuojamas pagal dažnį, tada taip. Jei periodas matuojamas laikrodžiu (laiko tarpas tarpo dviejų vienodų fazių) - tada ne išvestinis.Pixas 21:45, 2007 Liepos 20 (EEST)
Teisingai, galima sakyti, kad tai dažnio formulė yra f =1/T. Dažnis yra išvestinis matavimo vienetas iš laiko. Čia beveik ginčas, kas pirmesnis - višta ar kiaušinis:), kadangi laikas visada matuojamas per kažkokius periodinius procesus. Tą patį faktiškai jau pasakė ir Pixas. Orionus 21:51, 2007 Liepos 20 (EEST)

Veiksmų paaiškinimas[redaguoti vikitekstą]

Kalbėjome apie fizikinius dydžius, o ne apie istoriją ar panašiai. Fizikoje periodas nėra matuojamas laikrodžiu, o išreiškiamas taip:

arba taip:

.

Kadangi rašomas straipsnis buvo Fizikiniai dydžiai, tai tokią prasmę ir perteikiau. Atsiprašau, jeigu kažką labai įžeidžiau. --Osmis 22:43, 2007 Liepos 20 (EEST)

Išvestinių dydžių dimensijos[redaguoti vikitekstą]

Gal vertėtų išvestinių dydžių dimensija rašyti tik SI sitemos vienetais? J=kg*m2/s2 ir t.t.?

Nesupratau, kurie vienetai čia nėra SI? Fizikoje Džaulis yra SI sistemos energijos arba darbo mato vienetas. Visi kiti taip pat. --Osmis 23:01, 2007 Liepos 20 (EEST)

Turejau omeny pagrindinius SI sistemos vienetus.Pixas 23:02, 2007 Liepos 20 (EEST)
Tada gal reiktų rašyt visus, kaip originale. The International System of Units (SI) --Osmis 23:06, 2007 Liepos 20 (EEST)
Manau, kad angliškoje wiki neblogai padaryta [1] - ten pvz. J yra ir N∙m ir m2∙kg∙s−2. Nes kartais gerai žinoti, kad Pa=N/m2. Orionus 23:15, 2007 Liepos 20 (EEST)