Aptarimas:Feliksas Dzeržinskis

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Manau kad straisnis lietuviu kalba turetu pilniau atspindeti aprasomojo asmens sasajas su Lietuva. Arba bent jau buri tinkamai isverstas is anglisko vikipedijos [[straipsnio][1]]. Asmuo visa savo aktyvu gyvenima praleido Vilniuje (buvo muziejus Markuciuose) ir Kaune, kur buvo suimtas uz streiko organizavima. Akivaizdu kad tam jis privalejo gerai kalbeti ir lietuviskai. Suprantama kad kai kurie darbai gali kelti pasislykstejima, bet objektyvumas reikalauja isdestyti viska nuosekliai.

Gimė jis LDK bajoru [[Samsonu][2]] šeimoje [Ivyanets [3]] vietoveje kuri per amzius iki pat II pasaulinio karo skaitesi Lietuvos teritorija. Todel ir tikra pavarde buvo Samsonas.

Mokesi jis Vilniaus gimazijoje, kuri buvo prie Vilniaus universiteto (o ne vidurinej), kartu su kitais bajorų vaikais (pvz broliais Giniotais-Pilsudskiais). Gimnazija buvo vienintele Vilniuje ir beveik atitiko universiteto lygi. Kartu su jais dalyvavo socialistu burelyje, uz ka buvo pasalintas is gimnazijos.

Laikomas vienu is [[Lietuvos socialdemokratu partijos][4]] pradininku [5].

1897 ir 1900m. ištremtas i Sibirą, iš kurio abu kartus pabėgo. Paskutini karta i Berlyna kur susipazino su [[Rosa Luxemburg][6]. Matyt buvo artimi, nes jos portretas visą laika kabejo jo kabinete Maskvoje[7].


Aktyviai dalyvavo 1905m. revoliucijoje, uz ka buvo persekiojamas jis ir jo zmona. Sedejo Butyriu kalejime iki pat islaisvinimo per revoliucija 1917 m.


Didzioji jo gyvenimo dalis (daugiau nei 16 metu is 22) nuo pilnametystes iki karjeros 1917 m. praejo kalejimuose (viso 10 metu), lageriuose Sibire, begant ir besislapstant. Buvo ziauriai tardomas, tame tarpe sulauzant zandikaulius, del ko veliau turejo kalbos sutrikima. Buvo per plauka nuo koju amputacijos, kurios gangrenavo del grandiniu.[8]

Tai akivaidziai itakojo jo charakteri ir dalinai paaiskina elgesi veliau bunant [[Cheka][9]] įkureju ir vadovu.-- šis nepasirašytas komentaras buvo paliktas naudotojo Vaisvila (aptarimasindėlis)

„Lietuviškas straipsnis“ yra ne straipsnis apie Lietuvą, lietuvius ar kažkokias sąsajas su Lietuva, o tik straipsnis lietuvių kalba. O tai, kad galima kažką įrašyti - taip, galima, jei manote, kad verta - tvarkingai įrašykite. Blogiausiu atveju kažkas nutars, kad kažkas ne taip ir atmes, tada aptarime bus galima išsiaiškinti, kas ir kaip. --Martynas Patasius 19:51, 25 spalio 2009 (EET)[atsakyti]

O kodėl tik? Idomu gi sąsajas parodyti. Išėmiau 1896 m. įstojo į LSDP istojo i socialistų partiją.

Na nieko nesuprantu. Ar galėtumėte rašyti "nešvepluojant"? ir pasirašinėti--Qwarc 09:19, 1 lapkričio 2009 (EET)[atsakyti]