Aptarimas:Dingę

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Niekaip nesuprantu, kodėl lietuvinami įstaigų ar firmų pavadinimai? Juk tai serialas, kurio veiksmas vyksta ne Lietuvoje, o užsienyje, todėl įstaigų vertimas yra laisvos formos, tai kas pasilieka teisę užtvirtinti savo teisumą? ardai į šitą sritį neįeina, nes jie lietuvinami pagal lt. kalbos transkripcijos taisykles ir nėra nieko blogo (pagr. straipsnyje be abejo turi būti originalus vardas paminėtas). Tai negi dabar reikia ir tokius kaip Coca-cola rašyti "Kokakola" ir pan.? Gal geriau neiškraipykime originalo. – Andrius // 10:27, 2009 vasario 17 (EET)

„Coca–cola“ šiuo atveju visiškai nesusijusi. Vikipedija remiasi patikrinamais faktais. Jeigu seriale pavadinimai būtų nelietuvinami, nebūtų to ir čia. Siūlau nenagrinėti savaime suprantamų klausimų. Remiantis ta pačia taisykle, aišku, galite DHARMA Iniciatyvą pavadinti DHARMOS Projektu, tačiau tuomet tikrai niekas to nesuprastų. Ta žmonių grupė, kuri išskirtinai domisi serialu, ir lanko šį projekto puslapį (tai lengvai galima suprasti iš mažo lankytojų skaičiaus), yra pastarojo gerbėjai, sudarantys net kelias internetines svetaines. Galite jose apsilankyti (adresai pateikti puslapio apačioje), ir suprasite, kad jiems nesulietuvinti pavadinimai neturi jokios prasmės, o tuo labiau išversti kaip, pavyzdžiui, DHARMA Projektas. —Kellogg257 18:00, 2009 vasario 17 (EET)
O jei aš irgi sugalvosiu internetinį projektą ir jame rašysiu nelietuvintus pavadinimus, tai kaip tada? Ar tai patikimas šaltinis? Mėgėjiški puslapiai neturėtų būti liakomi neginčyjamų faktų šaltiniais, čia enciklopedija. – Andrius // 18:24, 2009 vasario 17 (EET)
Deja, kitų nėra. O gal ir yra. Tuomet suraskite, prašyčiau, prieš darydamas abejotiną tvarką ir keldamas abejotinos reikšmės klausimus. Ir dar: serialas, pavadinimu „Dingę“ ir transliuojamas nacionalinės televizijos kanalu, yra svarbiausias šaltinis. —Kellogg257 18:46, 2009 vasario 17 (EET)
Tai va, televizija - jau kitas reikalas. O sprendimai - ne būtinai abejotini. Dažniausiai, kalbant apie filmus, serialus ar knygas, vertimai dažniausiai būna laisvos formos, o ne kažkokie fiksuoti ar filmo kūrėjų priimti. Antra, pvz., ruošiuosi išversti str. apie „Oceanic Airlines“. Esmė tame, kod tokios fiktyvios oro linijos egzistavo/egzistuoja ne viename filme ar seriale, todėl juo labiau jų negalima versti, kadangi jau būtų iškraipytas originalumas (o kas, jei skirtinguose filmuose žmonės užsimanys skirtingai tai išversti?). Kadangi savaime vien tik apie seriale „Dingę“ esančias oro linijas straipsnis neatitiktų Vikipedijos reikšmungumo kriterijų (elementariai per trumpas), tenka imtis kompromiso - neversti. – Andrius // 18:55, 2009 vasario 17 (EET)
Dėl likusių pavadinimų esu tos pačios nuomonės. Tačiau jei sugalvosit atmesti pakeitimus, pagalvokit, kad lietuvinti "initiative" nelietuvinant "dharma" (lt. darma) yra gan kvailoka. Antra, neatmeskit aklai - pavadinimai lietuvių kalboje dedami į kabutės :) – Andrius // 18:55, 2009 vasario 17 (EET)
Siūlau toliau nebekovoti su nesamomis problemomis. Man pradeda atrodyti, kad turite per mažai patirties tokiems dalykams, nes labai daug ir beprasmiškai ginčijatės. Užteks pasikviesti porą kitų dalyvių, ir atrasite tiesą. Vikipediją reikia redaguoti ne tik išmanant atskiras sritis, bet ir turint pakankamai gyvenimo patirties. Patikėkite, jeigu su šia tema būtų kažkas ne taip, tikrai jums pritarčiau, bet dabar taip nėra, ir, tiesą sakant, nelabai suprantu, ką jūs čia bandote įrodyti; maždaug, kad ant duonos visada reikia užtepti sviesto ;). Tikrai, neįsižeiskite, bet stengiuosi jus paprotinti, o jeigu nesate nusiteikęs geranoriškai ir norite įsikišimo, – gerai, galėsime pasikviesti dar po porą dalyvių, kurie išsakys savo nuomonę. Sakau, sprendžiate kažkokį beprasmišką reikalą; bandote pakeisti savaime suprantamus dalykus. Tokiam reikalui, pasikartosiu, reikia gyvenimiškos patirties, tad numanau, kad esate dar pakankamai jaunas. Yra toksai posakis: tas, kuris be paliovos ginčijasi, yra kvailys. Šito jums nepritaikau ;), tad tikriausiai turite per mažai suvokimo.
Kas liečia DHARMA, tai – taip pat patirties klausimas. Atkreipiu dėmesį į jūsų naivią klaidą: „darma“ lietuviškai nebus, nes verčiamas pats trumpinys. Tuomet būtų Materialiųjų apraiškų tyrimų ir heuristikos departamentas, t. y. sutrump. MATHD. Štai čia jau yra absurdas. Visur vyrauja išmintis ir gyvenimo patyrimas. Mano geranorišką nusiteikimą labai gadina jūsų noras tęsti kažkokius beprasmius ginčus. —Kellogg257 21:46, 2009 vasario 17 (EET)

Be to, siūlau nevargti dėl straipsnių apie šį serialą kūrimo, nes dar nuo praeitų metų rudens jau turiu parašęs visus gamybinius, veikėjų ir „grupių“ straipsnius. Nesu parengęs tik apdovanojimų sąrašo ir straipsnio apie kompiuterinį žaidimą. Atrodo, dar neturiu ir abiejų straipsnių apie alternatyvios realybės žaidimus. Aišku, tai jūsų reikalas. Šiuo metu jokia oficiali projekto nuostata neriboja jūsų redagavimo galimybių. Tik prašau pagarbos kito darbui.

O dėl to, kad delsiu įkelti parengtus straipsnius, yra kelios priežastys: pirma, laikausi tam tikrų darbo principų (be to, atskirų epizodų straipsnius esu sukūręs iki ketvirtojo sezono dešimtosios serijos), antra, vadovaujuosi viešųjų ryšių taisykle, kuria remdamasis informaciją pateiksiu tik pasibaigus penktajam sezonui. Galbūt ir šiek tiek pavėluotai besilankančiųjų čia atžvilgiu, tačiau tuomet nebus tokio didelio atotrūkio prasidėjus paskutiniam, šeštajam, sezonui. Aišku, jūsų teisė spręsti, rašyti ar ne; juk neuždėsiu dabar ant kiekvieno sakinio ilgio straipsnio po „inuse“ skydelį, bet žinokite, kad ir mano teisė bus vasaros viduryje iš naujo įkelti visus duomenis ;). Tai tiek. —Kellogg257 22:02, 2009 vasario 17 (EET)
Ne jums mane mokyti, kadangi nežinot nei koks mano amžius, nei kiek ir kokios aptirties turiu. Nustokite čia vaidinti kažkokį "tėvelį", nes darotės įkyrus. Susitvarkykite savo daržą ir nelyskite pas kitus. Jei aš ko nors norėsiu pasimokyt, kreipsiuosi, mat nei vienas iš Vikipedijos naudotojų kitų mokymų "gyvenimiškos patirties" klausimais dar neužsiiminėjo. Siūlau to nedaryti ir jums, nes taip pat galiu daug ko pamokyti.
Ir priblemos aš iš to nepadariau, savo nuožiūra atlikau keitimą, o jūs tiesiog laikotės įsikibęs savo, kaip visuotinai teisios, nuomonės (kaip ir aš). Tai kodėl aš čia kažkuo kaltinamas? O logika lietuvinti "Initiative", bet nelietuvinti trumpinio DHARMA - "geležinė". Pusė pavadinimo tokio, pusė - anokio.
P.S. Su savo tokiu trigraščio kišimu - "tiek ir aniek metų buvau tas", "matyt jums trūksta patirties" ir kt. - pasirodote ne ką geresnis. Jei jau ir nugyvenot daugiau metelių už kai kuriuos wiki dalyvius, atitinkamos patirties tikrai neįgijote, nes iš jūsų kalbos to nė nesimato. Temokat tik vaizduotis esąs geresnis už kitus. Tai žema. Imkit pavyzdį iš Lazdyno. Šis naudotojas, kurį aš gerbiu bene labiausiai iš visų, nė karto diskusijose nebandė savęs aukštinti ir, juo labiau, menkinti kitų - tiesiogiai ir netiesiogiai. – Andrius // 21:57, 2009 vasario 17 (EET)
P.P.S. Ir su straipsniu nesusijusius komentarus toliau prašau adresuoti man asmeniškai: arba į mano aptarimų puslapį, arba per formą, įgalinančią parašyti el. laišką. – Andrius // 21:59, 2009 vasario 17 (EET)
Supratau – matau, kad ir toliau žaisim. Na, žaidžiam, – man dėl to galvos neskauda. —Kellogg257 22:04, 2009 vasario 17 (EET)
Jei jūms čia žaidimas, tai kam iš vis atėjot į Vikipediją? – Andrius // 22:05, 2009 vasario 17 (EET)

Nesuprantu, kam čia tokie baisūs ginčai. Gi kaip lietuviškoje filmo versijoje įgarsinta, taip ir reikia vadinti. O Kellogg ištiesų gal nereiktų taip smarkiai vaizduotis autoritetu, nes nei tai diskusijai iš to kokia nauda, o metodas primena kurių-nekurių liūdnai pagarsėjusių wiki veikėjų stilių :) * Hugo ¿díme? 17:34, 2009 kovo 5 (EET)

Na, aš pastarąją idėją ir ginu. Bet, kaip matote, su Andriumi kažkaip keistai neįmanoma susikalbėti. Ir ne man vienam. O šiaip, Hugo.arg, yra nemažas skirtumas tarp to, prieš ką tu stoji, kai savo noru pradedi kalbėti apie asmeninius reikalus. Tiesiog nebeišmanau, kaip su Andriumi susikalbėti, o švietimo sistemoje nedirbu ir auklėtojo specialybės, deja, neturiu ;). —Kellogg257 17:43, 2009 kovo 5 (EET)