Aptarimas:Benzinas

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Gal kas turi istorijos apie tai kodėl Lietuvoje vadinamas kuras automobiliams kaip benzinas. Speju, kad tai kilo is benzeno, bet benzenas tai:

Benzene with alternating double bonds

Pagal Fotonijos Tarptautinių žodžių žodyną: benzìnas [it. benzina < lot. benzoë – benzoinė derva], degus, bespalvis lengvai garuojantis ir užsiliepsnojantis skystis; gaunamas iš naftos, dujų, kietojo kuro arba sintezės būdu; degalai, tirpiklis, valiklis.

Iš Algirdas Sabaliauskas „IŠ KUR JIE?: PASAKOJIMAS APIE ŽODŽIŲ KILMĘ.“ apžvalgos: Ar žinote, kad žodis benzinas etimologiškai reiškia " Javos (Indonezijos sala) smilkalai "? ispanai iškraipė arabišką junginį luban džavi (smilkalai Javos) į benjui , iš jo prancūzai padarė benjoin , italai - benzole , vokiečiai - die Benzole , ir visa tai davė šaknį cheminiam medžiagų pavadinimui benz - (benzinas, benzolis).

Iš rusiško vikižodyno: Происходит от ср.-лат. benzoe, из арабск. luban jawi «яванское благовоние». Термин Benzin был впервые введен нем. химиком Митшерлихом в 1833 г. для обозначения бензоидной кислоты. Русск. бензин заимств. через франц. benzine. Использованы данные словаря М. Фасмера; (etimologija ten pažymėta kaip nebaigta).

Chambers Dictionary of Etymology irgi palaiko tą versiją, kuri yra rusiškame wikižodyne. --rencas 11:36, 2008 rugsėjo 4 (EEST)