Aptarimas:Baptistai

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Sweiki. As esu tinklapio http://kaunoekbb.visiems.lt savininkas. Jusu minima nuoroda http://www.freewebs.com/cassawa/baptistai.html yra dalis sio puslapio ir jo autorines teises priklauso man. As sutinku, jog duomenys is mano tinklapio butu naudojami sioje Wikipedijos skiltyje. Jei turije papildomu klausimu, rasykite adresu: cassawa@mail.ru

Norint tekstą talpinti Vikipedijoje, reikalingas leidimas naudoti GFDL sąlygom, taigi leidimas "jog butu naudojami sioje Wikipedijos skiltyje" nepakankamas. knutux 14:01, 25 Balandžio 2006 (EEST)

Tai kokio leidimo jums reikia?

"Dokumentą pagal GFDL licencijos sąlygas leidžiama naudoti ir platinti tiek komerciniais, tiek ir nekomerciniais tikslais, tačiau negalima platinamo dokumento kaip nors apriboti - platinamam dokumentui, net jei jis yra pakeistas, turi būti taikomos tos pačios GFDL licencijos sąlygos."

Jei cia yra tosios jusu licenzijos esme, tai leidima gaunate.

Dėl neutralumo (NPOV)[redaguoti vikitekstą]

Gražus tekstukas, bet kai kurios jo dalys labiau tiktų į poskyrį "baptistų nuomonė apie savo tikėjimą ir istoriją" ar pan. Pavyzdžiui:

  1. "Baptistai neturi savo ypatingų dogmų" - dogmų jie aiškiai turi (pripažįsta tik suaugusiųjų krikštą, laiko, kad Biblija - vienintelis Apreiškimo šaltinis ir pan.), tad reikėtų aiškintis, kas yra "ypatingos" dogmos. Gal geriau tiesiog išvardinti pagrindines jų tikėjimo tiesas (kaip angliškoje versijoje)?
  2. "Istorijoje yra žinoma, kad jų bendruomenės jau veikė viduramžių laikais. Jie pasireiškė panašiai kaip valdiečiai ir Bohemijos broliai. Dažnai jie veikė vienas šalia kito ir buvo žinomi kaip: anabaptistai, katabaptistai, baptistai." - šiaip jau, yra ir kitų požiūrių - angliškoje versijoje pateikiamos dar dvi versijos.
  3. "[...] anglas Džimas Keris (Jim Carrey) - garsiausias visų laikų krikščionių misionierius ir lingvistas, dirbęs Indijoje ir Birmoje XVIII a. [...]" - galima suprasti keliais būdais: "garsiausias visų laikų krikščionių misionierius" (tada nekenktų įrodymas, kad jis garsesnis už, tarkim, šv. Paulių), "garsiausias visų laikų krikščionių misionierius, tuo pačiu buvęs ir lingvistu", "garsiausias visų laikų krikščionių misionierius iš dirbusių Indijoje ir Birmoje XVIII a." ir pan. Geriau būtų rasti tai patvirtinančią citatą (iš kurios matytųsi, kas turėta galvoje), o gal ir visai pašalinti "garsiausias".

Tai pataisius, visai neblogas straipsnis išeitų... --Martynas Patasius 01:29, 2006 Lapkričio 7 (EET)

Pataisiau paskutinias dvi pastabas. Del pirmosios galima butu gincytis. Baptistai neturi nuostatos kad krikstyti galima tik suaugusius zmones. Esminis dalykas yra jog krikstas suteikiamas tik zmogui paciam panorejus. O tai kartais daro ir samoningi vaikai. Zinoma, kai kurios baptistu baznycios krikstija tik nuo 18 metu, taciau tai nera visiska dauguma.

Be to, tolimesne teksto mintis isplecia teigini. "Baptistai moko to, ka randa Sventajame Raste." Is ten kila mokymas, bet ne visada jis yra dogmatinis.

Taip pvz daugelis baptistu baznyciu gali tiketi skirtingai del tam tikru Sv.Rasto tiesu (pvz izymioji "Isgelbejimo praradimo" diskusija). Nuo cia jau prasideda baptistu skirstymas i arminijoninius ir kalvinistinius.