Aptarimas:Akrostichas

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

"PISK" - labai trumpas žodis. Tai gali būti sutapimas (kai Bible Codes), ir jį tada reikėtų įvardint būtent kaip tokį. Jei ne sutapimas, reikia kokio nors paliudijimo:

  • Kad Binkis mėgo ir naudojo akrostichus.
  • Kad Binkis sakė draugams, jog įdėjo į "Internacionalą" akrostichą.
  • Kad Binkis buvo labai dėmesingas kiekvienam žodžiui, ir nieku būdu nebūtų praleidęs netyčinio akrosticho.

Ir t.t. Kol šito nėra, čia abejotinas faktas. Teėchniškai tai čia išvis filologyno bajeris.

Beje, ar galima vikipedijoje pateikinėti nuorodas į laisvai pildomus tinklalapius? Į forumus? Nes aš labai mielai pats taip daryčiau, tik duokit žinot.

O štai ir pagrindimas. Dar ko nors reikia? Be to, išskyrus tą forumą, originalaus "Internacionalo" teksto niekur kitur neįmanoma rasti - tad ar blogai, kad panaudojau jį čia? --T. Marc 15:36, 2008 kovo 21 (EET)

Ir dar nuoroda į Greimą. Taip, viskas puiku.

Tai kad netokie internacionalo žodžiai. Žodžiai:
„Pirmyn, vergai nužemintieji,
Išalkusi minia, pirmyn.
Sukilkit, žmonės pavergtieji,
Visi kovon išvien smarkyn“

Sukeitus tuos žodžius net neskamba tekstas. Aiškiai kažkoks antikomunistas sukeitė tam, kad pasityčioti iš dainos ir tiek. Gintaras S

Pagal mane, kaip bebūtų, reiktų trinti lauk ir tiek, suprasčiau jei balansui būtų ir kitokių pateikta, o dabar graudžiai atrodo potemė 'akrostichai lietuvių literatūroje', nėra lietuvių literatūra tokia skurdi :) --Mea 16:34, 2008 spalio 31 (EET)
1. Internacionalo vertimas, kurį pateikia Gintaras S, yra naujesnis. Čia kalbama apie K. Binkio vertimą, kuris labiau žinomas tautosakoje, o ne oficialiuose šaltiniuose. Būtent dėl to jo ir ieškojau "nepatikimuose" šaltiniuose (radau interneto forume). Beje, visas pagrindimas yra, ir, jei A. J. Greimas rašo, kad Binkis taip padaręs tyčia, vadinasi, Binkis taip padarė tyčia, o ne "kažkoks antikomunistas sukeitė". Nematau problemos. 2. Mano nuomone, trinti negalima, atvirkščiai, reiktų papildyti. Taip, akrostichų kol kas tik pora — tad suraskite daugiau; jei ką, turėdamas laiko ir aš surasiu. Nepilna, nepapildyta sekcija, mano nuomone, yra geriau, nei jokios. Ech jūs, adminai, jums bile trinti :) --T. Marc 14:45, 2008 lapkričio 17 (EET)

Šaltinis - ištrauka iš forumo, pateiktas akrostichas - kažkokia vulgarybė. Trinti be kalbų. * Hugo ¿díme? 15:24, 2008 lapkričio 17 (EET)

"Vulgarybę" (apibūdinimas, remiamas POV) sugalvojo K. Binkis, ji puikiai iliustruoja akrosticho galimybes paslėpti drąsią mintį. Reikia prisiminti, kad tai yra literato išraiškos forma, kuriai galioja daugiau laisvių. Tokiu atveju gerbiamas Hugo tokių autorių kaip H. Milleris ar Hunteris S. Thompsonas skaityti iš viso negali, mat jų knygos pilnos "vulgarybių"? Jei rasčiau patikimą šaltinį, galima būtų palikti? A. J. Greimui šis faktas atrodė vertas paminėjimo, o Vikipedijai - ne? Atsiprašau, jei atrodau aršus, tiesiog ketinimai cenzūruoti šį straipsnį visiškai neatitinka mano įsitikinimų apie Vikipediją, kaip enciklopediją, kuri priklauso žmonėms ir pateikia informaciją, kurios nepateiktų tradicinės enciklopedijos. Gali būti, kad klystu --T. Marc 18:35, 2008 lapkričio 17 (EET)