Aptarimas:Šiaurės Korėja

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Nesu tikras dėl provincijų pavadinimų. Jei reikės taisyti ir žemėlapį tai turiu atvira failą, nebus problemų. arz 20:09, 14 Spalio 2006 (EEST)

Politinė sistema[redaguoti vikitekstą]

Ar tikslinga vadinti Šiaurės Korėją "demokratine" ir tuo pat metu rašyti, kad "Visi deputatai yra Šiaurės Korėjos Darbo Partijos nariai (ŠKDP) arba palaiko ŠKDP politiką"...??? Net rusų Viki nemini to "fakto", kad Š.K. yra demokratinė, o anglų ir lenkų Vikės nurodo, kad ši šalis yra komunistinė..... Andrej 12:20, 17 Spalio 2006 (EEST)

Kiek suprantu, ten nurodytas oficialus valstybės pavadinimas. --Nomad 16:03, 17 Spalio 2006 (EEST)
Pavadinime taip, bet dalyje apie politinę sistemą buvo rašoma "Šiaurės Korėja yra demokratinė valstybė"... Bet dabar lyg ir gerai - pakeista į "Šiaurės Korėjoje yra įsitvirtinęs totalitarinis režimas, labiausiai primenantis stalinistinį režimą buvusioje Sovietų Sąjungoje. Oficialiai valstybė yra "demokratinė", tačiau realiai..." --Andrej 16:58, 17 Spalio 2006 (EEST)
Čia buvo anoniminio vartotojo keitimai, kurie truputį apskritai nevisur atitiko tikrovę. Tačiau man kliūna kai kurie sakiniai: "realiai visą valdžią yra užgrobęs Kim Jong Il'as", "Pastaruoju metu komunistinė Šiaurės Korėja gąsdina savo branduoline programa visą pasaulį.". Nei Kim Jong Il'as grobė tą valdžią nei Korėja ten gąsdina ypatingai kažką, būtų gerai juos pakeist turbūt sausesniais faktais. --Vezhlys 17:11, 17 Spalio 2006 (EEST)

Ir vėl... įrašyta, kad "... Tačiau JAV taip pat turi koncentracijos stovyklų Afganistane, Irake ir Kuboje (Guantanamas)". Ar tai neutralus požiūris? Man labiau panašu į pa(si)teisinimą. Kažkas panašaus į "Jūs darot taip. - Bet juk jie taip irgi daro...". --Andrej 17:17, 17 Spalio 2006 (EEST)

Atmečiau to paties anoniminio vartotojo keitimus. --Vezhlys 17:21, 17 Spalio 2006 (EEST)


Atmečiau T pakeitimą, nes buvo labai jau "keistas" karinė dikratūra tapo kolektyviniu valdymu. Panaikinti duomenys apie maisto ekonominę padėti. Keisti duomenys apie buvusio diktatoriaus sūnų, kadangi laikoma, kad jis yra diktatorius, o ne kolektyvo narys. --Atlantas 13:18, 2006 Spalio 26 (EEST)

Siūlyčiau taisyti o ne atmesti[redaguoti vikitekstą]

Kai sunki situacija vyriausybei sunku išsilaikyti valdžioje, daug kas imasi valdyti ir aiškinti. Taip pat yra ir KLDR. Kolektyvinis valdymas buvo ir TSRS po Stalino mirties bent jau prie L. Brežnevo, pasirodo kolektyviai valdė politbiuro viršūnė. Šį straipsnį labai atakuoja kraštutinių pažiūrų žmonės, vieniems KLDR vos ne rojus, kitiems jei ne vakarai, tai būtu visi išmirę badu. Tuo labiau KLDR skyriuje Politinė situacija naudojami TSRS laikais naudoti štampai, tik atvirkščiai, tokie kaip komunistai negali, atrodytu, kad tik komunistai dirba. Taip pat beveik visus resursus investuoja, reikia turbūt sušvelninti, paskui apie maistą parašyta skyrelyje Korėjos ekonomika.

Siūlau būtinai pataisyti Šiaurės Korėjos Politinės situacijos dalį. Sujungti Šiaurės Korėjos politinė sistema su straipsniu Šiaurės Korėjos politinė situacija (2004) ar tik pirmąjį pervadinti į Korėjos parlamentas o antrąjį į Korėjos politinė situacija ar dar kaip nors. T 12:16, 2006 Spalio 27 (EEST)

Dėl visų tų ginčų[redaguoti vikitekstą]

--Gandras 22:28, 2007 Sausio 1 (EET)Ko čia visi dėl tos Korėjos parinasi? Gal čia koks pasaulio centras? Mala čia visi kažkokias "tiesas" apie demokratiją ir moralę. Čia enciklopedija ir nereikia visokiausių komentarų, čia praktiškai turi būt sausi faktai ir užsimenama apie "įsitvirtinusįą diktatūrą". O jei jau taip dažnai čia eina "vandalai", tai pasirūpinkit, kad straipsnis būtų kuo išsamesnis, jį visiškai pabaikit ir užrakinkit...

Kodėl būtent "užsimenama" apie įsitvirtinusią diktatūra, o ne "išsamiai aprašoma"? --Nomad 16:15, 2007 Sausio 7 (EET)
Todėl, kad yra daug svarbesnių dalykų kuriuos galima parašyti apie šalį, o "išsamus aprašymas" gali būti daromas tik faktais, o ne nepagrįstais teiginiais.--Gandras 17:01, 2007 Sausio 7 (EET)

Pirmiausia, kad yra svarbesnių dalykų - tai tik subjektyvi tavo nuomonė. Antra, išsamus politinės sistemos aprašymas netrukdo "svarbesnių" dalykų aprašymui. O remtis faktais privaloma visur, todėl neaišku kokiu pagrindu išskyrei politinę sistemą. --Nomad 17:07, 2007 Sausio 7 (EET)

Mano nuomonė daug objektyvesnė už jūsų, nes straipsniuose apie valstybes niekad nesitaikau nuversti "totalitarinių režimų", straipsnio kalba turi eiti apie valstybę. "Politinėje sistemoje" galima išsamiau aprašyti šalies įstatymus konstituciją, o "totalitarinis režimas", aš jo neneigiu, bet tam užtenka vieno sakinuko ir nukreipimo į straipsnį apie šią santvarką (toks straipsnis egzistuoja ir jame išsamiai aprašyta "kas ir kaip".--Gandras 17:14, 2007 Sausio 7 (EET)
  1. Gal gali duoti citatą į taikymąsi nuversti totalitarinį režimą šiame straipsnyje? Matyt prasprūdo man pro akis. Tuoj pat pataisysiu.
  2. Kiek peržvelgiau, šio straipsnio "kalba eina" būtent apie valstybę. Ne apie gvazdikus, jautieną ar Metallica.
  3. Vis niekaip nepaaiškini, kodėl apie totalitarinį režimą turėtų užtekti vieno sakinio. Man atrodo, santrauka turėtų būti vos vos išsamesnė, nei vienas sakinys. Paprastai visuose straipsniuose taip ir yra.

--Nomad 17:19, 2007 Sausio 7 (EET)

Gerai nemoku aš paaiškint kokį šį straipsnį noriu matyt, kada nors reiks apsiimt viską truputį sutraukt. O šiaip labiausiai man norėtųsi straipnį bent dalinai užrakint, mat jis tikrai susilaukia daug diskusijų, ginčų, pasitaiko vandalizmo atvejų...--Gandras 17:24, 2007 Sausio 7 (EET)
Daliniam rakinimui pagrindo tikrai nėra, nuo spalio 20 dienos iki dabar jis buvo vos vieną kartą paredaguotas anoniminio dalyvio. --Nomad 17:28, 2007 Sausio 7 (EET)
Na taip, bet šiaip dėl Vikipėdijos redagavimo esu kritiškas, reikėtų leisti šią enciklopediją redaguoti tik registruotiems dalyviams, na bet čia jau ne su šiuo straipsniu susiję...--Gandras 17:48, 2007 Sausio 7 (EET)
Nelabai suprantu Gandro argumentus, kodėl valstybėje galiojančio politinio režimo aprašymas netinka enciklopedijai, kadangi politinė santvarka yra esminė valstybės politikos dalis ir ji turi aprašyta kuo plačiau, dabartinis aprašymas pakankamai skurdus. Dėl rakinimo pritariu Nomad, nebuvo jokių vandalizmų. Plius, žymė turėtų būti dedama tik toje dalyje kur reikalinga, tiksliau nurodant ką reikia taisyti (tačiau šiuo atveju nereikalinga visai). --Atlantas 18:05, 2007 Sausio 7 (EET)
Na, nepagrįsti argumentai irgi nieko gero neduoda... Nemėgstu kai tekstas akivaizdžiai kala "tiesa", mėgstu supiltus faktus iš kurių žmogus gali pats atsirinkti tą "tiesą", na bet tikriausiai kitiems žmonėms reikia kitaip, tik išsakiau savo nuomonę. Bet čia tai jau tikrai ne "skurdžiai", o net "per riebiai" prirašyta... Vėlgi tik mano nuomonė, geriau ją išsakyti, negu iš kart kažką keisti... Ir kartoju, kad neginu Korėjos valdžios ir čia neturiu jokių politinių interesų. Šiaip ar taip Korėja tėra mažytė, izoliuota, komunistinė ir tolima valstybėlė dėl kurios ginčų kelti tikrai nereikia...--Gandras 19:34, 2007 Sausio 7 (EET)


Kol kas iš viso aptarimo paaiškėjo tik tiek, kad vienintelis Gandro argumentas yra jo noras leisti vikipediją redaguoti tik registruotiems dalyviams. --Nomad 19:41, 2007 Sausio 7 (EET)
Truputį offtopic, bet su tuo faktų supylimu tai atsargiai, nes gali esmė dingti - jei įdomu į kokias keistenybes tai gali išvirsti pažiūrėkit straipsnio apie Sniečkų aptarimą rusiškai, ten kažkas aiškina, kad berods pats žodis "represijos" yra šališkas, reikėtų ieškoti neutralesnių :) --Dirgela 23:43, 2007 Sausio 13 (EET)