Apsaugotas režimas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Apsaugotas režimaskompiuterijoje apsaugotas režimas, taip pat vadinamas virtualiu apsaugoto adreso režimu, x86 šeimos procesoriams. Tai leidžia programinei įrangai naudotis funkcijomis, tokiomis kaip virtuali atmintis, puslapiavimas, saugus įvairių užduočių atlikimas ir kitos funkcijos, kuriomis siekiama padidinti operacinės sistemos kontrolę visoje programinės įrangos aplinkoje.

Procesorius, palaikantis x86 apsaugotą režimą, įjungtas pradeda darbą vartotojo režime, siekiant išlaikyti suderinamumą su ankstesniais x86 šeimos procesoriais. Į apsaugotą režimą galima persijungti tik kai programinė įranga įdiegia kelias deskriptorių lenteles ir atkyvuoja Protection Enable (PE) bitą kontrolės registre0 (CRO).

Apsaugotas režimas pirmą kartą buvo įtrauktas į x86 architektūrą 1982 metais išleidus Intel 80286 (286) procesorius. 80386 (386) procesoriuose (išleisti 1958) apsaugoto režimo galimybės buvo išplėstos, jo taikymas išplito ir tapo pagrindu visiems tolesniems x86 architektūros patobulinimams.