apl.de.ap

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
apl.de.ap
Biografija
Pilnas vardasAllan Pineda Lindo
Gimė1974 m. rugsėjo 28 d. (49 metai)
Anchelesas, Pampanga, Filipinai
KilmėLos Andželas, Kalifornija, JAV
ŽanraiHiphopas,
Veiklareperis, šokėjas, prodiuseris
Instrumentaivokalas
Aktyvumo metai1992–dabar
Įrašų kompanijaInterscope Records
Susijusi veiklaBlack Eyed Peas, Fergie, Jasmine Trias, Atban Klann
Svetainėwww.apldeap.com

Allan Pineda Lindo (geriau žinomas savo sceniniu slapyvardžiu apl.de.ap; g. 1974 m. lapkričio 28 d.) – FilipinųJungtinių Amerikos Valstijų hiphopo atlikėjas, įrašų prodiuseris, vienas iš grupės „The Black Eyed Peas“ įkūrėjų.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vaikystė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Allan gimė Anchelese, Pampanga, Filipinuose. Jo mama buvo filipinė, o tėvas afroamerikietis karininkas. Netrukus po jo gimimo, tėvas paliko šeimą ir jo motina Cristina Pineda užaugino Apl ir šešis jaunesnius vaikus viena. Apl jaunesnysis brolis Arnel nusižudė, o jo jauniausias brolis Joven Pineda Deala buvo nužudytas 2009 m. kovo 2 d. Pampangoje.[1]

Kai Apl buvo vaikas, jam reikėdavo važiuoti vieną valandą iki artimiausios mokyklos. Taip pat norėdamas pagelbėti šeimai, jis užsiiminėjo ūkininkyste. Pearl S. Buck labdaros organizacija parūpino jam rėmėją vardu Joe Ben Hudgens. Būdamos 11-kos metų Apl išskrido į JAV, gydyti nistagmos (reguliarūs, pasikartojantys nevalingi akių judesiai). Būdamas „Disneyland“, apl išreiškė norą pasilikti Jungtinėse Amerikos Valstijose. Po trejų metų, būdamas keturiolikos Apl, buvo įsivaikintas ir persikėlė į Ameriką, gyventi kartu su Hudgens.

Los Andžele jis lankė John Marshall vidurinę mokyklą, kur ir susitiko will.i.am. Will taip pat buvo Hudgens kambarioko sūnėnas. Po to jis praleido 2 metus Čikagoje, kur mokėsi Curie vidurinėje mokykloje, čia, pasak jo paties, jis susidomėjo muzika.

Apl ankstyvieji dainininkai, kurie įtakojo jo muziką buvo Stevie Wonder, The Eagles, The Beatles, A Tribe Called Quest, De La Soul, Leaders of the New School ir populiari filipinų roko/liaudies muzikos grupė Asin. Apl susipažinos su hiphopu per breiko šokį.

Karjera[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Atban Klann[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Atban Klann.

Apl ir will. i.am sukūrė breiko grupę pavadinimu „Tribal Nation“ ir dažnai apsirodydavo Pietų Kalifornijos vakarėliuose ar koncertuose. Nuo 1992 m. iki 1995 m. breiko grupė persiorientavo į muzikos grupę pavadinimu „Atban Klann“ („A Tribe Beyond a Nation“). Be Apl ir will. i.am, grupėje buvo MC Mookie Mook, Dante Santiago ir prodiuseris DJ Motiv8. Atban Klann buvo pasirašiusi kontraktą su įrašų kompanija „Ruthless Records“, debiutavo atlikėjo Eazy-E EP’o „5150: Home 4 tha Sick“ dainoje „Merry Muthaphuckkin' Xmas“. Netrukus grupė įrašė ir turėjo išleisti 1992 m. spalio 6 d. savo debiutinį studijinį albumą „Grass Roots“. Po 2 metų grupė išleido pirmąjį singlą iš albumo – „Puddles Of H20“.[2] Dainos vėliau iš albumo buvo „nutekintos“, o viršelis padarytas iš Apl. de. ap ir Will 1XBridging The Gap“ foto sesijų. Tačiau dėl nežinomų priežasčių albumas buvo neišleistas ir 1995 m. po Eazy-E’s mirties, įrašų kompanija nutraukė sutartį su grupe. Will 1X pakeitė savo vardą į will.i.am, prie Atban Klann dueto prisidėjo Taboo, ir susikūrė nauja grupė „Black Eyed Peas“. 1998 m. birželio 30 d. išėjo pirmasis BEP albumas „Behind the Front[3], ir dauguma dainų buvo demo dainos, skirtos „Grass Roots“ albumui.

The Black Eyed Peas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – The Black Eyed Peas.
The Black Eyed Peas 2001 m.

Grupė pasirašiusi kontraktą su įrašų kompanija „Interscope Records“, 1998 m. išleido debiutinį albumą „Behind the Front“. Albumas susilaukė kritikų labai gerų atsiliepimų. Kai 2003 m. prie grupės prisijungė vokalistė Fergie, netrukus grupė išgarsėjo pasaulyje. Apl įnešė Filipinų kultūrą į „Black Eyed Peas“ albumus. Per 2004 m. „Black Eyed Peas“ koncertą Azijoje grupės nario apl. de. ap gyvenimo istoriją televizijos draminėje laidoje pavadinimu „Maalaala Mo Kaya“ (liet. Ar prisimintum). Per šią laidą buvo papasakota apie jo skurdžią vaikystę Filipinuose. „The Apl Song“, paskutinis singlas iš albumo, atliekamas tagalų kalba, taip pat pasakoja apie jo gyvenimą. Singlo vaizdo klipas yra skirtas Filipinams, kurie kovėsi Antrajame pasauliniame kare. Ši daina pasiekė #1 vietą Filipinuose.

Bebot“ (kuris išvertus filipinų kalbos reiškia „graži moteris“) yra dar viena tagalų kalba parašyta daina 2005 m. BEP albume „Monkey Business“. 2006 m. birželį Los Andžele buvo nufilmuotas vaido klipas singlui „Bebot“, kuriame pasirodo daug filipiniečių bei kitų azijiečių, gyvenančių Los Andžele.[4][5]. Šis singlas nebuvo išleistas JAV, bet buvo išleistas Filipinuose ir kitose Azijos šalyse.

2009 m. „Black Eyed Peas“ albume Apl. de. ap įrašė dar vieną tagalogų dainą pavadinimu „Mare“.

Solo karjera[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuo 2007 m. Apl. de. ap dirba prie savo solo albumų. Debiutiniame albume Apl nori daugiau filipiniečių kultūros bei tradicinių filipiniečių instrumentų. Jis norėtų kartu su Chad Hugo iš „The Neptunes“ bei su Illmind iš „G-Unit“ įrašyti dainas dėl to, kad jie yra irgi filipiniečių kilmės.[6]. Keletą Apl dainų galima išgirsti jo oficialiame MySpace puslapyje. 2009 m. sausio 3 d. Apl pristatė savo pirmąjį singlą „You Can Dream“ kartu su Billy Crawford, Filipinų televizijos laidoje „Wowowee“.

Apl. de. ap yra įkūręs Apl labdaros organizaciją. Ši organizacija padeda Filipinų bei kitų Azijos šalių vaikams. Jis taip pat yra įkūręs savo nuosavą muzikos kompaniją pavadinimu „Jeepney Music, Inc“. Joje dirba tokie didžėjai kaip Free School, DJ Rockyrock, DJ MIA, ir PoetNameLife.

Diskografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Black Eyed Peas diskografija.
Apl.de.ap 2005 m. su naująją „Black Eyed Peas“ nare Fergie.

Studijiniai albumai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Rinkiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DVD[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Turai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Apdovanojimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]