Apeliavimas į natūralumą

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Apeliavimas į gamtą)
„Natūraliomis“ reklamuojamos prekės. Užrašai: natūralus pasirinkimas, be konservantų.

Apeliavimas į gamtą (lot. Argumentum ad Naturam) – loginė argumentacijos klaida, daroma, kuomet teigiama, kad kažkas yra gerai, kadangi tai yra natūralu, arba blogai, kadangi nenatūralu. Tai yra labai panašu į argumentą iš senumo, kadangi iš esmės teigiama, jog kaip yra, taip ir turi būti.[1]

Tai yra klaida, kadangi jei kažkas yra natūralus, tai dar niekaip nereiškia, jog tai yra geras (elgesys, požiūris) ar teisingas (teiginys, idėja). Be to, terminas natūralus yra labai nevienareikšmis. Kalbant apie sveikatą, kur šis argumentas naudojamas dažniausiai, natūralūs dalykai žmogui gali tiek padėti, tiek kenkti. Tarp augalų yra ne tik vaistinių, bet ir nuodingų. Galiausiai, galima rasti labai daug pavyzdžių, kaip kažkas yra natūralu (paplitę gamtoje) ir visgi vienareikšmiškai nepriimtina (pavyzdžiui, sirgti yra labai natūralus dalykas), arba atvirkščiai: kažkas yra visiškai nenatūralu (daugiau gamtoje niekur nerandama) ir visgi labai priimtina. Pavyzdžiui, skiepai išgelbėjo milijonus žmonių gyvybių.

Apeliavimas į gamtą ypač dažnai naudojamas reklamose, pabrėžiant, kad „mūsų produktas yra natūralus“. Apeliavimu į gamtą rėmėsi ir socialinis darvinizmas. Kiti pavyzdžiai:

  • Skiepai nenatūralu. Vaikiškomis ligomis geriau persirgti ir įgauti imunitetą natūraliai.[2]
  • Vaistai X yra gerai, nes jie yra pagaminti iš natūralių medžiagų.
  • Genetiškai modifikuotas maistas yra blogai, nes jis nėra natūralus.

Apeliavimas į gamtą dažnai painiojamas su natūralistine klaida. Natūralistinė klaida daroma tuomet, kai naudojantis natūralistiniais terminais, bandoma apibrėžti žodžio geras reikšmė. Skirtumai tarp šių klaidų:

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. fallacyfiles.org
  2. Robert M. Jacobson, Jennifer L. St. Sauver, Lila J. Finney Rutten (2015). Vaccine Hesitancy. Concise review for clinicians. Volume 90, Issue 11, p1562-1568. November 01, 2015 DOI:https://doi.org/10.1016/j.mayocp.2015.09.006