Apžvalgos ratas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Apžvalgos ratas Cosmo Clock 21 (Jokohama, Japonija)

Apžvalgos ratas – vertikaliai pastatyto rato formos statinys, prie kurio ratlankio sumontuotos kabinos lankytojams. Dabar apžvalgos ratas yra neatsiejamas daugelio pasilinksminimų parkų, taip pat kitų viešųjų erdvių atributas.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirmasis apžvalgos ratas Čikagoje, 1893 m.

Šiuolaikinio apžvalgos rato prototipas buvo žmogaus raumenų jėga sukamas įrenginys, pasirodęs XVII amžiuje.

1893 m. pirmąjį apžvalgos ratą sukonstravo inžinierius Džordžas Vašingtonas Geilis Ferisas jaunesnysis. Savo kūrinį jis pristatė Čikagoje vykusioje Pasaulinėje Kolumbo parodoje.[1] Ratas buvo sukurtas kaip amerikietiškas atsakas Eifelio bokštui Paryžiuje. Apžvalgos rato skersmuo buvo 75 m, masė – 2000 t. Ratą suko dvi garo mašinos, kurių kiekvienos galia siekė 1000 AG. Prie ratlankio buvo pritaisytos 36 kabinos, kurių kiekvienos dydis panašus į autobuso. Kiekvienoje kabinoje buvo 20 sėdimų ir 40 stovimų vietų, dėl to jame tilpo 2160 žmonių. Ratas apsisuko per 20 min. 70 t sverianti rato ašis tuo metu buvo pati didžiausia kaltinė plieno detalė technikos istorijoje. Ratas buvo aukštesnis už patį aukščiausią to meto dangoraižį, bet keturis kartus žemesnis už Eifelio bokštą.

Pasibaigus parodai, šis ratas, dar du kartus buvo perkeltas į kitą vietą, o 1904 m. ratas buvo visiškai išmontuotas. Iki tol dar metus veikė parodoje Sent Luise.

Apie Feriso indėlio į apžvalgos ratą svarbą byloja tas faktas, kad angliškai apžvalgos ratas vadinamas „Feriso ratu“ (angl. ferris wheel).

Vienas žinomiausių apžvalgos ratų – 1897 m. pagal Feriso projektą, iškart po jo mirties, pastatytas „Wiener Riesenrad“, esantis Vienoje. Tai viena iš pagrindinių lankytinų vietų Austrijos sostinėje.

Pirmasis Jungtinės Karalystės apžvalgos ratas pastatytas 1895 m. Londone. Rato konstrukcija buvo nusižiūrėta nuo Feriso rato Čikagoje. Tai padarė du jauni australų inžinieriai – Adamas Gadelinas ir Garetas Vatsonas. Po to jie pastatė dar apie 200 apžvalgos ratų visame pasaulyje. Londono ratas stovėjo nuo 1895 m. iki 1906 m., o juo spėjo pasinaudoti 2,5 mln žmonių. Ratas stovėjo „Earls Court“ rajone.

Apžvalgos ratų tipai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Stebėjimo ratai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Stebėjimo rato kabinų tvirtinimas prie rato

Taip vadinami stebėjimo ratai (angl. observation wheel) – naujas apžvalgos ratų tipas. Pirmu tokio tipo ratu tapo „Londono akis“. Šis ratas atidarytas 1999 m. Tokio tipo ratai stovi Las Vegase, Singapūre, Šanchajuje, Maskvoje ir kt.

Pagrindinis skirtumas tarp stebėjimo rato ir klasikinio apžvalgos rato yra tas, kad stebėjimo rato kabinos ne pakabintos ratlankyje, bet sumontuotos jo išorėje. Jei paprasto apžvalgos rato kabinos horizontaliame lygyje laikosi dėka žemės traukos, tai stebėjimo rato išlaikymui reikiamoje padėtyje reikalingos sudėtingos mechaninės stabilizavimo sistemos.

Kiti tipai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Neįprasto tipo apžvalgos ratas su slenkančiomis kabinomis, 1920 m. buvo pastatytas Niujorke, Bruklino rajone esančiame „Corney Island“ parke. Šis ratas išliko iki šių dienų ir dabar naudojamas „Deno’s Wonder Wheel Park“ parke. Šio rato kopija veikia KalifornijosDisneilendo“ parke.

1999 m. Nyderlanduose vyksiančiai parodai buvo sukonstruotas apžvalgos ratas automobiliams, kuriame vietoje kabinų buvo naudojamos platformos, ant kurių tvirtinosi automobiliai.

Galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Bird's-Eye View of the World's Columbian Exposition, Chicago, 1893“. World Digital Library. 1893. Nuoroda tikrinta 2013-07-17.