Teisinė pagalba

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Antrinė teisinė pagalba)

Teisinė pagalba – pagalba teisės klausimais. Gali būti privati, valstybės garantuojama teisinė pagalba.

Lietuva[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Lietuvoje yra valstybės garantuojama (finansuojama) pagalba. Ją reglamentuoja Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos įstatymas. Jis nustato valstybės garantuojamos teisinės pagalbos teikimą asmenims, kad šie galėtų tinkamai ginti pažeistas ar ginčijamas savo teises ir įstatymų saugomus interesus[1].

Pagalbą teikia viešoji advokatų kontora, Teisinės pagalbos tarnybos, advokatai, pasirašę sutartis dėl pirminės arba antrinės teisinės pagalbos teikimo.

Pirminė teisinė pagalba[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirminė teisinė pagalba – nustatyta tvarka teikiama teisinė informacija, teisinės konsultacijos ir dokumentų, skirtų valstybės ir savivaldybių institucijoms, išskyrus procesinius dokumentus, rengimas. Be to, ši teisinė pagalba apima patarimus dėl ginčo sprendimo ne teismo tvarka, veiksmus dėl taikaus ginčo išsprendimo ir taikos sutarties parengimą. Pirminė teisinė pagalba neapima mokesčių administratoriui teikiamų deklaracijų pildymo.

Antrinė teisinė pagalba[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Antrinė teisinė pagalba – dokumentų rengimas, gynyba ir atstovavimas bylose, įskaitant vykdymo procesą, atstovavimas išankstinio ginčo sprendimo ne teisme atveju, jeigu tokią tvarką nustato įstatymai ar teismo sprendimas. Be to, ši teisinė pagalba apima bylinėjimosi išlaidų bylose, išnagrinėtose civilinio proceso tvarka, su bylos nagrinėjimu administracinio proceso tvarka susijusių išlaidų ir su baudžiamojoje byloje pareikšto civilinio ieškinio nagrinėjimu susijusių išlaidų atlyginimą.

Gynyba ir atstovavimas bylose[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gynyba ir atstovavimas bylose – įstatymų reglamentuojami procesiniai veiksmai ginant įtariamojo, kaltinamojo, nuteistojo ar atstovaujamojo teises ir interesus baudžiamosiose, civilinėse (išskyrus arbitražą) ir administracinėse bylose, taip pat tarptautinėse teisminėse institucijose, kurių jurisdikciją ar kompetenciją spręsti dėl Lietuvos Respublikos jurisdikcijai priklausančių asmenų teisių pažeidimų yra pripažinusi Lietuvos Respublika, jeigu jose nėra teikiama teisinė pagalba.

Teisinė informacija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Teisinė informacija.

Teisinė informacija – informacija apie teisės sistemą, įstatymus ir kitus teisės aktus, teisinės pagalbos teikimą.

Teisinė konsultacija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Teisinis konsultavimas.

Teisinė konsultacija – patarimai teisės klausimais.

LR teisingumo ministerijos Teisinės pagalbos skyrius[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Instituciniu lygiu kuruoja Lietuvos Respublikos teisingumo ministerija – Teisinių institucijų departamento Teisinės pagalbos skyrius (vedėja Aurelija Giedraitytė). Uždaviniai:

  • pagal savo kompetenciją dalyvauti kuriant nacionalinę teisinę sistemą, atitinkančią teisinės valstybės sampratą ir Europos Sąjungos patirtį;
  • siekti, kad būtų užtikrinta žmogaus teisių ir laisvių apsauga, teisinėmis priemonėmis sudaryta palanki aplinka verslui bei tobulinamas valstybės administravimas;
  • siekti, kad būtų sukurta ir įgyvendinta nacionalinė teisinės pagalbos sistema, sudarytos lygios galimybės asmenims nepriklausomai nuo tautybės, lyties, įsitikinimų ginti savo teises ir teisėtus interesus bei siekti teisingumo[2].

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]