Antoni Łaszkiewicz

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Antanas Laškevičius (lenk. Antoni Łaszkiewicz; 1904 m. rugsėjo 28 d. Kaukaze1980 m. balandžio 21 d. Varšuvoje) – žymus lenkų mineralogas. Trumpą laiką gyveno ir dirbo Vilniuje.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vaikystę praleido Žitomyre, kur lankė vidurinę mokyklą. Jau būdamas mokiniu bendravo su kalnų inžinieriais.

1920 m. A. Laškevičiaus šeima persikėlė į Varšuvą, kur jis baigė vidurinę mokyklą. 1922 m. įstojo į Varšuvos universitetą. Pas prof. S. Thugutt (Thugutt) ir T. Vujną (Wojna). Domėjosi geochemija. Tobulinosi pas prof. Kreutz Jogailos universitete. Nuo 1925 m. vėl Varšuvoje. 1929 m. įsigijo daktaro laipsnį už darbą „Mineraloginės studijos“, o 1932 m. apgynė habilitaciją Varšuvoje iš mineralogijos srities Varšuvos universitete. Su stipendija studijavo Heidelberge ir Ciuriche.

Tarpukariu domėjosi kristalografija ir tapo savo dienų autoritetas šioje srityje. Tyrė Šventojo Kryžiaus kalnus, rašė straipsnius ir akademinius vadovėlius. Mokinių atsiminimuose išliko kaip reiklus ir objektyvus egzaminuotojas.

1939 m. pašauktas į kariuomenę, dalyvavo „Narevo“ operacijoje Polesėje, vėliau pasitraukė į Vilnių.

Stepono Batoro universitete Vilniuje buvo pats jauniausias pagal darbo stažą Mineralogijos katedroje, kuriai vadovavo Stanislavas Malkovskis. Dėstė Kristalografiją, mineralogiją ir petrografiją. Buvo parengęs kristalografijos darbų metodinio vadovo rankraštį. Čia dirbo nuo 1939 m. rugsėjo iki gruodžio. Per trumpą laiką pramoko lietuviškai.

Karo neramumų metu dirbo „Pabėgėliams šelpti komitete“ (lenk. Komitet Pomocy Uchodców w Wilnie) ir kaip inžinieriumi gruntų žinovas plento Vilnius–Kaunas statyboje.

Atėjus vokiečiams, pasitraukė į Varšuvą. Dalyvavo Varšuvos sukilime. Paskui išsikėlė į Krokuvą. Skaitė paskaitas slaptuosiuose universiteto kursuose. 1946 m. profesoriauja Varšuvoje, išleidžia bendrosios mineralogijos vadovėlį. 1948 metais suimtas ir beveik 7 metus kalintas. Per tą laiką parašė keliatomį kristalografijos vadovą, kuris liko rankraštyje. Išėjęs į laisvę ir reabilituotas toliau dirbo petrografijos ir geochemijos srityse. Vadovavo dešimčiai disertantų.

19651968 m. A. Laškevičius vadovavo Žemės muziejaus Varšuvoje petrografijos skyriui. Pradėjo rašyti apie mineralogijos mokslo istoriją, atsiminimus apie garsius mokslininkus. Buvo daugelio geologinių organizacijų ir draugijų narys. Taip pat ir filatelistų.

Mokslinei kūrybinei veiklai paskyrė 54 metus. Paliko apie 500 rašto darbų.

Literatūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Gaigalas, A., 2003. Geologija Stepono Batoro universitete (1919–1939). „Geologija Vilniaus universitete, Tarptautinės konferencijos medžiaga“. Vilniaus universiteto leidykla, Vilnius, 43–70.
  • Żabinski, W., 1984. Antoni Łaszkiewicz. Rocznik Polskiego Towarzystwa Geologicznego. v. 54/3-4. 437–440, Kraków