Ansgarda Burgundė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Ansgarda Burgundė
Gimė 826 m.
Mirė 880 m. (~54 metai)
Sutuoktinis (-ė) Liudvikas II Mikčius
Vaikai Liudvikas III,
Karlomanas II)
Akvitanijos karalienė
Valdė
Valdė

Ansgarda Burgundė (pranc. Ansgarde de Bourgogne; 826–880 ar 882 m.) – Akvitanijos karalienė, Akvitanijos karaliaus Liudviko II Mikčiaus žmona. Liudvikas II vėliau tapo Vakarų Frankijos karaliumi, bet Ansgarda tada jau nebebuvo jo žmona. Ansgarda buvo Hardouin Burgundo duktė. Ji už Liudviko II ištekėjo slapčiomis, kol šis dar nebuvo karalius. Du jos sūnūs tapo Vakarų Frankijos karaliais (Liudvikas III ir Karlomanas II).

Ištekėdama už Liudviko Ansgarda buvo 36 m. amžiaus, Liudvikas tada buvo tik 16 m. Liudviko tėvas Karolis II Plikagalvis norėjo apvesdinti sūnų už Adelaidos Paryžietės, tad siekė, kad popiežius anuliuotų pirmąją sūnaus santuoką. Tai jam pasisekė, ir 878 m. Adelaidė ištekėjo už Liudviko II.

879 m. Liudvikas II Mikčius mirė, tad Ansgarda ėmėsi siekti, kad jos sūnūs užimtų Vakarų Frankijos sostą. Tam ji siekė, kad jos prievartinės skyrybos būtų peržiūrėtos. 879 m. rugsėjo 17 d. Adelaidė Paryžietė jau po vyro mirties pagimdė sūnų, tad Ansgardos sūnų teisės į sostą buvo smarkiai pakirstos.

Ansgarda ir jos sūnūs kėlė abejones Adelaidės santuokos teisėtumu, kaltino ją neištikimybe. Jų veikla baigėsi tuo, kad sūnūs Liudvikas ir Karlomanas kartu užėmė Vakarų Frankijos sostą, tačiau abu mirė nepalikę palikuonių. Po ilgos kovos Adelaidė irgi pasiekė savo, ir jo sūnus Karolis tapo karaliumi, žinomu kaip Karolis III Naivusis.

Po šių politinių kovų Ansgarda tapo mažai žinoma, net jos mirties data nėra tiksliai žinoma.