Anglijos administracinis suskirstymas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Anglijos administracinio suskirstymo schema

Anglija suskirstyta 4 lygiais, kurie yra skirtingi, atsižvelgiant į vietinės valdžios pageidavimus ir istorines tradicijas.

Regionai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Anglijos regionai.

Anglija suskirstyta į 9 regionus (angl. region), sukurtus 1994 m. Kiekvienas regionas turi bent vieną grafystę.

Grafystės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Anglijos grafystės.

Pagrindinis Anglijos suskirstymo vienetas – grafystė (angl. county). Grafystės skirstomos į metropolines (6), nemetropolines, dar vadinamas -shire (35) ir administracinę teritoriją kurią sudaro Didysis Londonas.

Taip pat dar išskiriamos ne administracinio, bet geografinio ar istorinio pobūdžio ceremoninės grafystės (ceremonial county). Kiekvienai tokiai grafystei atstovauja karalienės paskirtas lordas leitenantas.

Rajonai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Grafystės skirstomos į rajonus (district). Metropolinės grafystės suskirstytos į metropolinius rajonus (36), nemetropolinės – į nemetropolinius (284). Didysis Londonas padalintas į 32 savivaldybes (borough).

Vietinės savivaldybės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kai kurios, daugiausia miestietiškos, Anglijos vietovės nepatenka į grafystės ar rajono lygmenį, bet sudaro vietines savivaldybes (unitary authority). Yra 45 vietinės savivaldybės, sudarytos ir rajonų, viena – iš grafystės (Vaito sala) ir sui generis principu – Silio salos.

Parapijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Didelė Anglijos dalis padalinta į civilines grafystes (civil parish). Į parapijas neskirstomas Didysis Londonas, kitos grafystės taip pat susiskirsčiusos savo nuožiūra.