Ampulė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Vaistų ampulė
Didelė ampulė su 1,3 kg didelio grynio cezio

Ampulė (angl. ampoule, ampul, ampule, ampulla, iš mažybinio lot. ampulla, iš gr. ἀμφορεύς 'amfora') – mažas stiklinis (kartais – plastikinis) buteliukas užlydytu kakleliu, kuriame paprastai laikoma skysta ar biri medžiaga.

Į šiuolaikines ampules paprastai fasuoja vaistinius preparatus ir chemines medžiagas, kurie turi būti apsaugoti nuo deguonies, cheminių ir mikrobiologinių teršalų. Stiklinės ampulės uždaromos užlydant atvirą kakliuką, o atidaromos jį nulaužiant. Gerai pagamintos ampulės kakliukas lūžta sudarydamas lygią lūžio vietą be šukių. Kartais ampulėse laikytas skystis filtruojamas, kad būtų apsisaugoma nuo retkarčiais susidarančių stiklo šukelių. Prieš užlydant ampulę neužpildyta viršutinė zona kaklelyje gali būti užpildoma inertinėmis dujomis, kad būtų išvengiama oksidacijos ar kitų nepageidaujamų cheminių virsmų.

Stiklinės ampulės patogios tuo, kad uždarytos jos visiškai nelaidžios dujoms ir skysčiams, nors pakavimas į jas gali būti gana brangus. Į ampules pakuojami ne tik vaistai, bet ir deguoniui jautrūs ir/ar higroskopiški chemikalai.

Ampulių gamyba[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dabartinės ampulės pramoniniu būdu paprastai gaminamos iš trumpų stiklo vamzdelių, kurie automatinėse gamybos linijose formuojami kaitinant dujiniais degikliais. Kokybės kontrolei paprastai naudojami kompiuterinės regos įtaisai.

Mažų serijų gamyboje ar laboratorijose ampulės dažnai pildomos ir užlydomos rankiniu būdu. Tuomet tuščios ampulės perkamos iš tiekėjų, užpildomos ir užlydimos mažais degikliais.