Alvaro kunigaikštystė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Alvaro valstybė)
Alvaro kunigaikštystė
buvęs britų protektoratas
1803 – 1947
Flag herbas
Vėliava Herbas
Sostinė Alvaras
Valdymo forma monarchija
Era Naujieji laikai
 - Įkūrimas 1803 m., 1803
 - tapo Matsijos sąjungos dalimi 1947 m.

Alvaro kunigaikštystė (angl. Alwar state) – vietinė kunigaikštystė Britų Indijoje (dabartiniame Radžastane), valdyta radžputų dinastijos.

Alvaras garsėja savo išvaizdžiu kraštovaizdžiu

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Thakur Raja Bakhtawar Singh stovi europinio stiliaus interjere.

Alvaras senovėje buvo Matsijos regiono (sostinė Viratnagaras) dalis. Anksčiau jo pavadinimas buvo Ulwar.

Istoriškai Alvaro valstybė buvo bargudžarų klano (sostinė Rajorgarh) įtakos sferoje. Apie XI a. valdė bargudžarų karalius Mathandeva.[1]

Iki 1602 m. šią sritį valdė galingas bargudžarų (Bargujar) karalius.[2] Musulmonų valdymo laikais Akbaras Didysis 1602 m. pareikalavo, kad Alvarą valdęs bargudžarų radža Išvar Dasas (Ishwar Das) atiduotų dukterį į jo haremą. Radžai atsisakius bargudžarų klano atstovus Akbaro pajėgos ėmė masiškai žudyti. Dalis išsislapstė. Tarp pabėgusių buvo ir klano vadas Raja Dalku Rao, kuris įkūrė radžputų bargudžarų klano šaką sikarvarai (Sikarwar).

Alvaro kunigaikštystę XVIII a. antroje pusėje įkūrė Kačvachų linijos radžputas Pratap Singh Prabhakar. Jo įsūnis Bakhtawar Singh padėjo britų Rytų Indijos kompanijai kovoti su marathais. Po 1803 m. Laswari mūšio Alvaras tapo pirmąja Radžputanos valstybe, pasirašiusia puolamosios ir ginamosios sąjungos sutartį (angl. Offensive and Defensive Alliance) su Rytų Indijos kompanija.[3] Keletu metų vėliau Bakhtawar Singh išdrįso surengti ginkluotą įsiveržimą į gretimą Džaipurą, vyresnę Kačvachų valstybę, kuriai anksčiau buvo pavaldus jo pirmtakas. Bakhtawar Singh pralaimėjo. Rytų Indijos kompanija su juo sudarė naują sutartį, pagal kurią jam buvo uždrausta politiškai sąveikauti su kaimyninėmis valstybėmis be britų pritarimo.

1857 m. vykusio sipajų sukilimo metu Raoraja Bane Singh pasiuntė pajėgas, sudarytas iš musulmonų ir radžputų, padėti Agros britų įgulai. Musulmonai dezertyravo, o likusiuosius maištininkai sutriuškino.

1947 m. Indijai gavus nepriklausomybę Alvaras pripažino Indijos vyresnumą. 1948 m. Alvaras buvo sujungtas su trimis gretimomis kunigaikštystėmis – Bharatpuru, Dholpuru ir Karauliu ir sudarė Matsijos sąjungą. Ši valstybė, savo ruožtu, įsijungė į Indijos Sąjungą. O 1949 m. gegužės 15 d. su dar keliomis kunigaikštystėmis ir Adžmero teritorija ir sudarė dabartinę Radžastano valstiją.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Asiatic Society of Bombay; Royal Asiatic Society of Great Britain and Ireland. Bombay Branch (1904). Journal of the Asiatic Society of Bombay, Volume 21. p. 416. „It is thus plain that Mathandeva, himself a Gurjara and .....occupied by Gurjaras.“
  2. According to Imperial Gazeteer of India v.23, p.419
  3. http://alwar.nic.in/hist.htm Archyvuota kopija 2012-02-05 iš Wayback Machine projekto.