Alonso Sánchez

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Alonsas Sančesas)
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Paminklas Alonsui Sančesui Huelvoje

Alonsas Sančesas (Alonso Sánchez) – legendinis ispanų keliautojas, tariamai atradęs Ameriką dar iki Kolumbo.

Tuoj po Amerikos atradimo, tarp konkisadorų pradėjo sklisti kalbos, kad Kolumbas nėra pirmasis atradėjas ir kad jis žinojęs apie žemę vakaruose jau anksčiau.

Vieną populiariausių hipotezių, kad ispanai atrado Ameriką iki Kolumbo, pateikė šių laikų ispanų istorikė, grandė Luisa Isabela Alvares de Toledo. Jos teigimu, Kolumbo ekspedicija tebuvo įrankis, skirtas oficialiai įtvirtinti Amerikos atradimą. Ispanų valdovai žinoję apie Ameriką, tačiau laikę tai paslaptyje, nes nebuvę tikri, kad galės sėkmingai užvaldyti atrastas žemes. 1492 m. popiežiumi tapus ispanui Aleksandrui VI, Ispanija įgijusi Vatikano palankumą ir surengusi Kolumbo ekspediciją, žinodama, kad atrastos žemės bus tikrai paskirtos Ispanijai.

Manoma, kad istoriją apie Alonsą Sančesą sukūrę broliai Pinsonai ar kiti Kolumbo šeimos priešai. Keletas kronikininkų, tarp jų ir Bartolomė de las Kasas mini apie panašius gandus, tačiau Alonsas Sančesas pirmą kartą paminėtas tik 1602 m., Inkos Garsilaso de la Vegos. Kronikininkas rašo šią legendą girdėjęs jaunystėje.

Pasak de la Vegos istorijos, Alonsas Sančesas buvęs prekybininkas iš Huelvos, prekiavęs tarp Anglijos, Kanarų ir Madeiros. 1480 m. grįždamas iš Madeiros į Huelvą buvo nublokštas audros į vakarus ir suniokotu laivu nudreifavęs į pietvakarius. Ten jis pasiekęs salą, kur buvo sutiktas nustebusių indėnų. Pas juos pasisvečiavęs ir sutaisęs laivą, Alonsas Sančesas išplaukęs ir pasiekęs Porto Santą. Ten tuo metu iš tiesų gyveno Kristupas Kolumbas ir iš prekybininko galėjęs išgirsti istoriją apie naują žemę.

Iš tiesų, jokie šaltiniai, išskyrus sukurti jau po Kolumbo mirties, nemini Alonso Sančeso. Nepaisant to, Huelvoje jis laikomas Amerikos atradėju, jam pastatytas paminklas.