Aleš Debeljak

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Aleš Debeljak

Alešas Debeljakas (slovėn. Aleš Debeljak, g. 1961 m. gruodžio 25 d. Liublianoje) – slovėnų rašytojas, eseisas, vertėjas, redaktorius, kritikas ir kultūros sociologas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Alešas Debeljakas 1985 m. apsigynė diplomą Liublianos universiteto Filosofijos fakultete iš lyginamosios kalbotyros, o 1993 m. apsigynė kultūros sociologijos daktaro laipsnį Sirakūzų universitete Niujorke. Taip pat buvo Senior Fulbright fellow Berklio universitete, dirbo Institute of Advanced Study-Collegium Budapešte, vėliau Civitella Ranieri Center ir Bogliasco Liguria Study Center for the Arts and Humanitites. Įsidarbino Liublianos Tarptautinių ryšių fakultete, 1999 m. tapo profesoriumi. 1985-1988 m. buvo pagrindinis laikraščio „Problemi“ redaktorius. Už eilėraščių rinkinį Slovar tišine 1989 m. gavo Jenkova premiją, o 1990 m. už kūrinius Slovar tišine ir Postmoderna sfingaPrešereno fondo premiją.

Alešas Debeljakas yra Tarptautinių ryšių fakulteto Kultūrų ir religijų mokymo centro pirmininkas ir profesorius, tarptautinių žurnalų Sarajevski zvezki ir Verse bendraautoris bei pagrindinis knygų rinkinio Terra Incognita: Writings from Central Europe, kurį leidžia „White Pine Press“ Bufale, JAV sudarytojas. Su amerikiete žmona ir trimis vaikais gyvena Liublianoje.

Literatūrinė kūryba[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Alešo Debeljako daugiausia melancholiškai intonuotai poezijai svarbus dialogas su moderniojo meno tradicija ir ekzistencialistiniu mąstymu (Imena smrti, 1985; Slovar tišine, 1987), taip pat karo karo įvykių atgarsiai buvusioje Jugoslavijoje ir gyvenimo patosas šeimoje (Minute strahu, 1990; Mesto in otrok, 1996). Esė srityje Alešas Debeljakas buvo vienas iš įtvirtinusių Slovėnijoje postmodernizmą (Posmrtna sfinga, 1989). Rašė ir straipsnius bei skiltis, slovėnų raštijos ir literatūros kritikos tyrinėjimais (Melanholične figure; Esej o književnosti, 1988). Už savo darbus gavo ir Slovėnijos Respublikos mokslo ambasadoriaus pripažinimą. Rašytojo knygos buvo išleistos anglų, japonų, vokiečių, kroatų, serbų, makedonų, lenkų, lietuvių, rumunų, suomių, vengrų, čekų, slovakų, ispanų ir italų kalbomis.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Enciklopedija Slovenije; knjiga 16, Mladinska knjiga, Ljubljana, 2002
  • Veliki splošni leksikon; knjiga 4, DZS, Ljubljana, 2006

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Alešo Debeljako kūryba [1]