Albinas Venclovas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Albinas Venclovas
Gimė 1957 m. rugpjūčio 3 d. (66 metai)
Gražiškių miestelyje, Vilkaviškio r.
Veikla pedagogas ir chorvedys.

Albinas Venclovas (1957 m. rugpjūčio 3 d. Gražiškių miestelyje, Vilkaviškio r.) – pedagogas ir chorvedys.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Baigęs Gražiškių vidurinės mokyklos aštuonias klases, 19721976 choro dirigavimo mokėsi Vilniaus kultūros mokykloje (dėst. A. Petrošiūtė), o 19761980 choro dirigavimą studijavo Lietuvos valstybinės konservatorijos Klaipėdos fakultetuose (dėst. O. Radzevičienė ir R. Songaila). 19831984 kėlė dirigavimo kvalifikaciją J. Aleksos ir A. Armino vadovaujamuose seminaruose Vilniuje.2002.m A. Venclovas Šiaulių universiteto Edukologijos fakultete, baigė edukologijos studijų programą ir įgijo edukologijos magistro kvalifikacinį laipsnį(specializacija-švietimo vadyba).

19801986 Marijampolės kultūros mokyklos, o vėliau Marijampolės aukštesniosios pedagogikos mokyklos choro dirigavimo ir instrumentinės muzikos dėstytojas, 1996 gavo vyresniojo mokytojo kvalifikacijos kategoriją.

Nuo 1986 vadovavo Marijampolės kultūros mokyklos moksleivių mišriajam chorui, kuris 1987 respublikinės moksleivių dainų šventės konkurse pelnė pirmąją vietą. 19811983 Marijampolės profesinės technikos mokyklos chorų ir vokalinių ansamblių vadovas, respublikinėse apžiūrose su jais laimėjęs pirmųjų ir kitų prizinių vietų. Taip pat vadovavo Marijampolės putliųjų verpalų fabriko dainų ir šokių liaudies ansambliui, pieno konservų kombinato mišriajam chorui, su A. Barausku – profsąjungų kameriniam chorui ir jį parengė 1990 tautinei dainų šventei Vilniuje. Buvo miesto autoremonto gamyklos vyrų choro chormeisteris ir moterų vokalinio ansamblio vadovas.

A. Venclovas 19801986 sėkmingai dirbo su Kalvarijos (Marijampolės r.) kultūros namų mišriuoju choru, kuris nemažai koncertavo ir dalyvavo įvairiuose kultūros renginiuose: J. Naujalio chorų konkursuose Raudondvaryje, respublikiniuose konkursuose „Dainuoja darbo Lietuva“, 1983 Lietuvos televizijos konkurse „Subatos vakarėlį", 1985 respublikinės dainų šventės konkurse ir kt. Minėtuose konkursuose choras pelnė pirmųjų ir kitų prizinių vietų. 1984 koncertavo Klaipėdoje, 1985 Vilniuje ir Lenkijoje. A. Venclovas dirigavo Marijampolės miesto ir rajono dainų šventėse, buvo 1990 Lietuvos tautinės dainų šventės Vilniuje masinių dainų dirigentas.1999-2011 m. vadovavo Vilkaviškio kultūros centro mišriam kameriniam chorui„UOSIJA“;1997-2006 m. vadovavo LAAS (Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos) Marijampolės skyriaus mišriam vokaliniam ansambliui. Su šiais kolektyvais dalyvavo įvairiuose konkursuose, festivaliuose bei kituose kultūriniuose renginiuose. Nuo 1998 m. A.Venclovas yra Kalvarijos muzikos mokyklos vyr. mokytojas (akordeono ir gitaros mokytojas bei choreografijos skyriaus koncertmeisteris). Nuo 2007 m. yra Č. Sasnausko choro artistas ir chormeisteris. Nuo 2006 m. vadovauja Marijampolės laisvalaikio ir užimtumo centro kantri kapelai "JOVARAI". Paruošia su kolektyvais įvairią koncertinę programą ir dalyvauja įvairiuose konkursuose, festivaliuose ir kituose kultūrinio pobūdžio renginiuose.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Boleslovas Zubrickas. Pasaulio lietuvių chorvedžiai: enciklopedinis žinynas. Vilnius, 1999.