Akele Guzajus

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Akele Guzajus
Akele Guzay

1890 – 1996
 

Valstybė Etiopijos vėliava Etiopija
Administracinis centras Adi Kejihas
Plotas 8 400 km²

Akele Guzaj (tigr. Akele Guzay) – istorinis Etiopijos (Eritrėjos) regionas, buvęs dabartinės Eritrėjos Debubo regiono rytuose ir aplinkinėse teritorijose. Taip buvo vadinamas ir Eritrėjos administracinis vienetas, provincija (1962–1993 m. – Eritrėjos provincijos avradža), egzistavusi iki 1996 m.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Etiopijos istorinis regionas:
Akele Guzay
Šalis Debubas
Tautos tigrajai
Miestai Dekemharė
Akele Guzaj pažymėtas Nr. 5

Akele Guzaj regionas yra vienintelis Etiopijos kalnyno kultūrinis regionas, turintis priėjimą prie jūros. Prie jo senovėje buvo svarbus uostas Adulis. Į šiaurės vakarus nuo regiono yra Hamasienas, į vakarus – Serajė, į pietus – Agamė. Šiaurės rytuose regionas leidžiasi į dykumingą pakrantę – Semharą, pietryčiuose – į Danakilių įdubą.

Kartu su Agamės, Aksumo ir kitais gretimais regionais, Akele Guzai yra vienas iš senųjų Etiopijos civilizacijos židinių. Čia formavosi seniausios Etiopijos valstybės Damotas (VIII a. pr. m. e.) ir Aksumo imperija (I–X a.). Regionas istoriniuose šaltiniuose pirmą kartą minimas IV a. kaip Gaze, pavadinimas, kuris greičiausiai siejasi su žodžiu gezas (taip įvardijama senoji habešų kalba ir raštas).

Nuo VII a. regioną siaubė klajokliai iš šiaurės, pirmiausia bedžai, kurie gana ilgą laiką valdė šį regioną. Tuo metu šiaurinėje Eritrėjoje jie buvo įkūrę penkis sultonatus. Viduramžiais regionas išlaikė savo svarbą. Zagvių ir Solomonidų valdomoje Etiopijos imperijoje, Akele Guzaj su aplinkiniais regionais buvo apjungta į Buro provinciją. Nuo XIV a. Buras priklausė didesnės Midri Bahri provincijos dalimi. Šios provincijos centras buvo Hamasieno regione. XVI a. Akele Guzaj siaubė Osmanai, ir regionas keletą kartų ėjo iš rankų į rankas tarp Etiopijos ir Osmanų imperijų.

1875 m. Akele Guzaj prijungtas prie Etiopijos ir prie atkurtos Mereb Melašo provincijos, kurios vietininku imperatorius Johanes IV paskyrė rasą Alula Engida. Jis rezidavo Asmaroje. 1890 m. Italų pajėgos prijungė Akele Guzaj prie Italijos Eritrėjos, ir įkūrė čia administracinį vienetą – Akele Guzaj provinciją (it. Akkele Guzay). Ši provincija išlaikyta ir po Antrojo pasaulinio karo, ir 1951 m. prijungus Eritrėją prie Etiopijos. 1962 m., kai pati Eritrėja tapo Etiopijos provincija, Akele Guzaj tapo jos avradža.

1996 m., pertvarkant Eritrėjos administravimą, regiono didžioji dalis prijungta prie Debubo provincijos. Rytinė dalis atiteko Šiaurinės Raudonosios Jūros provincijai.