Afrikinis šamas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Clarias gariepinus
Afrikinis šamas (Clarias gariepinus)
Afrikinis šamas (Clarias gariepinus)
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Gyvūnai
( Animalia)
Tipas: Chordiniai
( Chordata)
Potipis: Stuburiniai
( Vertebrata)
Antklasis: Kaulinės žuvys
( Osteichthyes)
Klasė: Stipinpelekės žuvys
( Actinopterygii)
Būrys: Šamažuvės
( Siluriformes)
Šeima: Šamai plėšikai
( Clariidae)
Gentis: Clarias
( Clarias)
Rūšis: Afrikinis šamas
( Clarias gariepinus)

Afrikinis šamas (Clarias gariepinus) – šamų plėšikų (lot. Clariidae) šeimai priklausančios žuvys, sugebančios kvėpuoti oru ir vaikščioti sausuma.

Afrikiniai šamai sutinkami visoje Afrikoje, Viduriniuose Rytuose, kur jie natūraliai gyvena gėlo vandens upėse ir ežeruose.

Tai naktinės plėšriosios žuvys. Minta medžiodamos kitas, mažesnes žuvis. Savo ganėtinai didelės burnos dėka šamas gali praryti santykinai didelį grobį – žinoma atvejų, kai šamų aukomis tapdavo vandens paukščiai. Afrikinio šamo galva didelė, iš viršaus plokščia, oda be žvynų, minkšta. Ties burna ši žuvis turi 4 poras ūsų, kuriais jaučiamas skonis ir kvapas.

Afrikinai šamai yra labai gyvybingos žuvys, kurios sugeba išgyventi itin sudėtingomis sąlygomis. Afrikoje, kurioje nuolat kyla sausros ir išdžiūsta upės bei ežerai, šios žuvys išlipa į krantą ir sausuma nukeliauja į kitus vandens telkinius, esančius iki 4 km atstumu. Jos geba ropoti sausu paviršiumi, kas leidžia išgyventi pasišalinant iš džiūstančių vandens telkinių, sugeba ilgą laiką tarp lietaus sezonų gyventi sekliame negilių vandens telkinių purve.

Pramoninis auginimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Afrikinis šamas yra plačiai žinoma rūšis, kaip galima auginti uždarose patalpose, panaudojant moderniąsias akvakultūros technologijas. Tinka intensyviai auginti uždaroje vandens cirkuliacijos sistemoje dėl savo ypatingų savybių: gero skonio, mažo kaulingumo, greito augimo, atsparumo ligoms, nereikalavimo ypatingų auginimo sąlygų, omega3 riebalų rūgščių gausos. Jų auginimas greitai atsiperka dėl jų spartaus augimo – viskas, ko reikia, tai tam tikros temperatūros palaikymas, tam tikras apšvietimas bei teisingas maitinimas. Palyginus su europiniu šamu, afrikinis turi mažiau riebalų, jo mėsa tamsesnė, sudėtyje yra daug baltymų, beveik nesijaučia specifinio žuvies kvapo . Šią žuvį galima kepti, virti, rūkyti, o Vokietijoje netgi gaminamos delikatesinės dešrelės iš šamo mėsos.[1]

Per metus 1 kubiniame metre vandens galima išauginti iki 1 t afrikinių šamų. Iki prekinio 1 kg dydžio išauga per 7 - 9 mėn. Kadangi savo prigimti yra plėšrūnai, gana anksti ir net nelabai skiriantis dydžiu, esant maisto trūkumui, pasireiškia kanibalizmas.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]