Afganistano transportas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Afganistano transportas – transporto infrastruktūra ir priemonės Azijos valstybėje Afganistane.

Krovininis traukinys Mazari Šarife

Geležinkeliai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vientiso geležinkelių tinklo šalyje nėra. Yra tik kelios neilgos, pasienio ruožuose įrengtos linijos:

Planuojama pratęsti liniją iš Mazari Šarifo iki Kabulo, iš ten – iki Pakistano. Kitas projektas yra geležinkeliu sujungti Mešchedą (Iranas) su Heratu.

Keliai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ural-375 sunkvežimių konvojus Helmando provincijoje

Afganistane yra virš 42 tūkst. km automobilių kelių, iš kurių 12 350 km turi tvirtą dangą. Dauguma kelių įrengta TSRS ir JAV pagalba. TSRS invazijos laikais įrengtas strategiškai svarbus Salango tunelis. Dėl labai kalnuoto reljefo, nestabilios politinės padėties, prastos kelių priežiūros daugelis Afganistano kelių yra pavojingi. Kalnuose dažnos akmenų griūtys, sniego nuošliaužos, dažni ginkluotų grupuočių antpuoliai.

Eismas šalyje vyksta dešine kelio puse. Automobilių ūkį sudaro virš 730 tūkst. transporto priemonių. Didelė jų dalis yra tarybinės produkcijos automobiliai (ZIL, UAZ, Kamaz, Ural ir kt.), taip pat senos gamybos Mercedes-Benz.

Svarbiausi šalies plentai yra Kabulas–Kandaharas, Kabulas–Džalalabadas (toliau per Chaibero perėją į Pešavarą), Kabulas–Gardezas, Kabulas–Mazari Šarifas, Kandaharas–Heratas, Heratas–Mazari Šarifas, Mazari Šarifas–KundūzasFaizabadas. Įrengti pasienio postai su visomis kaimyninėmis šalimis, išskyrus Kiniją.

Vandens transportas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Afganistanas neturi priėjimo prie jūros, laivybinių upių nėra, todėl laivyba nėra išvystyta.

Oro transportas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Džalalabado aerodromas

Afganistane yra 53 oro uostai iš kurių 19 yra su danga. 4 oro uostai turi ilgesnius nei 3000 m pakilimo takus. Svarbiausias yra Kabulo tarptautinis oro uostas, iš kurio vyksta civiliniai skrydžiai į įvairius Azijos miestus (Islamabadą, Dubajų, Delį, Teheraną, Ankarą, Stambulą ir kt.) bei 1 Europos miestą (Maskvą). Kiti tarptautinės reikšmės oro uostai yra Kandahare, Mazari Šarife ir Herate. Skrydžius vykdo nacionalinė oro bendrovė „Ariana Afghan Airlines“, taip pat privačios bendrovės „Kam Air“, „Safi Airways“.

Į šiaurę nuo Kabulo yra Bagramo aerodromas, kuris yra svarbiausia NATO skrydžių bazė.