Aer Lingus

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Aer Lingus
IATA
EI
ICAO
EIN
Šaukinys
SHAMROCK
Įkurta 1936 m. balandžio 15 d.
Pagrindinis oro uostas Dublino oro uostas
Lėktuvų skaičius 47
Maršrutai 77
Priklauso International Airlines Group
Šūkis Smart Flies Aer Lingus.
Būstinė Dublino oro uostas, Fingalas, Airija
Vadovybė Colm Barrington (pirmininkas)
Stephen Kavanagh (CEO)
Tinklalapis aerlingus.com

Aer Lingus – Airijos oro linijų bendrovė. Bendrovės centras yra Dublino oro uoste. 41 „Airbus“ lėktuvu aptarnauja Europą, Afriką ir Šiaurės Ameriką. 29,4 % akcijų priklauso „Ryanair“, 25,4 % priklauso Airijos valdžiai. Iki 2006 m. spalio 2 d. Airijai priklausė 85 %, tačiau akcijos buvo parduotos Dublino ir Londono akcijų biržose. „Aer Lingus“ anksčiau priklausė „Oneworld“ aljansui, tačiau pasitraukė iš jo 2007 m. kovo 31 d. Kompanijoje dirba 4 tūkstančiai žmonių ir 2007 metų apyvarta siekė 1,3 mlrd. eurų. Kompanijos šūkis „Enjoy your flight“ – „Mėgaukitės skrydžiu“. 2007 metais „Aer Lingus“ paslaugomis pasinaudojo 9,3 mln. keleivių. Dažnai skraidantys keleiviai gali naudotis Gold Circle Club programa, kuri turi 3 lygius: Auksinį (Gold), Prestižinį (Prestige) ir Elitinį (Elite).

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Aer Lingus“ bendrovės Vickers Viscount 808 lėktuvas Mančesteryje, JK (1963 m.)

„Aer Lingus“ buvo įkurta 1936 m. balandį ir jos įstatinis kapitalas buvo 100 tūkst. svarų. Belaukiant valstybės investicijų įteisinimo per motininę kompaniją, „Aer Lingus“ buvo susijus su „Blackpool“ ir „West Coast Air Services“, kurios suteikė pinigų pirmajam lėktuvui ir valdė „Aer Lingus“ pavadinę bendru pavadinimu „Irish Sea Airways“. 1936 m. gegužės 22 d. „Aer Lingus Teoranta“ buvo įregistruotos kaip avialinijos. „Aer Lingus“ vardas kilo suanglinus airišką oro flotilės versiją „Aer Loingeas“. Pavadinimą pasiūlė Cork grafystės tyrinėtojas bei aviacijos entuziastas Richard F O’Connor. Po penkių dienų nuo registracijos buvo įvykdytas pirmasis maršrutas tarp Baldonnel Dubline ir Whitechurch Bristolyje, Anglijoje, kurį aptarnavo šešių vietų De Havilland 84 Dragon biplanas Iolar (Erelis).

Aer Lingus būstinė

Vėliau 1936 metais įmonė įsigijo antrąjį keturių variklių lėktuvą De Havilland 86 Express (DH86A) talpinantį 14 keleivių ir jį pavadino „Éire“. Šis lėktuvas aptarnavo pirmąjį oro maršrutą tarp Dublino ir Londono. Tuo pat metu DH84 Dragon buvo naudojamas „Aer Lingus“ maršrute tarp Dublino ir Liverpulio.

Avialinijos buvo įkurtas kaip nacionalinis vežėjas remiantis 1936 m. Oro navigacijos ir transporto aktu. 1937 metais Airijos valdžia įkūrė „Aer Rianta“ (dabar Dublin Airport Authority) kompaniją, kuri prisiėmė finansinę atsakomybę už naujausias avialinijas ir visą šalies civilinę aviacijos infrastruktūrą. 1937 m. „Aer Lingus“ tapo Airijos valdžios nuosavybę per „Aer Rianta“.

Flotilė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Aer Lingus“ bendrovės Airbus A321-200

Bendrovė turi 44 „Airbus“ kompanijos oro lainerius (dar 13 yra užsakyti pagaminti, o vėliau planuojama įsigyti dar 6 Airbus A350-900).

Šiuo metu naudojami:

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]