Adamų stilius

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Osterlio parkas
Osterlio parko interjero dizainas

Adamų stilius (angl. Adam style, Adamesque) – XVIII a. antrosios pusės – XIX a. pradžios Didžiosios Britanijos architektūros ir interjerų įrangos stilius, neoklasicizmo atmaina.[1]

Pradininkai – broliai Robertas Adamas ir Džeimsas Adamas, naująjį stilių priešpriešinę tuo metu architektūroje vyravusiam paladianizmui. Adamų statiniai dekoratyvūs, darnių proporcijų, puošnaus interjero, puošti antikinių motyvų stiuko lipdiniais, sienų tapyba, ornamentika, baldais. Broliai romaniškąją klasiką pagyvino senosios etruskų ir Egipto dailės elementais, Graikijos, Bizantijos, neogotikos ir baroko architektūros detalėmis. Jų darbuose galėjo atsirasti ir sfinksas ar grifonas, arabeska ir medalionas, pieštos vazos ir urnos, ornamentas ir piliastras. Buvo naudojamos suderintos spalvų schemos.

Pagrindiniai principai išdėstyti veikale „Roberto ir Džemso Adamų architektūros darbai“ (The Works in Architecture of Robert and James Adam 3 1.1773-1822 m.)

Žymiausi pastatai – brolių R. ir D. Adamų suprojektuoti gyvenamieji namai Londone, Midlesekse. Vėliau Adamų stilių panaudojo ir JAV architektai.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]