Acherono imperija (Konano pasaulis)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Acherono imperija)

Acherono imperija (angl. Acheron Empire) – išgalvota istorinė karalystė Roberto E. Hovardo Konano pasaulyje.

Pirmą kartą paminėta Konano ciklo romane „Drakono valanda“ kaip senovinė kerėtojų valdyta valstybė, žlugusi iki Konano istorijų pradžios.[1] Ji nebuvo minima nei ankstesnėje serijos Hovardo knygoje „Haiborėjos laikai“, kuri apibūdino ciklo pasaulio istoriją, nei kitose jo knygose.

Valstybė pavadinta pagal Acheroną, požeminio pasaulio upę graikų mitologijoje.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Acheronas buvo valstybė, egzistavusi tris tūkstančius metų iki Konano laikų. Ji užėmė maždaug tas pačias žemes, kaip ir pseudo-europietiškos Haiborėjos laikų valstybės. Acheronas buvo pažangesnė valstybė nei to meto jo kaimynai rytuose ir vakaruose ir maždaug to paties lygio kaip ir to paties laikotarpio Stygija, buvusi pietuose. Minima, kad Acheronas taip ir nesugebėjo užkariauti šiaurėje gyvenusių kimerų.

Acherono kerėtojai praktikavo tamsiąją magiją, pvz., nekromantiją. Imperiją sunaikino sukilę Haiborėjos barbarai, engti Acherono valdžios.

Komiksuose[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Roy Thomas retkarčiais naudojo žlugusią Acherono imperiją Marvel Comics leistuose kūriniuose. Jis dažnai minėjo Acherono imperiją, pvz., jos Kara-Šero (Kara-Shehr) miestą.[2]

Filmuose[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1998 m. filme „Kulas Užkariautojas“ (Kull the Conqueror) Acheronas minimas kaip demonų karalienės Akivašos valdos. Atseit, tuo metu Haiborėjoje laisvai klaidžiojo demonai.

2011 m. filme „Konanas Barbaras“ (Conan the Barbarian) herojė Tamara yra Acherono nekromantų palikuonė.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Acheron - The Nightmare Empire - The REH Forum“. Conan.com. Suarchyvuotas originalas 2011-07-18. Nuoroda tikrinta 2011-02-12.
  2. http://conan.wikia.com/wiki/Conan_the_Barbarian_35