Abraham Lincoln

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Abraham Lincoln
16-asis JAV prezidentas
Gimė 1809 m. vasario 12 d.
Jungtinės Amerikos Valstijos Hardino apygarda, Kentukis, JAV
Mirė 1865 m. balandžio 15 d. (56 metai)
Jungtinės Amerikos Valstijos Vašingtonas, JAV
16-asis JAV prezidentas
Ėjo pareigas 1861 m. kovo 4 d. – 1865 m. balandžio 15 d.
Ankstesnis James Buchanan
Vėlesnis Andrew Johnson
Partija JAV vigų partija, JAV respublikonų partija
Vikiteka Abraham Lincoln
Parašas

Abraomas Linkolnas (angl. Abraham Lincoln, 1809 m. vasario 12 d. – 1865 m. balandžio 15 d.) buvo 16-asis Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentas. Jis sėkmingai valdė šalį vienos iš sudėtingiausių vidinės krizės – JAV pilietinio karo metu, sugebėdamas išsaugoti šalį ir panaikinti vergovę. Baigiantis pilietiniam karui, Linkolnas tapo pirmuoju JAV prezidentu, kuris buvo nužudytas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Prieš jo išrinkimą pirmuoju prezidentu nuo respublikonų partijos 1860 m., A. Linkolnas dirbo teisininku, Ilinojaus įstatymų leidėju. Taip pat Linkolnas buvo išrinktas į JAV atstovų rūmus, dukart nesėkmingai bandė patekti į JAV Senatą.

Linkolnas atvirai pasisakė prieš vergijos plitimą Jungtinėse Amerikos Valstijoje[1][2]. 1860 m. Respublikonų partija Linkolną iškėlė kandidatu į JAV prezidento postą. Abraomas Linkolnas laimėjo po metų vykusius rinkimus. Jo kadencija, visų pirma, pasižymėjo separatistinės Pietinių valstijų konfederacijos sutriuškinimu JAV pilietiniame kare. Linkolnas įdiegė priemones, kurios vėliau lėmė vergijos uždraudimą, Išlaisvinimo akto paskelbimą 1863 m. Taip pat Linkolnas pasiūlė priimti 13-ąją JAV konstitucijos pataisą. Kongresas patvirtino pataisą dar prieš Linkolno mirtį.

Linkolnas meistriškai vadovavo sąjunginėms pajėgoms pergale pasibaigusiame pilietiniame kare, atidžiai rinkdamasis vadovaujančius generolus, tarp jų ir Ulisą Grantą. Istorikai padarė išvadą, kad Abraomas Linkolnas gerai susitvarkė su vidinėmis respublikonų partijos problemomis, suburdamas susidariusių frakcijų lyderius ir priversdamas juos bendradarbiauti. Linkolnas sušvelnino Trento skandalą, tiesioginio karo su Britanija grėsmę, 1861 m. Pilietinio karo pradžioje, vadovaujant Linkolnui, šiaurinių valstijų sąjunga perėmė vergovinių pietinių valstijų, esančių pasienyje su šiaurinėmis valstijomis, kontrolę. 1864 m. prezidento rinkimuose Linkolnas pats vadovavo savajai rinkimų kampanijai.

Karo priešininkai kritikavo Linkolną už jo atsisakymą siekti kompromiso vergijos klausimu. Tuo tarpu, radikalieji respublikonai, abolicionistinė respublikonų partijos frakcija, kritikavo Linkolną už per lėtą vergijos panaikinimo siekimą. Nepaisant kritikos, Linkolnas sugebėjo išsaugoti savo populiarumą tarp amerikiečių. Jo populiarumą labiausiai skatino kalbos: jo kalba pasakyta Getisberge, yra vienas iš geriausių to pavyzdžių. Linkolnas laikėsi nuosaikios politikos sąjungos atkūrimo atžvilgiu, siekdamas greitai suvienyti tautą ir vykdydamas susitaikymo politiką. Linkolno įpėdinis Endriu Džonsonas taip pat laikėsi susitaikymo politikos, tačiau tik baltųjų amerikiečių atžvilgiu, nes jam nepavyko užtikrinti išlaisvintų vergų teisių apsaugos. Abraomas Linkolnas mokslininkų ir istorikų yra laikomas vienu iš pačių geriausių JAV prezidentų[3].

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Goodwin, Doris Kearns (2005). Team of Rivals. New York, NY: Simon & Schuster, Inc.
  2. Holzer, Harold (2004). „Lincoln at Cooper Union: The Speech That Made Abraham Lincoln President“. {{cite journal}}: Citatai journal privalomas |journal= (pagalba)
  3. Note especially Lincoln’s ranking in the Scholar survey results section.

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vikicitatos

Wikiquote logo
Wikiquote logo
Politinis postas
Prieš tai:
James Buchanan
JAV prezidentas
18611865 m.
Po to:
Andrew Johnson