AIESEC

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
AIESEC logotipas

AIESEC (Association Internationale des Étudiants en Sciences Économiques et Commerciales akronimas) yra tarptautinė, ne pelno siekianti, nepolitinė, jaunimo valdoma organizacija pasaulyje. Ji save apibrėžia „tarptautinis tinklas jauniems žmonėms, siekiantiems atrasti ir vystyti savo lyderystės potencialą bei įgūdžius per tarptautines stažuočių ir savanorystės galimybes, taip prisidedant prie savų valstybių ir visuomenių vystymosi“.

Tarptautinė AIESEC centrinė būstinė šiuo metu yra Montrealyje (Kanada). Šis jaunimo tinklas 2019 m. sausio duomenimis apima 33,238 jaunimo iš 124 šalių ir teritorijų ir įvykdo maždaug 40,000 mainų kiekvienais metais.

AIESEC Vizija - Taikos ir žmonijos potencialo išpildymas per lyderystę organizuojant ir dalyvaujant tarptautiniuose kultūriniuose mainuose. AIESEC lyderystę įvardija per keturias lyderystės savybes: savęs supratimas, kitų įkvėpimas, problemų sprendimas ir pasaulio suvokimas.

Organizacijos pagrindinė veikla - tarptautinių stažuočių programų organizavimas. Jų esmė – lyderystės ir visuomenės tobulinimas, vykdant kultūrinius mainus tarp valstybių. Jauni asmenys vyksta į kitas šalis dirbti ar savanoriauti įmonėse, startuoliuose, nevyriausybinėse organizacijose ar mokyklose tobulinant lyderystę ir darant teigiamą poveikį visuomenei. Remdamiesi šiomis programomis, Lietuvoje taip pat vykdomi įvairius socialiniai projektai, padedama įmonėms stiprinti savo veiklą bei ugdyti jų personalą.

AIESEC istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Idėja apie tokią organizaciją gimė 1930 metais, kai mokyklos, specializuojančios verslo srityje, apsikeitė informacija apie savo studijų kryptis. 1930-ųjų pabaigoje jau buvo pradėtos vykdyti stažuočių programos tarp šalių, jų pačių iniciatyva, ir tai tapo stabilia ir stipria jėga prieš Antrąjį pasaulinį karą. Neformali veikla „padėti vystyti draugiškus santykius tarp šalių narių“ prasidėjo 1946 m. AIESEC oficialiai įkurtas buvo 1948 m. drauge su 7 šalimis: Danija, Švedija, Suomija, Prancūzija, Nyderlandais, Norvegija ir Belgija.

AIESEC Lietuva istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • 1991 m. – AIESEC Lietuva įkūrimas. Šiais metais kaip du nepriklausomi skyriai buvo įkurti Kauno ir Vilniaus filialai ir į vieną organizaciją susijungė vėliau, nors ir tais pačiais metais. „Folsa" – tai pirmas bendras AIESEC Lietuva projektas, suorganizuotas siekiant vieno tikslo – suvienyti AIESEC narius Lietuvoje ir perteikti žinias, gautas įvairiose tarptautinėse konferencijose.
  • 1992 m. – įtvirtinta AIESEC karjeros dienų idėja. AIESEC Lietuva surengia pirmąsias karjeros dienas Lietuvoje ir žengia pirmąjį, iki pat 2000-ųjų metų besitęsusį, itin sėkmingą žingsnį pripažinimo link.
  • 1993 m. – AIESEC Lietuva – tarptautinio AIESEC tinklo narė. Rugpjūčio mėnesį, AIESEC Lietuva tampa AIESEC tinklo dalimi su stipriu palaikymu iš AIESEC Danijos narių.
  • 1995 m. – AIESEC Lietuva – tikrojo nario statuso savininkė. Vasario mėnesį Šri Lankoje, AIESEC Lietuva buvo pripažinta pilnateise organizacijos nare, atitinkančia visus kriterijus. Nuo šių metu AIESEC Lietuva gali prisidėti prie sprendimų, priimamų tarptautiniu lygiu, – ji turi balso teisę.
  • 1996 m. – pirmasis tarptautinis seminaras suorganizuotas Lietuvoje. Sėkmingai organizuojant karjeros dienas bei nacionalinius seminarus ir konferencijas buvo žengtas dar didesnis žingsnis – nutarta organizuoti tarptautinį seminarą „Norbe 96", skirtą AIESEC Šiaurės šalių regiono nariams. Seminaro šūkis – „Key to a shared future", buvo ne tik artimas renginio koncepcijai, bet ir visos AIESEC Lietuvos vystymuisi.
  • 1998 m. – AIESEC Lietuva plečia tinklą visoje šalyje. Šalia Vilniaus ir Kauno filialų prisijungė du naujai atidaryti padaliniai Šiauliuose bei Klaipėdoje. AIESEC Lietuva, būdama visuose didžiuosiuose Lietuvos universitetuose galėjo suteikti daugiau galimybių studentams realizuoti save, dalyvaujant AIESEC veikloje.
  • 1999 m. – pasikeitimų metas. Nuo 1999-ųjų pradžios iki 2000 metų AIESEC Lietuva išgyveno esminius pokyčius. Dėl tarptautinių direktyvų pasikeitimo AIESEC Lietuva nustojo organizuoti karjeros dienas. Šis sprendimas iš esmės pakeitė AIESEC bendravimą tiek su išorine aplinka, tiek ir organizacijos vidinius procesus. Be viso to, AIESEC Lietuva, kartu su AIESEC Latvija bei AIESEC Estija sukūrė ir įtvirtino Baltijos šalių bendradarbiavimą, kuris greitai tapo labai sėkmingu bei naudingu iki pat šiandienos. Buvo suvienodinti naujų narių atrankos procesai, taip pat pradėtos organizuoti dvi Baltijos šalių konferencijos – ENERGY ir SYNERGY – suvienijančios daugiau kaip 200 Baltijos šalių AIESEC narių.
  • 2002 m. – AIESEC patirtis (The AIESEC Experience). AIESEC Lietuva, būdama viena iš novatoriškiausių šalių, nustojo savo vidiniuose procesuose skirstyti tarptautinių stažuočių programą bei lyderystės veiklą ir sujungė šiuos procesus į vieną. Netrukus „The AIESEC Experience" tapo pagrindinė direktyva visame AIESEC tinkle.
  • 2004 m. – šiandienos ir rytdienos šalies aktualijos AIESEC Lietuva veikloje. Siekdama efektyvesnio Lietuvos visuomenės ir jaunimo švietimo bei tobulėjimo, AIESEC Lietuva inicijavo projektus, susijusius su Socialine Atsakomybe. Tai pačiais metais buvo suorganizuota ir pirmoji konferencija tema ĮSA (įmonių socialinė atsakomybė) – angliškai CSR (company social responsibility), kuri tęstinai organizuojama kasmet. Šie metai – tarsi startas aktualių temų jaunimui ir visuomenei paieškoms.
  • 2006 m. – Lietuva – Europos centras. AIESEC Lietuvai buvo suteikta garbė organizuoti vieną didžiausią AIESEC konferenciją tinkle, skirtą moderatoriams bei fasilitatoriams ruošti – International Trainers Congress. 150 delegatų iš viso pasaulio suvažiavo į Kauną, kur ir įvyko ši 6 dienų konferencija.
  • 2007 m. – Pernai. Sėkmingai suorganizuota iki šiol didžiausia konferencija Lietuvoje, kurioje dalyvavo 180 delegatų – AIESEC narių – iš visos Europoje. EuroCo – tai konferencija, skirta AIESEC filialų prezidentams. Kasmet šioje konferencijoje jaunieji lyderiai susirenka tobulinti savo teorinių ir praktinių įgūdžių bei kurti svarbių pažinčių bei kontaktų tinklo.
  • 2008-aisiais AIESEC atstovauja 3 miestus ir vienija per 150 aktyvių narių. AIESEC Lietuvos užnugaryje – 16 metų turtinga istorija.

Vertybės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Lyderystės skatinimas. Mes rodome teisingą pavyzdį ir skatiname lyderystę savo veiksmais bei rezultatais. Mes prisiimam visą atsakomybę už savo veiksmus.
  • Vienybės demonstravimas. Mūsų veiksmai ir sprendimai yra aiškūs ir nuoseklūs. Mes vykdome savo įsipareigojimus ir vadovaujamės AIESEC idėjomis.
  • Įvairovių pripažinimas. Mes siekiame mokytis iš įvairių gyvenimo būdų ir nuomonių, esančių skirtingose kultūrose. Mes gerbiame ir aktyviai padrąsiname kiekvieną individą ir jo įnašą.
  • Dalyvavimo džiaugsmas. Savo aktyviu ir entuziastingu dalyvavimu mes kuriame dinamišką aplinką. Mums patinka dalyvauti AIESEC veikloje.
  • Tobulumo siekimas. Mes siekiame aukščiausios kokybės visoje savo veikloje. Būdami išradingi ir novatoriški, mes siekiame pastovaus tobulėjimo.
  • Nenutrūkstama veikla. Mes elgiamės taip, kad neštume naudą visuomenei ir sau patiems. Mūsų sprendimai atsižvelgia į ateities kartų poreikius.

Keletas faktų[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • AIESEC vykdo tris mainų programas: Global Volunteer, Global Entrepreneur ir Global Talent
  • AIESEC Lietuva turi keturis oficialus filialus: AIESEC Vilnius, AIESEC Kaunas, AIESEC Vilnius ISM, AIESEC KTU

Internetiniai puslapiai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]