30 Rock

Šis straipsnis yra tapęs savaitės straipsniu.
Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
ŽanrasSituacijų komedija
Satyra
Kūrėjas (-ai)Tina Fey
VaidinaTina Fey
Alec Baldwin
Tracy Morgan
Jane Krakowski
Jack McBrayer
Scott Adsit
Judah Friedlander
Katrina Bowden
Keith Powell
Lonny Ross
John Lutz
Kevin Brown
Grizz Chapman
Maulik Pancholy
Kompozitorius (-iai)Jeff Richmond
Kilmės šalisJungtinės Amerikos Valstijos JAV
Kalba (-os)anglų kalba
Sezonų skaičius7
Serijų skaičius138
Trukmė22 minutės
Transliacija
Originalus kanalasNBC
Vaizdo formatas480i (SDTV)
1080i (HDTV)
Originalus laikotarpis2006 m. spalio 11 d. – 2013 m. sausio 31 d.
Išorinės nuorodos
Oficialus „30 Rock“ puslapis
Gamybos tinklalapis

„30 Rock“ – amerikiečių kurta situacijų komedija. Serialas NBC kanalu pradėtas rodyti 2006 m. spalio 11 d., o paskutinė serija buvo transliuota 2013 m. sausio 31 d. Per visus septynis serialo sezonus iš viso parodyta 138 serijos. Komediją sukūrė Tina Fey, kuri taip pat atliko ir pagrindinį serialo vaidmenį. Serialo koncepcija iš esmės paremta Tinos Fey įgauta patirtimi dirbant vyresniąja scenariste NBC televizijos šou „Saturday Night Live“. Komedija yra apie išgalvotą televizijos laidą „TGS with Tracy Jordan“, jos aktorius ir scenaristus. Serialo veiksmas dažniausiai vyksta TGS užkulisiuose.

Seriale pagrindinį vaidmenį atlieka Tina Fey. Komedijoje taip pat vaidina Alec Baldwin, Tracy Morgan, Jane Krakowski, Jack McBrayer, Scott Adsit, Judah Friedlander, Katrina Bowden, Keith Powell, Lonny Ross, John Lutz, Kevin Brown, Grizz Chapman ir Maulik Pancholy. Pavadinimas yra kilęs nuo Niujorke esančio „GE Building“ (pastato, kuriame yra NBC televizijos būstinė) adreso – 30 Rockefeller Plaza. Serialą prodiusavo „Broadway Video“ ir „Little Strangers, Inc.“ (kartu su „NBCUniversal“).

Serialas „30 Rock“ buvo filmuojamas daugiausiai „Silvercup“ studijose, esančiose Kvinse, Niujorke. Dvi serijos, kurios buvo transliuotos tiesioginio eterio metu, filmuotos Manhentene. Dalis serialo scenų (kai veiksmas vyksta lauke) filmuotos įvairiose Niujorko vietose, daugiausiai aplinkui „Rockefeller Plaza“ pastatus.

„30 Rock“ susilaukė didelės sėkmės, serialas buvo ypač gerai įvertintas tarp kritikų. 2006 ir 2007 m. komedija pateko į geriausių serialų sąrašus. 2009 m. liepos 14 d. serialas prestižiniuose „Emmy“ apdovanojimuose buvo nominuotas 22 skirtingose kategorijose (daugiausiai visoje apdovanojimų istorijoje). Per visus septynis serialo sezonus „30 Rock“ buvo nominuotas 103 „Emmy“ apdovanojimams (iš kurių laimėjo 16) bei 13 „Auksinių gaublių“ (iš kurių laimėjo 6). Alekas Boldvinas už vaidybą seriale laimėjo septynis Ekrano aktorių gildijos apdovanojimus iš eilės. Nepaisant to, kad serialas buvo labai gerai įvertintas tarp kritikų, komedija nepasiekė labai aukštų reitingų.

Produkcija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2002 m. Tina Fey buvo pagrindinė televizijos šou „Saturday Night Live“ scenaristė ir aktorė. Tais metais ji pirmą kartą užsiminė apie naujo serialo idėją. Tuo metu tai turėjo būti situacijų komedija apie kabelinės televizijos naujienų laidą.

Serialo kūrėja Tina Fey.

Kiek vėliau idėja buvo pakeista, serialas tapo labiau panašus į SNL. Kai serialas buvo pasiūlytas patekimui į eterį dar kartą, NBC prezidentas Kevin Reilly nurodė, kad serialas turėtų būtų pradėtas rodyti 20052006 m. televizijos sezono metu. Dar prieš pasirašant sutarį keli televizijos prodiuseriai pradėjo nuogąstauti, kad Tinos Fey pasitraukimas iš SNL neigiamai paveiks laidos reitingus. 2003 m. gegužę kontraktas vis dėlto galiausiai buvo pasirašytas. Tina Fey įsipareigojo likti SNL bent iki 2005 m. sezono pabaigos ir pradėti kurti naująjį serialą, prodiusuojamą kompanijų „Broadway Video“ ir „NBC Universal“. Serialo filmavimas buvo kiek atidėtas dėl Tinos Fey nėštumo.

2005 m., bandomųjų serialo filmavimų metu, komedija dar neturėjo pavadinimo, todėl buvo vadinama „Tinos Fey projektu“. Serialo idėja buvo galutinai suformuota, o 2006 m. gegužės 15 d. NBC oficialiai patvirtino naująjį serialą pavadinimu „30 Rock“ ir užsakė mažiausiai 13 serijų.

Prieš serialo premjerą buvo minčių fiktyvų televizijos šou „TGS with Tracy Jordan“ (vaizduojamą seriale) rodyti internete, bet vėliau šios idėjos buvo atsisakyta.

Serialas buvo filmuojamas daugiausiai „Silvercup“ studijose, esančiose Kvinse, viename iš Niujorko rajonų. Dvi serijos, kurios buvo transliuotos tiesioginio eterio metu, filmuotos Manhentene. Dalis serialo scenų (kai veiksmas daugiausiai vyksta lauke) filmuotos įvairiose Niujorko vietose, daugiausiai aplinkui „Rockefeller Plaza“ pastatus.

Muzika, skambanti seriale, yra daugiausiai džiazo stiliaus, atliekama klarnetu, saksofonu ar įvairias styginiais instrumentais. Pagrindines dainas ir įvairias melodijas serialui sukūrė kompozitorius Jeff Richmond, kuris yra ir serialo kūrėjos Tinos Fey vyras. Iš viso seriale yra septynios originalios dainos, iš kurių penkias atliko Jane Krakowski, vieną Tina Fey su Jason Sudeikis ir vieną Tracy Morgan. Seriale yra perdainuotos ir kelios garsios dainos, įskaitant „Midnight Train to Georgia“ ir „We Are the World“ (pastarąją dainą trečiojo sezono paskutinėje serijoje „Kidney Now!“ atliko daug įvairių garsių dainininkų).

Personažai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindiniai personažai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Elizabeth Miervaldis „Liz“ Lemon (Tina Fey) – serialo protagonistė, pagrindinė „TGS with Tracy Jordan“ scenaristė. Liz yra feministė, gana liberalių politinių pažiūrų, stokojanti vyrų dėmesio. Maistą naudoja kaip streso malšinimo priemonę, jos nesveikas gyvenimo būdas dažnai pašiepiamas Liz kolegų. Darboholikė, visą savo laiką paskyrusi darbui, savo darbuotojus laiko savo šeima. Savo draugams ir kolegoms jinai yra tas žmogus, kuri visada randa išeitį iš sudėtingų situacijų. Pasiaukojimas dėl kitų Liz tampa stabdžiu siekiant savo asmeninės laimės. Dėl savo išrankumo renkantis antrąją pusę, Liz per keliolika metų yra turėjusi tik keletą vaikinų. Dažnai fantazuoja apie savo išgalvotą idealų vaikiną, kosmonautą Maiką Deksterį. Galiausiai atranda savo gyvenimo meilę, Krisą Krosą, su kuriuo serialo pabaigoje įsivaikina du vaikus.

Aktorė Jane Krakowski seriale atliko Dženos Maroney vaidmenį. Už vaidybą seriale buvo nominuota keturiems „Emmy“.

John Francis „Jack“ Donaghy (Alec Baldwin) – ryžtingas, valdingas, turintis savybę paveikti kitus kompanijos vadovas, kuris didelę savo laiką dalį praleidžia bespręsdamas įvairias problemas, susijusias su TGS. Jis – katalikas, priklauso respublikonų partijai. Geras Liz draugas, kuris pataria jai visose gyvenimo srityse, juodu dažnai įvardijami kaip „vedę“. Darboholikas, beveik visą savo gyvenimą pašventęs darbui. Su savo antrąją žmona, televizijos reportere Avery Jessup (vaidino Elizabeth Banks), turi dukrą Liddy Elizabeth Donaghy. Avery su Džeku išsiskyrė po to, kai Avery grįžo iš Šiaurės Korėjos (ją buvo pagrobęs Kim Čen Iras). Juodu susituokė tik dėl nėštumo. Po to, kai Džekas tapo kompanijos „Kabletown“ vadovu, jis išgyveno psichologinę traumą, todėl atsistatydino, kad galėtų grįžti darbui „General Electric“.

Tracy Jordan (Tracy Morgan) – pagrindinis išgalvoto televizijos šou TGS aktorius. Jis – garsi kino žvaigždė, vaidino įvairiose komedijose. Ypač nepastovaus charakterio, labai nenuspėjamas. Žiniasklaidoje dažniausiai vaizduojamas labai neigiamai, ne kartą savo kolegų dėl to pašieptas, nes daro neigiamą reputaciją juodaodžiams. Turi žmoną Angie, du sūnus ir dukrą Virdžiniją, kuri gimė serialo eigoje. Treisis Džordanas dažnai vaizduojamas kaip nesugebantis pasirūpinti savimi, negalintis nieko daryti be savo dviejų asistentų, Dot Com ir Grizz. Jaučiasi labai nepatogiai, kai žmonės jį laiko normaliu bei pavyzdžiu kitiems. Yra sukūręs pornografinį video žaidimą, už kurį uždirbo 300 mln. JAV dolerių. Su kolege Džena Maroney dažnai kovoja dėl dėmesio, ginčijasi, kam šiais laikais yra sunkiau gyventi – juodaodžiam vyrui ar baltaodei moteriai.

Jenna Maroney (Jane Krakowski) – geriausia Liz Lemon draugė, viena iš šou TGS žvaigždžių. Siekia dėmesio bet kokia kaina, rūpinasi tik savo gerove, labai retai kreipia dėmesį ar padeda kitiems. Dažnai manipuliuoja kitais naudodama savo seksualumą. Jaučia diskomfortą dėl savo amžiaus, todėl apie jį dažnai meluoja, sunkiai susitaiko su tuo faktu, jog jai nebesiūloma vaidinti jaunų personažų. Yra išleidusi keletą singlų. Vaidino įvairiuose filmuose, įskaitant mažo biudžeto filmą „The Rural Juror“ ir televizijos filmą „Kidnapped by Danger“ apie Džeko Donagio (vaidino Alec Baldwin) pagrobtą žmoną Avery Džesup, kurią ir vaidino Džena Maroney. Pirmoji jos gyvenimo meilė – Polas L‘Astnam (vaidino Will Forte), su kurio ji susipažino bare, kuriame Polas vaidino pačią Dženą. Paskutiniame sezone jiedu susituokė.

Kenneth Ellen Parcell (Jack McBrayer) – labai malonus, paklusnus ir perdėtai pozityvus NBC darbuotojas-asistentas (angl. NBC page), „gyvenantis dėl televizijos“. Labai tikintis, doras ir pavyzdingas darbuotojas. Kilęs iš mažo miestelio Džordžijoje, užaugęs kiaulių fermerio šeimoje, labai artimas su savo mama. Per serialą Kenneth labiausiai suartėjo su Treisu Džordanu ir tapo jo entourage. Nors jo gyvenimas nėra pavydėtinas ir, jeigu pats norėtų, galėtų būti labiau gerbiamas kitų, tačiau nieko nesiima ir nenori keisti, įsivaizduoja esąs laimingas ir patenkintas savo padėtimi visuomenėje. Vienoje serijoje atskleidžiama, jog Kenneth sugeba būti toks pozityvus dėl to, jog meluoja pats sau ir kiekvieną rytą atsikėlęs kala sau į galvą, jog viskas yra „gerai“. Serialo pabaigoje išsipildo jo svajonė ir Kenneth tampa NBC prezidentu.

Antraeiliai personažai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Peter „Pete“ Hornberger (Scott Adsit) – TGS prodiuseris. Geras ir patikimas Liz draugas. Turi žmoną Paulą ir penkis vaikus, tačiau dėl to nėra laimingas, ramybę sugeba rasti tik darbe. Serialo pabaigoje suvaidina savo paties mirtį, kad galėtų ramiai nugyventi savo likusį gyvenimą, tačiau Paula jį vis tiek suranda.

Aktorius Judah Friedlander atliko charizmatiškojo Frenko Rositano vaidmenį.

Francis „Frank“ Rossitano (Judah Friedlander) – vienas iš TGS scenaristų, sarkastiškas, kiek vaikiškas ir nesubrendęs, mažai besirūpintantis savo išvaizda. Mėgsta komiksus. Gyvena su savo mama. Studijavo teisę, tačiau metė. Jo gyvenimo meilė – pagrindinės mokyklos mokytoja Lynn Onkmann, kurią įsimylėjo būdamas keturiolikos metų.

James „Toofer“ Spurlock (Keith Powell) – vienas iš TGS scenaristų. afroamerikietis, dažnai parodomas kaip ginantis juodaodžių teises ir besirūpinantis jų padėtimi visuomenėje. Pasižymi aukštu intelektu. Labai dažnai visiems primena, jog baigė Harvardo universitetą.

Cerie Xerox (Katrina Bowden) – jauna, lengvabūdiška ir dažnai parodoma kaip žemo intelekto Liz Lemon asistentė. Dėl savo seksualumo ir nepadorios aprangos yra geidžiama TGS scenaristų. Susižadėjo su savo vaikinu Aris po penkių savaičių draugystės. Aris buvo pagrobtas Somalio piratų, todėl juodu susituokė tik po trijų sezonų.

Josh Girard (Lonny Ross) – vienas iš TGS aktorių. Prieš Tracy Jordan buvo vienintelis vyras šou. Dažnai parodomas kaip vaikiškas ir nesubrendęs. Ketvirtame sezone Josh paliko šou dėl kitų dėmesio ir pagarbos jam stokos. Vienoje serijoje atskleidžiama, jog Josh tėvai jį augino kaip mergaitę dešimt metų. Pasirodė ir kelete kitų serijoje vėlesniuose sezonuose.

Johnny „J. D.“ Lutz (John Lutz) – vienas iš TGS scenaristų. Tingus, turintis antsvorio, dažnas kitų darbuotojų pajuokos objektas. Kai kurie personažai įeidami dažnai rikteli ant jo „Užsičiaupk, Lutz!“, nors tuo metu jis ir nekalba. Turi įsivaizduojamą merginą Karen, kuri gyvena Kanadoje. Dėl savo nevyriškumo dažnai kitų laikomas gėjumi.

Walter „Dot Com“ Slattery (Kevin Brown) – kartu su Grizz yra Tracy Jordan asistentas (angl. entourage), vairuotojas ir virėjas. Talentingas aktorius ir scenaristas, tačiau jo gebėjimai per visą serialą buvo ignoruojami. Pasižymi aukštu intelektu. Buvo įsimylėjęs savo draugo Grizz sužadėtinę. Serialo pabaigoje pradeda prodiusuoti serialą „Grizz & Herz“.

Warren „Grizz“ Griswold (Grizz Chapman) – kartu su Dot Com yra Tracy Jordan padėjėjas-asistentas (angl. entourage), atsakingas už jo finansus. Yra vedęs savo sužadėtinę Feyoncé. Paskutinio sezono pabaigoje pradeda atlikti pagrindinį vaidmenį seriale „Grizz & Herz“.

Jonathan (Maulik Pancholy) – Džeko Donagio asistentas, indų kilmės. Jaučia didelę antipatiją Liz Lemon. Aktorius paliko „30 Rock“ po penkių sezonų dėl savo vaidmens kitame NBC seriale „Whitney“, bet grįžo vaidinti paskutiniame sezone. Džonatanas laiko Džeką Donagį savo idealu, skiria jam perdėtai daug dėmesio, tačiau Džekas į jį dažniausia nekreipia dėmesio.

Aktorių atranka[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dženą Maroney seriale iš pradžių vaidinti turėjo Rachel Dratch.

Serialo kūrėja Tina Fey, kartu su Jen McNamara ir Adam Bernstein, buvo atsakinga už aktorių atranką. Pirmasis (ir pagrindinis) vaidmuo buvo skirtas pačiai Tinai Fey. Liz Lemon personažas iš esmės buvo paremtas aktorės patirtimi, įgyta dirbant SNL. Kitas parinktas aktorius buvo Tracy Morgan, buvęs SNL aktorius. Jam seriale buvo paskirtas Treisio Džordano vaidmuo. Tina Fey yra minėjusi, jog Kenneth Parcell vaidmuo buvo sukurtas turint Jack McBrayer omenyje. Jis – senas Fey draugas, su kurio ji dirbo teatre „The Second City“ Čikagoje. Ji vėliau sakė, jog: „Labai norėjau, kad būtent jis vaidintų Kenneth, ir buvau labai laiminga, kai tam niekas neprieštaravo.“

Rachel Dratch, sena Tinos Fey draugė ir kolegė iš SNL, iš pradžių buvo parinkta atlikti Dženos Maroney vaidmenį. Dratch vaidino ją pirmoje serialo serijoje, bet vėliau, 2006 m. rugpjūtį, ją pakeitė Jane Krakowski. Dratch liko seriale, jai buvo paskirti įvairūs nežymūs vaidmenys. Fey sprendimą paaiškino tuo, kad Jane Krakowski yra labiau tinkama atlikti ekcentrišką Dženos vaidmenį nei Rachel Dratch. Nors tiek Dratch, tiek Fey yra minėjusios, jog abidvi džiaugiasi priimtu sprendimu, tačiau Dratch vėliau sakė, kad nėra patenkinta tuo, kad spauda visą situaciją įvardijo jos, kaip aktorės, pažeminimą. Dratch taip pat gana skeptiškai žiūrėjo į priežastis, dėl ko neteko vaidmens, ir tai, kad skaičius serijų, kuriose ji turėjo pasirodyti, buvo sumažintas.

Netrukus po to, kai vaidmenys buvo suteikti McBrayer ir Dratch, Džeko Donagio vaidmuo buvo pasiūlytas Alekui Boldvinui. Tina Fey yra sakiusi, kad Donaghy vaidmuo, panašiai kaip ir Kenneth Parcell, buvo sukurtas jau turint omeny patį aktorių; Fey taip pat buvo maloniai nustebinta, kai Boldvinas sutiko atlikti vaidmenį. Frenko Rossitano vaidmuo buvo sukurtas pagal du SNL scenaristus. Vaidmuo paskirtas aktoriui Judah Friedlander, kurio Tina Fey prieš tai nebuvo sutikusi, tačiau juo buvo patenkinta ir džiaugėsi, jog aktorius padarė personažą dar labiau įdomesnį. Scott Adsit, senas Tinos Fey draugas, seriale vaidino Pete Hornberger. Vaidmuo taip pat buvo sukurtas būtent Adsitui.

Kaip ir SNL, seriale „30 Rock“ pasirodė keletas itin garsių JAV politikų, įskaitant Al Gore (dviejose serijose), Condoleezza Rice (kaip Jack Donaghy buvusi sugulovė) ir Nancy Pelosi (serialo paskutinėje serijoje).

Serialo sezonai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirmas sezonas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirmasis sezonas pradėtas rodyti NBC kanalu 2006 m. spalio 11 d., o baigtas – 2007 m. balandžio 26 d. Sezoną iš viso sudaro 21 serija. Serialas prasideda tuo, kad pagrindinis serialo personažas Džekas Donagis (vaid. Alec Baldwin), užimantis aukštas pareigas „General Electric“ kompanijoje, yra perkeliamas dirbti į NBC būstinę Niujorke, kurios adresas – 30 Rockeffeler Plaza (nuo ko ir kilo serialo pavadinimas). Naujas televizijos kompanijos vadovas imasi diegti įvairias naujoves, o tai labai papiktina laidos „The Girlie Show“ aktorius ir darbuotojus, ypač šou scenaristę Liz Lemon (vaid. Tina Fey) ir pagrindinę aktorę Dženą Maroney (vaid. Jane Krakowski). Džekas Donagis nusprendžia pasamdyti naują aktorių – visiems gerai žinomą kino aktorių Treisį Džordaną (vaid. Tracy Morgan), netgi pakeičia šou pavadinimą į „TGS with Tracy Jordan“ (arba tiesiog TGS).

Viso sezono metu pagrindinis serialo veiksmas sukasi apie Džeką Donagį ir Liz Lemon gyvenimą bei įvairius įvykius TGS užkulisiuose. Pagrindinės siužeto linijos – Liz Lemon ir jos vaikino Denio Dafio (vaid. Dean Winters) meilės reikalai ir judviejų išsiskyrimas, Dženos Maroney pastangos išgarsėti kaip kino aktorei ir jos filmo „The Rural Juror“ garsinimas, Treisio Džordano slapstymasis nuo juodaodžių kryžiuočių, skubotos Džeko Donagio ir jo merginos Fibės (vaid. Emily Mortimer) sužadėtuvės.

Aktorius Jason Sudeikis atliko Liz Lemon vaikino Floido vaidmenį.

Antras sezonas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Antras „30 Rock“ sezonas pradėtas rodyti 2007 m. spalio 4 d., baigtas – kitų metų gegužės 8 d. Per sezoną turėjo būti parodytos 22 serijos, tačiau dėl Amerikos rašytojų gildijos streiko serijų skaičius buvo sumažintas iki 15-os. Serialo sezonas prasideda tuo, kad Liz Lemon bando vėl atsistoti ant kojų po jos išsiskyrimo su vaikinu Floidu (vaid. Jason Sudeikis). Sezono pabaigoje Liz pradeda galvoti apie įsivaikinimą. Džekas Donagis netikėtai susiduria su Jerry Seinfeld po to, kai be jo žinios Džekas naudojo įvairias ištraukas iš serialo „Seinfeld“ visose NBC laidose. Džekas susipažįsta su JAV demokratų partijos aktyviste Celeste „C. C.“ Cunningham (vaid. Edie Falco), tačiau vėliau išsiskiria. Paaštrėja jo situacija darbe, kai į jo vietą pradeda kėsintis Devonas Benksas (vaid. Will Arnett).

Džena Maroney po vasaros pertraukos grįžta priaugusi svorio dėl savo vaidmens Brodvėjaus miuzikle „Mystic Pizza: The Musical“. Treisis Džordanas susiduria su problemomis šeimoje, išsiskiria su savo žmona, bet vėliau susitaiko. Taip pat sugalvoja sukurti pornografinį video žaidimą, už kurį uždirba milijonus dolerių. Kenneth Parcell vyksta dirbti į 2008 m. vasaros olimpinės žaidynes, vykusias Kinijoje.

Trečias sezonas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Komedijos trečiasis sezonas – bene geriausiai įvertintas ir žymiausias iš visų. Dėl daugelio priežasčių serialo reitingai ypač pakilo. Serialas taip pat pateko į „Emmy“ apdovanojimų istoriją kaip daugiausiai nominacijų (iš viso 22) per vienerius metus gavusi komedija. Sezoną iš viso sudaro 22 serijos. Prasidėjo 2008 m. spalio 30 d., o baigėsi 2009 m. gegužės 14 d. Trečiasis sezonas buvo pats žiūrimiausias iš visų.

Aktorė Megan Mullally atliko epizodinį vaidmenį trečiame sezone.

Serialo sezone pasirodė gausus būrys įvairių garsių aktorių ir visuomenės veikėjų. Oprah Winfrey vaidino vienoje serijoje pačią save (tiksliau – Liz Lemon fantazijos vaisių). Seriale vaidmenis taip pat atliko ir Jennifer Aniston (vaidino Liz Lemon kambariokę), Salma Hayek (atliko Džeko Donagio merginos Elisos vaidmenį), Megan Mullally (vaidino įsivaikinimo agentūros darbuotoją), taip pat keliolika kitų. Šiame sezone Džekas Donagy sutinka savo tėvą Miltoną Greene (vaid. Alan Alda), kuriam serialo pabaigoje (serijoje „Kidney Now!“) surengia labdaros koncertą, kad jam galėtų būti atlikta inksto transplantacija. Paskutinėje sezono serijoje beveik dvidešimt garsių muzikos žvaigždžių atliko perdainuotą dainos „We Are The World“ versiją.

Ketvirtas sezonas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ketvirtasis serialo „30 Rock“ sezonas pradėtas transliuoti 2009 m. spalio 15 d., o baigtas rodyti – kitų metų gegužės 20 d. Kaip ir per pastarąjį sezoną, buvo parodytos 22 serijos. Viena iš pagrindinių sezono siužeto linijų yra naujojo šou „TGS with Tracy Jordan“ aktoriaus paieškos. Džekas Donagis supranta, jog šou reikia atsinaujinti, nes senieji aktoriai (Džena Maroney ir Treisis Džordanas) po truputį praranda savo populiarumą. Naują aktorių surasti įpareigojama Liz Lemon, kuri įvairiausiais būdais stengiasi tai nuslėpti nuo Treisio ir Dženos, prisibijodama jų reakcijos. Kitos siužeto linijos – Džeko nesugebėjimas pasirinkti tarp dviejų jam patinkančių moterų ir nesėkmingos Liz pastangos susirasti sau vaikiną, kuris atitiktų visus jos lūkesčius. Džena pradeda susitikinėti su Polu, kuris viename transvestitų klube vaidiną pačią ją, bei susitaiko su savo motina Verna. Treisis bando tapti vienu iš žmonių, gavusių po apdovanojimą kino, teatro, muzikos ir televizijos srityse.

Kaip ir kituose sezonuose, seriale pasirodė daugybė įvairių kviestinių žvaigždžių, įskaitant Julianne Moore, Jon Bon Jovi, Will Forte, Elizabeth Banks ir Matt Damon. Šiame sezone serialą palieka vienas iš pagrindinių aktorių Lonny Ross (atliko Džošo Girardo vaidmenį). Seriale jį pakeitį aktorius Cheyenne Jackson, kuris seriale pradėjo vaidinti Denį Beikerį.

Aktorius Matt Damon už vaidybą seriale buvo nominuotas „Emmy“.

Penktas sezonas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Penktas serialo sezonas buvo rodomas nuo 2010 m. rugsėjo 23 d. iki 2011 m. gegužės 5 d.; sezoną sudarė 23 serijos. Serija „Live Show“ buvo filmuota tiesioginės transliacijos metu (gyvai). Dėl laiko skirtumo JAV serijoje buvo filmuojama du kartus iš eilės. Serija buvo teigiamai įvertinta kritikų, taip pat susilaukė didesnio žiūrovų dėmesio. Šio sezono metu parodoma 100-oji serija.

Šiame sezone Liz Lemon toliau tęsia drausytę su savo vaikinu, pilotu Karoliu (vaid. Matt Damon). Džekas ruošiasi tapti tėvu, galiausiai veda mylimą moterį, tačiau dėl klaidos vedybos pasisuka kiek kitokia linkme. Džekui gimsta dukra, o po kelių serijų dėl tam tikrų priežasčių jis su savo žmona Avery Jessup išsiskiria. Treisis susilaukia dukters, o spaudimas dėl gautų apdovanojimų sukelia maišatį Treisio galvoje, o tai beveik priveda prie šou pabaigos. Kenneth, su Dženos pagalba, vėl bando tapti NBC page. Treisio žmona Angie gauna savo realybės šou „Queen of Jordan“, kurio viena viena serija parodoma vietoj „30 Rock“.

Šeštas sezonas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Priešpaskutinis serialo sezonas pradėtas rodyti 2012 m. sausio 12 d., o baigtas tų pačių metų gegužės 17 d. Sezoną sudaro 22 serijos. Serialas pradėtas filmuoti ir rodyti kiek vėliau nei kiti dėl Tinos Fey nėštumo. Sezonas susilaukė gan didelio dėmesio dėl Treisio Morgano, kuris seriale atliko Treisio Džordano vaidmenį, poelgių. Tarp penkto ir šešto sezonų aktorius pasakė keletą homofobiškų komentarų, kurie sukėlė įvairių LGBT bendruomenių pasipiktinimą, kurios reikalavo, kad Morganas paliktų „30 Rock“. Morganas liko seriale, o sezono antroje serijoje aktorius per savo vaidinamą personažą išreiškė apgailestavimą ir atsiprašė organizacijos GLAAD, kuri yra atsakinga už LGBT žmonių vaizdavimą televizijoje.

Aktorius Will Arnett už vaidybą seriale buvo nominuotas keturiems „Emmy“ apdovanojimams.

Serialo sezone Liz Lemon suranda savo gyvenimo meilę. Džekas įvairiais būdais bando susigrąžinti savo žmoną, kuri buvo pagrobta Šiaurės Korėjos šnipų. Kenneth kyla karjeros laiptais, tačiau vėliau supranta, kad aukštos pareigos – ne jam, todėl įsidarbina valytoju. Džena Maroney įgyja vis daugiau populiarumo, tampa viena iš televizijos talentų šou teisėjų, taip pat neribotam laikui išsiskiria su savo vaikinu Polu.

Septintas sezonas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Paskutinis serialo „30 Rock“ sezonas pradėtas rodyti 2012 m. spalio 4 d., o paskutinė komedijos serija parodyta ir serialas baigtas 2013 m. sausio 31 d. Sezoną sudarė 13 serijų. Pagrindinis serialo aktorius Alekas Boldvinas socialiniame tinkle „Twitter“ buvo parašęs, jog yra pasiryžęs susimažinti sau atlyginimą 20 % vien dėl to, kad serialas būtų pratęstas pilniems dviem sezonams (septintam ir aštuntam). Serialas buvo pratęstas sutrumpintam septintam (ir paskutiniam) sezonui.

Paskutiniame sezone Liz Lemon ir toliau draugauja su savo vaikinu Krisu (vaid. James Marsden), bando įsivaikinti ir mąsto apie vedybas. Treisis Džordanas įkuria savo kino studiją, kurios filmuose vaidina daugiausiai afroamerikiečiai. Džena Maroney galvoja apie vedybas su savo ilgalaikiu vaikinu Polu. Kenneth pradeda draugauti su Hazel (vaid. Kristen Schaal) ir sunkiai supranta tai, kad Hazel jo nemyli, o tik naudojasi juo, kad galėtų patektį į televiziją. Džekas Donagis galvoja apie savo ateitį kompanijoje, bando priversti Henką Huperį („Kabletown“ kompanijos vadovą) parduoti NBC. Galiausiai suabejoja, ar tai jam iš tiesų atneš laimę. Galiausiai TGS baigiasi. Po metų Liz Lemon – laimingai ištekėjusi motina, prodiusuojanti naują serialą „Grizz & Herz“. Vis dar palaiko ryšius su Treisiu, kuris galiausiai sutinka savo tėvą. Džekas tampa „General Electric“ vadovu. Kenneth tampa NBC prezidentu. Pete suvaidino savo mirtį, bet jo žmoną jį galiausiai vis tiek suranda.

Įvertinimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kritikų vertinimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Serialas „30 Rock“ buvo ypatingai gerai įvertintas kritikų, tačiau niekada negalėjo pasigirti aukštais reitingais. Serialas buvo daugiausiai giriamas už profesionalų scenarijų, gerą aktorių vaidybą ir sugebėjimą sukurti kažką naujo ir netikėto. Per visus septynerius metus, praleistus eteryje, serialas buvo atsidūręs keliasdešimties įvairių laikraščių, žurnalų ir internetinių puslapių sudarytuose geriausių televizijos serialų sąrašuose, įskaitant „New York Times“, „Entertainment Weekly“, „The Los Angeles Times“, „The A.V. Club“, „USA Today“, „The Boston Globe“, „The Chicago Sun-Times“.

2009 m. pabaigoje žurnalas „Newsweek“ pareiškė, jog „30 Rock“ yra geriausia dešimtmečio komedija, o 2010 m. pabaigoje kritikų puslapis „Metacritic“ serialui skyrė 12 vietą tarp geriausių visų laikų serialų. 2012 m. naujienų laida „60 Minutes“ ir žurnalas „Vanity Fair“, kartu išleidę savo geriausių komedijų sąrašą, serialui „30 Rock“ skyrė septintąją vietą.

Reitingai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Visus septynis sezonus serialas „30 Rock“ buvo transliuojamas NBC kanalu. Diena ir laikas, kada yra rodoma komedija, per visus metus keitėsi labai daug kartų. Žiūrimiausias serialo sezonas buvo trečiasis, kurio kiekviena serija vidutiniškai prie ekranų pritraukdavo 7,5 mln. amerikiečių. Pirmąją serialo seriją žiūrėjo 8,13 mln. žmonių ir tai buvo žiūrimiausia serija iki pat trečiojo sezono premjeros, kuri pritraukė 8,5 mln. žmonių.

Sezonas Rodymo laikas Pradžia Pabaiga TV sezonas Vieta Žiūrimumas
(milijonais)
Data Premjeros
žiūrovai
(milijonais)
Data Finalo
žiūrovai
(milijonais)
1 Trečiadienis, 8:00 pm (2006 m. spalio 11 d. – lapkričio 1 d.)
Ketvirtadienis, 9:30 pm (2006 m. lapkričio 16 d. – 2007 m. kovo 8 d.)
Ketvirtadienis, 9:00 pm (2007 m. balandžio 526 d.)
2006 m. spalio 11 d. 8,1 2007 m. balandžio 26 d. 4,7 20062007 #102 5,8
2 Ketvirtadienis, 8:30 pm (2007 m. spalio 4 d. – 2008 m. balandžio 17 d.)
Ketvirtadienis, 9:00 pm (2007 m. gruodžio 15 d.)
Ketvirtadienis, 8:30 pm (2008 m. balandžio 24 d. – gegužės 8 d.)
2007 m. spalio 4 d. 7,3 2008 m. gegužės 8 d. 5,6 20072008 #111 6,5
3 Ketvirtadienis, 9:30 pm (2008 m. spalio 30 d. – 2009 m. gegužės 14 d.) 2008 m. spalio 30 d. 8,7 2009 m. gegužės 14 d. 5,7 20082009 #69 7,5
4 Ketvirtadienis, 9:30 pm (2009 m. spalio 15 d. – 2010 m. gegužės 20 d.)
Ketvirtadienis, 9:00 pm (2010 m. sausio 14 d.)
Ketvirtadienis, 8:30 pm (2010 m. balandžio 22 d.)
2009 m. lapkričio 15 d. 6,4 2010 m. gegužės 20 d. 5,5 20092010 #86 5,9
5 Ketvirtadienis, 8:30 pm (2010 m. rugsėjo 23 d. – gruodžio 9 d.)
Ketvirtadienis, 10:00 pm (2011 m. sausio 20 d. – gegužės 5 d.)
Ketvirtadienis, 10:30 pm (2010 m. balandžio 28 d.)
2010 m. rugsėjo 23 d. 5,9 2011 m. gegužės 5 d. 4,2 20102011 #106 5,3
6 Ketvirtadienis, 8:00 pm (2012 m. sausio 12 d. – kovo 8 d.)
Ketvirtadienis, 9:00 pm (2012 m. sausio 26 d.)
Ketvirtadienis, 8:30 pm (2012 m. kovo 15 d. – gegužės 17 d.)
2012 m. sausio 12 d. 4,5 2012 m. gegužės 17 d. 2,8 20112012 #130 4,6
7 Ketvirtadienis, 8:00 pm (2012 m. spalio 4 d. – 2013 m. sausio 31 d.)
Trečiadienis, 8:00 pm (2012 m. spalio 31 d.)
2012 m. spalio 4 d. 3,5 2013 m. sausio 31 d. 4,9 20122013 #99 4,6
Alec Baldwin už vaidybą seriale nominuotas 12 kartų.

Apdovanojimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Per septynerius metus eterio serialas „30 Rock“ įvairiuose apdovanojimuose buvo nominuotas beveik 150 kartų, o laimėjo apie 40. Po pirmo sezono serialas laimėjo „Emmy“ apdovanojimą kaip geriausia komedija. Šį titulą apdovanojimuose išlaikė dar dvejus metus (2008 ir 2009 m.). Serialas „Emmy“ apdovanojimuose iš viso nominuotas buvo 103 kartus (laimėjo 16). „Auksiniam gaubliui“ komedija buvo nominuota devynis kartus (laimėjo 6). Ekrano aktorių gildijos apdovanojimui serialo aktoriai buvo nominuoti 10 kartų ir pralaimėjo tik kartą. Serialas nominuotas ir daugelyje kitų apdovanojimų, įskaitant Prodiuserių ir Rašytojų gildijų, GLAAD, NAACP apdovanojimus.

Serialo kūrėja Tina Fey už vaidybą buvo nominuota keliolika kartų, o kaip scenaristė – devynis kartus. Yra laimėjusi tris „Emmy“, du „Auksinius gaublio“ ir keturis Ekrano aktorių gildijos apdovanojimus. Alec Baldwin už Džeko Donagio vaidmens atlikimą buvo nominuotas keliolika kartų. Aktorius laimėjo du „Emmy“, tris „Auksinio gaublio“ ir septynis Ekrano aktorių gildijos apdovanojimus.

„Emmy“ apdovanojimuose kaip geriausias antraeilis aktorius buvo nominuoti trys serialo aktoriai: Jane Krakowski (keturis kartus), Jack McBrayer ir Tracy Morgan (po vieną kartą). Kviestinio aktoriaus kategorijoje geriausiai pasirodė aktorė Elaine Stritch (nominuota penkis kartus, laimėjo vieną), Tim Conway (laimėjo vieną), Will Arnett (nominuotas keturis kartus), Elizabeth Banks (nominuota dukart) ir Jon Hamm (nominuotas tris kartus).

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]


Šis straipsnis yra tapęs savaitės straipsniu.