2009 m. meteoritas Latvijoje

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

2009 metų meteoritas Latvijoje buvo Švedijos bendrovės Tele 2 padalinio Latvijoje viešųjų ryšių akcija, kurios metu paskelbta, kad į Latvijos šiaurinę dalį nukrito meteoritas, o vėliau išaiškėjo, kad tai yra klastotė.

2009 m. spalio 25 d. pranešta, kad šiaurės Latvijoje, netoli Mazsalacos nukrito meteoritas ir išmušė kraterį. Ant kojų buvo sukelta gaisrinė, policija ir armija.[1] Taip pat buvo nufilmuotas mėgėjiškas klipas, kur studentas Ancis Steinbergs su draugais įvykio vietoje šneka apie meteoritą. Šis klipas įdėtas į Youtube, vėliau rodytas žinių laidose, naujienų portaluose.

Atvykę specialistai aptiko 9-10 m skersmens ir 2-3 m gylio kraterį su termito liekanomis.[2] Nors pirmasis atvykęs geologijos specialistas Uldis Nulle pareiškė, kad krateris greičiausiai meteoritinės kilmės, tačiau detalesniais tyrimais nustatyta, kad tai žmonių iškasta duobė, kurioje išlydytas termitas.

Spalio 27 d. bendrovė Tele-2 paskelbė, kad tai jos surengtas pokštas, siekiant išblaškyti krizės kamuojamus Latvijos gyventojus. Bendrovė pažadėjo atlyginti nuostolius.[3]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]