1993 m. Zambijos futbolo rinktinės aviakatastrofa

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

1993 m. Zambijos futbolo rinktinės aviakatastrofa – aviakatastrofa, įvykusi 1993 m. balandžio 27 d., Zambijos karinių oro pajėgų lėktuvui „de Havilland Canada DHC-5 Buffalo“ nukritus į Atlanto vandenyną apie 500 m nuo Gabono sostinės Librevilio. Dauguma lėktuvo keleivių buvo Zambijos vyrų futbolo rinktinės nariai, skridę į Dakare vyksiančias XV pasaulio futbolo čempionato atrankos rungtynes su Senegalu. Visi 25 keleiviai ir 5 ekipažo nariai žuvo.

Nustatyta, kad katastrofa įvyko, nes kilimo metu užsidegus kairiajam varikliui pilotas išjungė dešinįjį. Lėktuvas prarado visą galią, tapo nevaldomas ir nukrito į vandenyną. Prie katastrofos prisidėjo ir piloto nuovargis bei tai, jog laiku neatkreipta dėmesio į pastebėtas variklio problemas ir jau anksčiau patikrinimo metu rastus defektus (atjungti laidai, anglies dalelės tepalo filtruose, perkaitimo požymiai). Taip pat neveikė (ar prastai veikė) apie problemas informuojančios signalinės lemputės piloto kabinoje [1][2].

Tik per atsitiktinumą nelaimės išvengė tuometinė Zambijos futbolo žvaigždė Kalusha Bwalya, kuris turėjo skristi su komandos draugais, tačiau vėliau susitarė, kad į Dakarą atskris savarankiškai iš Nyderlandų, kur tuomet žaidė. Į katastrofą nepateko ir kitas Europoje rungtyniavęs Zambijos futbolininkas Charly Musonda, kuris atsisakė vykti dėl traumos.

2012 m. Afrikos Tautų taurės finale triumfavę ir pirmą kartą žemyno čempionais tapę Zambijos futbolininkai šią pergalę dedikavo 1993 m. katastrofos aukoms.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]