Žiniasklaidos teisė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Žiniasklaidos teisė - visuma teisės normų, reguliuojančių žiniasklaidos ir su ja susijusius visuomeninius santykius; savarankiška teisės šaka.

Žiniasklaidos teisė apima iš esmės viešosios teisės normas; iš dalies - ir civilinės teisės normas. Apima tiek valstybės, tiek ir privačių, viešųjų žiniasklaidos organizacijų priimtas imperatyvines ar dispozityvines taisykles.

Dalykas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Reguliavimo dalykas - žiniasklaidos laisvė, informacijos laisvė, žiniasklaidos priemonių teisiniai pagrindai. Taip pat atskirų masinės informacijos priemonių teisė (radijo teisė, televizijos teisė ir t. t.). Viena naujausių sričių - elektroninių medijų teisė.

Skirtingai nei technologijų teisė žiniasklaida reguliuoja tik medijų perduodamą turinį, informaciją; techninius dalykus reguliuoja elektroninių ryšių teisė (pvz., telekomunikacijų teisė).

Radijo teisė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Radijo teisė - žiniasklaidos teisės pošakis; visuma teisės normų, reguliuojančių informacijos perdavimą radijumi kaip žiniasklaidos priemone bei su tuo susijusius visuomeninius santykius.

Radijo teisės klausimai - radijo (transliavimo ir kt.) teisės, elektroninis radijas, regioninis radijas, radijo apmokestinimas ir galimi mokesčiai, radijo subsidijavimas, valstybės parama, ES radijo teisė.