Žemės muziejus (Varšuva)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Žemės muziejus (lenk. Muzeum Ziemi PAN w Warszawie) – Lenkijos Mokslų akademijos Varšuvoje geologijos ir paleontologijos muziejus. Be pagrindinės užduoties – kaupti kolekcijas, taip pat vykdo geologinių paminklų apsaugą, organizuoja mokslinius tyrimus, populiarina visuomenėje žinias apie Žemės mokslus. Turi biblioteką.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1932 m. Varšuvoje atsirado „Žemės muziejaus draugija“, kurios tikslas buvo „Žemės muziejaus“ įkūrimas. Draugija pradėjo kaupti rinkinius, organizavo mokslinius tyrimus ir publikavo straipsnius. Tačiau muziejus įsikūrė tik 1948 m., o patalpas muziejui gavo tik 1950 m. 1951 m. duris atvėrė pirmoji muziejaus ekspozicija. 1966 m. muziejus išsiplėtė įsikurdamas naujame pastate, kuriam yra ir šiandien. Pirmasis muziejaus direktorius buvo S. Malkovskis, prieš tai dirbęs Vilniuje ir ten siekęs įkurti tokį muziejų. Jį 1950 m. pakeitė Antonina Halicka, taip pat dirbusi Vilniuje, vėliau, 1973 m., Krzysztof Jakubowski, vadovavęs iki 2008 m. Nuo 1959 m. muziejus yra Lenkijos Mokslų akademijos dalis.

Rinkiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Žemės muziejaus“ rinkiniai sudaro apie 170 tūkstančių objektų, surinktų iš visos Lenkijos ir daugelio skirtingų pasaulio regionų. Dalis rinkinių perkelta iš Vilniuje Stepono Batoro universitete dirbusių mokslininkų rinkinių.[1] Vertingiausi mineralų ir uolienų rinkiniai, pusbrangiai akmenys, bei meteoritai. Ypatingi augalų ir gyvūnų fosilijų rinkiniai. Turtinga gintaro kolekcija, savo unikaliais pavyzdžiais užima svarbią vietą pasaulyje. Atskirą kategoriją muziejuje sudaro mokslo istorijos apie Žemę archyvinės kolekcijos.

Biblioteka turi apie 51 tūkstantį inventorinių vienetų, tuo sudarydama vieną iš didžiausių Lenkijoje Žemės mokslų specialiųjų rinkinių.

Leidyba[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Žemės muziejus“ leidžia kasmentinį mokslinį žurnalą „Žemės muziejaus darbai“ (lenk. Prace Muzeum Ziemi)

Literatūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Jakubowski, K., 1982. Muzeum Ziemi – tradycje i współczesność. Przegląd Geologiczny, nr. 12.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Gaigalas, A., 2003. Geologija Stepono Batoro universitete (1919–1939). Geologija Vilniaus universitete, Tarptautinės konferencijos medžiaga. Vilniaus universiteto leidykla, Vilnius,43–70.