Šventasis (serialas)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Žanraskriminalinis
Kūrėjas (-ai)Leslie Charteris
VaidinaRoger Moore
Kompozitorius (-iai)Edwin Astley
Kilmės šalisJungtinė Karalystė Jungtinė Karalystė
Kalba (-os)anglų
Sezonų skaičius6
Serijų skaičius118
Gamyba
Vykdantysis prodiuseris (-iai)Robert S. Baker
Monty Berman
Prodiuseris (-iai)Roger Moore
Trukmė48–49 min.
Pirmas pasirodymas1962 m.
IMDb įrašas

Šventasis – Didžiosios Britanijos kriminalinis televizijos serialas, kurtas 1962–69 m. Jo pagrindas – rašytojo Leslie Charteris sukurtas Saimono Templerio (Simon Templar) personažas, pirmą kartą pasirodęs dar 1920-aisias.

Pirmieji du sezonai sulaukė didelio populiarumo ne tik Britanijoje, bet ir JAV, kur buvo rodomi per televiziją geriausiu laiku. Viso skirtingais metais jis demonstruotas daugiau kaip 60 šalių visame pasaulyje bei jo kūrėjams atnešė daugiau kaip 350 milijonų svarų sterlingų pelno.[1][2][3]

Viso buvo sukurta 118 serijų: 71 nespalvota (1–4 sezonai) ir 47 spalvotos (5–6 sezonai). Pagrindinio vaidmens atlikėjas Rodžeris Mūras pats mėgino įsigyti teises ekranizuoti „Šventojo“ istorijas, tačiau apsidžiaugė gavęs galimybę vaidinti seriale. Po to, kai filmas tapo spalvotas, Mūras kartu su prodiuseriu Robert S. Baker tapo serialo bendrasavininkiu. „Šventasis“ yra antrasis pagal trukmę serialas, sukurtas Didžiojoje Britanijoje (ilgesnis yra tik „Keršytojai“).

Didelė dalis serijų yra sukurta pagal Leslie Charteris istorijas, tačiau yra ir originalių scenarijų.

1978 m. buvo sukurtas serialo tęsinys „Šventojo sugrįžimas“, kuriame Saimono Templerio vaidmenį atliko Ian Ogilvy, o 1997 m. – vaidybinis filmas „Šventasis“ su Val Kilmer.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]