Štepselis ir Tarapunka

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Štepselis ir Tarapunka
rus. Штепсель и Тарапунька
Dar žinomas* Jefimas Berezinas (Štepselis) Sovietų Sąjunga
* Jurijus Timošenka (Tarapunka) Sovietų Sąjunga
Žanraihumoristinė miniatiūra, improvizacija
intermedija, groteskas
komedija
Veiklaaktorių komikų duetas
Aktyvumo metai1946-1986
Susijusi veiklasceninė veikla
televizijos ir kino komedijų kūrimas

Štepselis ir Tarapunka (rus. Тарапунька и Штепсель, Штепсель и Тарапунька) – populiarus komikų duetas, keturis dešimtmečius gyvavęs Tarybų Sąjungoje. Dueto nariais buvo ukrainiečių artistai:

  • Jefimas Berezinas (Ефим Березин, 1919–2004) – Štepselis,
  • Jurijus Timošenka (Юрий Тимошенко, 1919–1986) – Tarapunka.

Veiklos pradžia[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

J. Berezinas ir J. Timošenka susipažino kartu mokydamiesi ir baigdami Kijevo Teatro institutą (1941 m.). Savo veiklą artistai pradėjo vaidindami duetu Antrojo pasaulinio karo frontuose, atlikdami humoristinius virėjo Galkino (J. Berezinas) ir pirtininko Močialkino (J. Timošenka) vaidmenis. Po 1946 m. ėmė vaidinti naudodami kaimo milicininko Tarapunkos ir teatro apšvietėjo Štepselio (liet. elektros lizdo šakutė) sceninius pseudonimus. Tarapunkos vardas kilo nuo upelio, kur netoliese buvo artisto tėviškė, keisto vardo. Šie sceniniai vardai vėliau tvirtai prigijo.

Dueto kūryba[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vaidinamų personažų ypatybėms sustiprinti duetas spektaklius, humoristines miniatiūras ir improvizacijas rengė vartodami rusų ir ukrainiečių kalbas vienu metu, kūrybinio įkvėpimo sėmėsi iš turtingo abiejų tautų folkloro. Gastrolėse užsienyje vaidino ir anglų k.. Štepselis ir Tarapunka buvo nuolatiniai populiariausių televizijos laidų, valstybinių šventinių koncertų Maskvos kremliuje dalyviai. Jų kūryba įvertinta to meto aukščiausiais apdovanojimais: TSRS valstybine premija (J. Timošenka), Ukrainos TSR liaudies artistų vardais, ordinais, medaliais.

Be linksmos vaidybos scenoje, estradiniuose spektakliuose, dueto nariai taip pat rašė scenarijus, režisavo, kūrė bei atliko pagrindinius vaidmenis savo pačių sukurtuose humoristiniuose televizijos ir kino filmuose.

Duetas savo sceninę veiklą nutraukė 1986 m. po vieno iš narių – J. Timošenkos – mirties. J. Berezinas netrukus emigravo į Izraelį.

Personažai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Personažų charakteriai, laikantis sovietinio laikmečio ideologijos nubrėžtų ribų, buvo kuriami intermedijos, grotesko ir pan. žanruose: buvo vaidinamos linksmos ir juokingos gyvenimiškos istorijos, kuriose veikė įvairiausių visuomenės sluoksnių ir profesijų atstovai, parodant jų gyvenimą, negeroves, pašiepiant nedorybes.

Tarapunka – dažniausiai paprastas vaikinas, bet aštrialiežuvis, neieškantis žodžio kišenėje, sudėtingose gyvenimo situacijose sugebantis pastovėti už save, kalbantis tik ukrainietiškai. Tuo tarpu Štepselis – „pasikėlęs“, tvirtai įsitikinęs savo pranašumu ir gyvenimiška patirtimi, mėgstantis pamokyti. Tačiau Tarapunka nesileisdavo išmušamas iš vėžių ir netapdavo nuolankiu klausytoju – į kolegos pamokymus atsakydavo įgeldamas, netikėtai, aštriai.

Filmografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pripažinimo sulaukusios kino ir televizijos komedijos:

  • „Tarapunka ir Štepselis debesyse“ (Тарапунька и Штепсель в облаках), 1953 m.
  • „Tarapunka ir Štepselis padebesiuose“ (Тарапунька и Штепсель под облаками), 1953 m.
  • „Linksmosios žvaigždės“ (Веселые звезды), 1954 m.
  • „Nuotykis su Tarapunkos švarku“ (Приключение с пиджаком Тарапуньки), 1955 m.
  • „Štepselis apvesdina Tarapunką“ (Штепсель женит Тарапуньку), 1957 m.
  • „Važiavome mes, važiavome… “ (Ехали мы, ехали… ), 1962 m.
  • „Tarapunkos ir Štepselio juokingi nutikimai“ (Смеханические приключения Тарапуньки и Штепселя), 2 ser., 1970 m.
  • „Nuo ir Iki“ (От и До), 1976 m.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]