Špagalaužis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Viršutinis – špagalaužis
Herbas su špagalaužiu

Špagalaužis (angl. sword breaker 'kalavijų laužytuvas') – durklas labai tvirta geležte, kurios vienoje pusė primena grubias šukas. Tarpu tarp dantų galima sugauti priešininko špagos ar kitokio kalavijo geležtę ir ją sukaustyti ir tada atakuoti kokiu nors tinkamu būdu. Špagalaužį dažnai naudodavo kaip pariravimo durklą – t. y., juo atremdavo priešininko ataką ir tuo pat metu sukaustydavo priešininko špagą, o tada atakuodavo pagrindinės rankos ginklu.

Nėra aišku, ar špagalaužiais buvo galima sulaužyti špagos ar juo labiau kitokio kalavijo geležtę, kaip kad teigia kai kurie šaltiniai[1]. Tai abejotina todėl, kad kalavijų geležtės daromos taip, kad kautynių metu atlaikytų dideles apkrovas, todėl abejotina, ar špagalaužiu galima sukurti tokią situaciją, kad nulaužtum priešininko ginklo geležtę (juo labiau, kad špagalaužį laikydavo kaire ranka). Fechtavimo knygose yra iliustracijų, kur rodoma, kaip kalavijo geležtė atlaiko bandymą sulenkti (ar sulaužyti?) ją lenkiant abiem rankomis.[2] Tai galėdavo būti kalavijo geležtės kokybės išbandymas.
Tiesa, vėlyvojo Renesanso laikų rapyros ir rūmų špagos buvo mažiau tvirtos už ankstesnių laikų kertamuosius kalavijus, ir žinoma, kad pasitaikydavo atvejų, kai jų geležtės lūždavo. Gali būti, kad špagalaužiais iš tiesų galėdavo sulaužyti kai kuriuos tipiškus to meto civilinius ginklus.

Kiti panašūs ginklai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Be špagalaužių yra ir kitų ginklų, pritaikytų priešininko kalavijui sukaustyti. Tai gali būti įprastinis kalavijas su specialios formos garda, tinkama geležtei užspausti arba specialuotas ginklas (pvz., džitė).

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. http://users.wpi.edu/~jforgeng/17cIQP/weapon.html Archyvuota kopija 2007-02-16 iš Wayback Machine projekto. Arms and Armor in the Age of the Musketeer Weapons of the 17th Century
  2. http://www.thearma.org/essays/quality-and-build.html Fight-Book Clues to Quality and Build of Knightly Weaponry

Iliustracijos: