Šinšilžiurkiniai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Abrocomidae
Abrocoma sp.
Abrocoma bennettii
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Gyvūnai
( Animalia)
Tipas: Chordiniai
( Chordata)
Potipis: Stuburiniai
( Vertebrata)
Antklasis: Amniotai
( Amniota)
Klasė: Žinduoliai
( Mammalia)
Būrys: Graužikai
( Rodentia)
Šeima: Šinšilžiurkiniai
( Abrocomidae)

Šinšilžiurkiniai (Abrocomidae) – graužikų (Rodentia) šeima, kurioje dvi gentys ir 5 rūšys:

Šeimą pirmą kartą 1918 m. aprašė zoologas amerikietis Gerrit Smith Miller, Jr (1869–1956) ir jo kolega paleontologas ir zoologas James Williams Gidley (1866-1931).

Paplitimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Paplitę Pietų Amerikos pietvakarių AnduosePeru pietuose, Bolivijoje, šiaurės vakarų Argentinoje ir šiauriniuose bei centriniuose Čilės regionuose.

Išvaizda[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kūno ilgis 15–25 cm, uodegos 6–18 cm. Svoris 200–300 g. Panašios į žiurkes. Snukis smailas. Ausys ir akys apvalios ir didelės. Kailis ilgas ir minkštas, panašus į šinšilų, sidabriškai pilkos arba rusvos spalvos. Pilvas šviesesnis. Kojos trumpos. Priekinės pėdos keturpirštės, o užpakalinės – penkiapirštės. Uodega trumpesnė už kūną ir tankiai plaukuota.

Elgsena[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šinšilžiurkės gyvena kalnuotose vietovėse iki 5000 m aukštyje virš jūros lygio. Grupuojasi į nedideles maždaug šešių gyvūnų grupes urvuose. Aktyvūs naktį ir labai gerai laipioja, dažnai ieško maisto medžiuose ir krūmuose. Minta sėklomis, vaisiais ir riešutais.

Dauginimasis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Mažai žinoma, kaip šie gyvūnai dauginasi. Apskaičiuota, kad nėštumo laikotarpis trunka apie 120 dienų, atsiveda 1-2 jauniklius. Ilgiausias žinomas šinšilžiurkės amžius buvo kiek mažiau nei dveji su puse metų.

Literatūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Ronald M. Nowak: Walker's Mammals of the World. Johns Hopkins University Press, 1999 ISBN 0-8018-5789-9
  • Malcolm C. McKenna, Susan K. Bell: Classification of Mammals: Above the Species Level. Columbia University Press, 2000 ISBN 0-231-11013-8