Šiaurės Triondelagas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Šiaurės Trendelagas)
Šiaurės Triondelagas
Nord-Trøndelag fylke
Valstybė Norvegijos vėliava Norvegija
Administracinis centras Steincheris
Įkūrimo data 1804 m.
gubernatorius Inge Ryan
Gyventojų (2010) 131 555
Plotas 22 412 km²
Tankumas (2010) 6 žm./km²
ISO 3166-2 NO-17
Tinklalapis www.ntfk.no
Vikiteka Šiaurės TriondelagasVikiteka

Šiaurės Triondelagasapskritis Norvegijoje, kurią sudaro šiaurinė Triondelago regiono dalis.

Per apskritį eina E6 greitkelis.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Inheredas buvo svarbi vieta vikingų laikais, čia vyko Stiklestado mūšis. Apskritis įkurta 1804 m. ir buvo vadinama Nordre Trondhjems amt iki 1919 m. Nuo XX a. šešto dešimtmečio čia gyventojų prieaugis mažesnis už šalies vidurkį.

Geografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šiaurės Triondelago plotas yra 22412 km². Tai šešta pagal dydį apskritį, ją sudaro 24 savivaldybės. Inheredo apskritis, esanti vakariniame Trondheimo fjordo krante yra labiausiai apgyvendinta, čia sutelktas žemės ūkis. Pietuose yra Stjordaleno apskritis, o šiaurėje didžiausia Namdaleno apskritis driekiasi nuo Norvegijos jūros iki pasienio su Švedija kalnų. Į vakarus nuo Trondheimo fjordo yra Foseno apskritis. Šiaurės Triondelagas ribojasi su Pietų Triondelagu pietuose ir Nordlandu šiaurėje. Vakarinėje dalyje yra keli neapgyvendinti slėniai ir daug laukinės gamtos, kurią saugo keturi nacionaliniai parkai. Snasavatnetas yra didžiausias ežeras, svarbiausios upės yra Namsenas, Verdalio upė and Stjordalio upė.

Gyventojai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2010 m. apskritis turėjo 131 tūkst. gyventojų ir pagal jų skaičių buvo ketvirta nuo galo Norvegijoje. Didžiausi miestai yra Stjordalis, Steincheris (apskrities sostinė), Levangeris, Namsas ir Verdalis, kuriuose gyvena nuo 12 iki 21 tūkst. gyventojų. Dauguma gyventojų dirba aptarnavimo sferoje, bet išvystytas ir žemės ūkis, žvejyba, hidroenergetika, miškininkystė. Šios apskrities bendrasis vidaus produktas vienam gyventojui yra mažiausias šalyje.