Šiaurės Sentinelų sala

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
NASA 2003 m. salos nuotrauka su matomais koraliniais rifais

Šiaurės Sentinelų sala - nedidelė sala Bengalijos įlankoje, toliausiai į vakarus esanti Andamanų sala. Jos plotas 72 km². Sala yra nutolusi nuo kitų salų ir supama pavojingų rifų. Sala apaugusi vešlia tropine augalija, aukščiausias taškas - 48 m virš jūros lygio.

Šioje saloje gyvena čiabuviai sentinelai, vengiantys bet kokio kontakto su kitais žmonėmis. Manoma, kad gentyje šiuo metu tarp 50 ir 200 žmonių. Vietinė regiono valdžia yra pareiškusi, kad neturi ketinimų kištis į sentinelų gyvenimo būdą ar gyvenamąją vietą.

Sala greičiausiai smarkiai nukentėjo nuo 2004 m. gruodžio 26 d. cunamio, tačiau gyventojų išliko (tai liudija faktas, kad po cunamio į žvalgybą skridęs Indijos vyriausybinis sraigtasparnis buvo apšaudytas strėlėmis). 2006 m. sausį sentinelai nužudė du žvejus, kurie atsidūrė per arti salos krantų[1].

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. http://environment.newscientist.com/channel/earth/mg19426081.500-the-last-place-on-earth-to-make-contact-with-civilisation.html Archyvuota kopija 2007-08-20 iš Wayback Machine projekto.