Šešuolių pagrindinė mokykla

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Šešuolių pagrindinė mokykla
[[Vaizdas:|Šešuolių pagrindinė mokykla herbas|center|100px]]
[[Vaizdas:|Šešuolių pagrindinė mokykla|250px]]
Adresas Šešuoliai, Ukmergės raj.
Direktorius(-ė) Ramunė Dudėnienė
Mokinių skaičius 72
Įkūrimo data 1572 m.
Uždarymo data 2012 m.
Išleista laidų
Pedagogų skaičius 15

Ukmergės rajono Šešuolių pagrindinė mokykla – buvusi dieninė, savarankiško mokymosi bendrojo lavinimo mokykla Ukmergės raj., Šešuoliuose, vykdžiusi priešmokyklinio, pradinio, pagrindinio ir papildomo ugdymo programas lietuvių kalba intelekto sutrikimų turintiesiems vaikams. Įstaigos kodas 190339026. Steigėjas – Ukmergės rajono savivaldybės taryba.[1]

Buvęs filialas – Ukmergės rajono Šešuolių pagrindinės mokyklos Liaušių pradinio ugdymo skyrius.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Mokyklos įkūrimą galima sieti su miestelio ir bažnyčios įsteigimo data 1572 m., kadangi tuomet klebonas buvo įpareigotas išlaikyti mokytoją ir mokyklą. XIX a. carinėje Lietuvoje Šešuoliai turėjo daraktorinę mokyklą, veikusią Dvarninių kaime be pastovios vietos (pamokos vyko pas valstiečius, kurių vaikai mokėsi).

1903 m. įkurta oficialioji rusiška mokykla. Tam caro valdžia išnuomojo pusę J. Gutmano namo. Mokykla turėjo elementorių, iš kurio mokiniai mokėsi rusiškai skaityti ir rašyti. 1909 m. pastatyta nauja pradinė mokykla (lankė 30 mokinių, buvo 1 mokytojas). 1919 m. atnaujintoje mokykloje dirbo jau 2 mokytojai, mokę keturių skyrių vaikus lietuvių kalbos, aritmetikos, istorijos, geografijos ir kitų dalykų. Mokslas buvo nemokamas. 1940 m. dėl politinių neramumų nuverstas mokyklos kieme stovėjęs Laisvės paminklas. II pasaulinio karo metu mokiniai ne tik mokėsi, bet ir rengė sporto varžybas, vakarones. 19451949 m. dėl trėmimų, sovietų ir partizanų susirėmimų mokykla skurdo – trūko suolų, vadovėlių, mokytojai buvo verčiami skatinti mokinius stoti į pionierius. 1949 m. ūkininko Damulio dvaro pastate įsikūrė septynmetė mokykla, kuri 1962 m. pertvarkyta į aštuonmetę, 1990 m. – į devynmetę, o nuo 1993 m. – į pagrindinę mokyklą.

2012 m. prijungta prie Ukmergės Šilo pagrindinės mokyklos kaip skyrius,[2] vėliau uždarytas.

Direktoriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]


Žymūs mokiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]