Šaulių žvaigždės medalis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Apie ordinui prilyginamą garbės ženklą žr. Šaulių žvaigždė
1939 m. Šaulių žvaigždės medalis. Aversas

Šaulių žvaigždės medalisLietuvos valstybės apdovanojimas, skiriamas pagerbti Lietuvos šaulių sąjungos nariams, kitiems Lietuvos bei užsienio valstybių piliečiams už ypatingus nuopelnus Šaulių sąjungai ir Lietuvai.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Įsteigtas 1939 m., artėjant Šaulių sąjungos dvidešimtmečiui. Šaulių žvaigždės medalio projektą sukūrė skulptorius Petras Rimša. Medalis buvo gaminamas Šveicarijos firmoje „Huguenin Frères de Le Locle“. 1939 m. medaliu apdovanoti 2083 asmenys. Medalio pažymėjimus pasirašė Krašto apsaugos ministras brigados generolas Stasys Raštikis ir Šaulių sąjungos vadas pulkininkas Pranas Saladžius.

Aprašymas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaulių žvaigždės medalis – bronzinis, apvalus, su briauna. Priekinėje medalio pusėje – skydas su Vyčio kryžiumi, virš jo – Šaulių žvaigždės ordino miniatiūra, po skydu – pelėda su knyga. Už skydo – sukryžiuoti šautuvai ąžuolo lapų vainiko fone. Medalio reversas aprėmintas lapų vainiku, viršuje ant suringuotos juostos Šaulių sąjungos jubiliejaus metai „1919-1939“, fone – Lietuvos kaimo vaizdelis su kryžiastulpiais, virš jo užrašas „DIRBK IR BUDĖK LIETUVOS GARBEI“.

Juosta – žalio muaro, 32 mm pločio, su dviem 4 mm baltomis juostelėmis kraštuose..

Apdovanojimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1939 m. Šaulių žvaigždės medalis. Reversas

Šaulių žvaigždės medaliu Sąjungos vado teikimu apdovanoja krašto apsaugos ministras. Šaulių žvaigždės medaliu apdovanojami Šaulių sąjungos pareigūnai ir kiti šauliai, kurie, vykdydami pareigas, pasižymėjo sąžiningumu, uolumu ir ištvermingumu.

Šauliai apdovanojami šių švenčių metu:

Vasario 16-ąją
Birželio 24-ąją
Liepos 6-ąją
Lapkričio 23-ąją

Ypatingais atvejais apdovanojama gali būti ir kitu laiku. Antrą kartą tuo pačiu ženklu neapdovanojama. Kartu su Šaulių žvaigždės medaliu išduodamas ženklo liudijimas. Asmenys, apdovanoti Šaulių žvaigždės medaliu, turi teisę jį nešioti tiek dėvėdami uniformą, tiek ir civilius drabužius.