Šarminis akumuliatorius

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Šarminis akumuliatorius.

Šarminis akumuliatorius – antrinis elementas, kurį galima įkrauti prijungus prie kito elektros šaltinio ir kurio elektrolitas yra šarmas (kalio šarmas (KOH), natrio šarmas (NaOH)). Gaminami įvairaus tipo šarminiai akumuliatoriai, tačiau populiariausi yra iš nikelio ir kadmio junginių.
Pramonėje naudojami geležies – nikelio šarminiai traukos akumuliatoriai. Čia teigiamų plokštelių aktyvioji masė susideda iš nikelio hidroksido, o neigiamų plokštelių – iš akytos geležies. Elektrolitas yra 21% kalio šarmo arba natrio šarmo tirpalas. Seniau buvo naudojami ir kadmio – nikelio pramoniniai akumuliatoriai, tačiau dėl kadmio toksiškumo jie nebenaudojami.
Iškraunant akumuliatorių, nikelio hidroksidas Ni(OH)3 virsta nikelio hidroksidu Ni(OH)2, o akytoji geležis (kadmis) – geležies (kadmio) hidroksidu. Įkraunant reakcija vyksta atvirkščia kryptimi. Įkrauto akumuliatoriaus evj yra 1,4V. Iškraunant akumuliatorių, įtampa iš pradžių greitai krenta nuo 1,4 iki 1,3V, o toliau lėtai mažėja iki 1,15V. Tada reikia nutraukti iškrovimą. Įkraunant akumuliatorių, įtampa, greitai pakilusi nuo 1,15 iki 1,75V, kiek nukrenta, o paskui lėtai kyla iki 1,85V.
Taip pat plačiai naudojami: metalo – hidrido, ličio jonų, ličio – polimero. Visi jie pasižymi išskirtinėmis savybėmis: mase, ilgaamžiškumu, laikymo sąlygomis ir pan.

Nikelio kadmio (Ni-Cd) akumuliatoriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirmieji hermetizuoti NiCd akumuliatoriai pasirodė Amerikoje apie 1940 metus. Jų energetinė koncentracija nėra tokia didelė kaip metalo hidrido ar ličio pagrindo akumuliatorių. Jie yra sunkūs, turi didelį atminties efektą. Ekologiškai yra toksiški, todėl juos išmesti galima tik specializuotose vietose. Tačiau jie pasižymi ir geromis savybėmis tai – temperatūrinės, galima krauti 1C, didelės momentinės apkrovos galimybes net iki 10C, nebijo visiško iškrovimo. Todėl dažniausiai naudojami tose srityse kur yra didelės apkrovos srovės. Ilgaamžiškumas siekia net iki 15 metų.

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]