Įstatymo sergėtojas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Įstatymo sergėtojas

PavadinimasLawman
Kilmės šalis JAV
RežisieriusMichael Winner
Scenaristas (-ai)Gerald Wilon
VaidinaBurt Lancaster
Robert Duvall
Metai1971
Žanrasvesternas
Trukmė99 min.
Kalbaanglų
IMDb įrašas

Įstatymo sergėtojas (angl. Lawman) – 1971 m. JAV sukurtas vesternas, pasakojantis apie įstatymo sergėtoją, atvykusį į svetimą miestą, kad pristatytų į teismą kelis nusikaltėlius, prieš kurį laiką įvykdžiusius nusikaltimą jo mieste.

Filmas iš kitų vesternų išsiskiria neaiškiai apibrėžta „gero“ ir „blogo“ personažo linija: pagrindinis neigiamas herojus Bronsonas iš paskutiniųjų stengiasi išvengti kraujo praliejimo, tuo tarpu įstatymą saugantis Medoksas nedvejodamas šauna į nugarą bėgančiam nusikaltėliui.

Pagrindiniai aktoriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Aktorius – vaidmuo
  • Burt Lancaster – Džaredas Medoksas
  • Robert Ryan – Kotonas Rajanas
  • Lee J. Cobb – Vincentas Bronsonas
  • Robert Duvall – Vernonas Adamsas
  • Sheree North – Laura Šelbė

Turinys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Džaredas Medoksas – vienišas įstatymo sergėtojas iš Sabato, atvyksta į Banoko miestelį, ketindamas suimti ir pristatyti į teismą vietinį žemvaldį Vincentą Bronsoną ir jo vyrus už žmogžudystę ir apiplėšimą, kurį jie įvykdė prieš metus Sabate. Vietinis šerifas Kotonas Rajanas mėgina jį atkalbėti, tačiau Džaredas liepia jam perduoti Bronsonui, kad lšie turi per 24 valandas geranoriškai pasiduoti, kitaip jis pats juos suims.

Rajanas perspėja Bronsoną ir šio vyrai nori nužudyti Džaredą, tačiau jis nesutinka ir liepia šerifui derėtis dėl kompensacijos, kurią jis pasiruošęs sumokėti už įvykdytą nusikaltimą.

Tuo metu Džaredas susitinka Laurą, su kuria juos anksčiau siejo artimi ryšiai ir kuri dabar gyvena su vienu iš užpuolikų, Vernonu. Laura bando įkalbėti Džaredą pakilti jos vyrą ramybėje, nes pastarasis nieko blogo nepadarė, tačiau jai nepavyksta. Netrukus jis atmeta ir Rajano perduotą pasiūlymą tartis, o miesto gatvėje išprovokuotas dvikovoje nušauna vieną iš geriausių Bronsono vyrų. Likę jo bendrai leidžiasi į Džaredo medžioklę, nors Bronsonas iki paskutinės akimirkos tikisi viską išspręsti taikiai ir išvengti žudynių.