Įsipjovimas popieriumi

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Žaizdelė įsipjovus popieriaus lapo kraštu.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Įsipjovimas popieriumi (angl. paper cut) – odos, paprastai piršto, pažeidimas perrėžiant ją plonu standžiu popieriaus lapo ar panašios medžiagos (pvz., folijos lakšto) kraštu. Panašiai įsipjaunama ir kai kurių žolių lapų kraštais.

Pavieniai popieriaus lakštai paprastai pernelyg minkšti ir negali įpjauti. Tačiau plonas popieriaus lakšto kraštas, kartais galintis būti beveik toks pat plonas kaip skustuvo ašmenys, brūkštelėjęs pjaunamuoju judesiu per odą (judesio kryptis sutampa su popieriaus krašto kryptimi) gali sudaryti pakankamą slėgį mažyčiame odos ruože ir ją perpjauti. Dažnai įsipjaunama į lapą, šiek tiek kyšantį iš ką tik praimto rašomojo popieriaus lapų pako. Šiek tiek kyšantis lapas gali būti pakankamai standus, kad įpjautų.

Įsipjovimas popieriumi dažnai sudirgina daug odos skausmo receptorių (nocireceptorių) pjūvio vietoje, todėl yra skausmingas. Negilus įpjovimas paprastai beveik nekraujuoja, todėl žaizdos paviršius lieka nepridengtas krešulio, ir skausmo receptoriai lieka dirginami, kas sukelia trunkantį skausmą. Pirštų liečiamajame paviršiuje yra daugiau lytėjimo ir kitų receptorių nei kitose odos vietose.

Kaip priemonė nuo žaizdelių įsipjovus popieriaus kraštu, naudojami medicininiai odos klijai, kuriais patepus žaizdelė būna padengiama beveik nepastebima klijų plėvele.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]