Čigonų integravimo dešimtmetis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Romų integravimo dešimtmetis (Romų įtraukimo į visuomenę dešimtmetis) – daugiausia Centrinės ir Pietryčių Europos šalių iniciatyva pagerinti romų (čigonų) mažumos šiuose regionuose socioekonominį statusą ir įtraukti juos į šių šalių socialinį gyvenimą. Iniciatyva buvo paskelbta 2005 m., ir tęsėsi nuo 2005 m. iki 2015 metų.[1][2] Romų integravimo dešimtmetis buvo pirmasis tarptautinis projektas Europoje, aktyviai keičiantis romų (čigonų) mažumos gyvenimą.

Romų integravimo dešimtmečio iniciatyvoje dalyvavo dvylika šalių – Albanija, Bosnija ir Hercegovina, Bulgarija, Kroatija, Čekija, Vengrija, Makedonija, Rumunija, Ispanija, Serbija ir Juodkalnija, ir Slovakija.[1] Visose šiose šalyse yra daug romų (čigonų), ir romų (čigonų) mažumos yra stipriai atsilikusios ir diskriminuojamos tiek socialiniu, tiek ekonominiu požiūriu.

2005 m. šių šalių vyriausybės susitarė veikti, kad būtų sumažinti skirtumai tarp romų (čigonų) ir likusios bendruomenės gyvenimo lygio ir sąlygų,[1] taip pat, suteikti romų (čigonų) tautybės žmonėms galimybę ištrūkti iš skurdo ir diskriminacijos ciklo, kuriame dauguma jų gyvena.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. 1,0 1,1 1,2 Andrea Óhidy & Katalin R. Forray (2019-09-30), Lifelong Learning and the Roma Minority in Central and Eastern Europe, Emerald Publishing Limited, p. 43, ISBN 978-1-83867-261-4 
  2. The end of a decade: what happened to Roma inclusion?. Opendemocracy.net. Nuoroda tikrinta 2021-06-13.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]