Čhinamasta

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Čhinamastos vaizdavimas

Čhinamasta (skr. छिन्नमस्ता = IAST: Chinnamastā – 'nukirstgalvė') – tantriniame šaktizme (hinduizmo atšaka) yra vienas iš 10-ies Devi (Deivės Motinos) pavidalų (Mahavidjų). Čhinamasta vaizduojama stovinti nuoga su nukirstų galvų vėriniu, vienoje rankoje laikanti savo nukirstą galvą, kitoje – kalaviją. Iš jos kaklo trykšta trys kraujo čiurkšlės, maitinančios jos nukirstą galvą bei dvi greta stovinčiais būtybes. Čhinamasta užlipusi ant besimylinčios poros, kurioje moteris užima viršutinę padėtį.

Čhinamasta yra drauge susivaldymo ir lytinio geismo simbolis, vaizduoja gyvenimo teikėją ir atėmėją, yra aistros įsiūčio ir savinaikos vaizdinys. Čhinamastos vaizdiniu siekiama parodyti, kad geismas, gyvybė ir mirtis yra tarpusavyje betarpiškai susiję.

Čhinamastos jantra

Čhinamasta kaip atskira dievybė garbinama retai. Yra vos keletas jai skirtų šventyklų (Bihare, Vakarų Bengalijoje, Asame, Džarkhande, Nepale). Ši deivė garbinama daugiausia tantrikų, jogų, atsiskyrėlių, o paprasti tikintieji dėl jos siaubingo pavidalo Čhinamastos baiminasi. Šios deivės buveinė – mirusiųjų laužai. Tantrikai jos meldžia nežemiškų galių (siddhi). Deivės mantra – श्रीं हह्रीं क्लीं ऐं वज्रवैरोचनीये हूं हूं फट् स्वाहा.

Čhinamasta kildinama iš Tibeto budistų deivės Chinnamunda (siejama su Vadžrajogini).