Česlovo Milošo amžius

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Česlovo Milošo amžius

Kilmės šalisLietuva
RežisieriusJuozas Javaitis
Prodiuseris (-iai)Teresa Zibolienė
Scenaristas (-ai)Juozas Javaitis,
Pranas Morkus
Metai2012
Žanrasdokumentinis
Trukmėapie 184 min.
Kalbalietuvių
Biudžetasapie 600 tūkst. litų.
IMDb įrašas

Česlovo Milošo amžius – 2012 m. pilnametražis dviejų dalių dokumentinis filmas apie lietuvių kilmės Nobelio literatūros premijos laureatą Česlovą Milošą. Filmas išleistas 2012 m. gruodžio 29 d.

Apie filmą[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dvejose „Česlovo Milošo amžiaus“ dalyse, filmuotose šešiose šalyse, abejose Atlanto pusėse, pasakojama Nobelio literatūros premijos laureato gyvenimo istorija. Filme susipina Č. Milošą pažinojusių garsių kultūros asmenybių pasakojimai su daugeliui mažai žinomais poeto biografijos faktais. Poeto pasirinkimai tampa dar aiškesni tuomet, kai žiūrovui pateikiamas epochos, pažymėtos gausių istorinių įvykių, istorinis kontekstas.

Filme netikėtai atskleidžiamas ir Č. Milošo būdas – savitas humoro jausmas, asmenybės jautrumas, aistringi romanai su didelės įtakos turėjusiomis moterimis. Vis dėlto „Česlovo Milošo amžius“ nėra vien biografinis pasakojimas apie vienu geriausių XX a. poetų laikomą kūrėją ar lietuvių kilmės lenkų poeto (ar lietuvių poeto, rašiusio lenkų kalba) kūrybos pristatymas. „Česlovo Milošo amžius“ veikiau yra smalsus žvilgsnis per kūrėjo dvasios filtrą į nepaprastai jautrią asmenybę ir nesenstančią jo kūrybą, kuri netgi trečiojo tūkstantmečio pradžioje padeda įžvelgti ne žmonių skirtumus, bet siekti jų bendrybės[1].

Aktoriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pastatymas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kūrybinė grupė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Finansavimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Filmo kūrimas buvo finansuojamas Lietuvos Respublikos Kultūros ministerijos, Švietimo ir mokslo ministerijos bei privačių rėmėjų lėšomis. Filmo informaciniai partneriai buvo Lietuvos radijas ir televizija, portalas DELFI, IQ. The Economist.

Rodymas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirmoji vieša filmo „Česlovo Milošo amžius“ peržiūra įvyko 2011 m. gruodžio 29 d. Simboliškai tą dieną baigėsi ir Česlovo Milošo metai (2011) Lietuvoje[2][3]. Pilna dviejų dalių filmo premjera buvo parodyta 2012 m. balandžio 5 ir 12 d. per antrąją Lietuvos televizijos programą (LTV2)[4].

Česlovo Milošo sūnus, Antonis Milošas, gyvenantis Jungtinėse Amerikos valstijose, pamatęs filmą sakė, kad „tai yra geriausias apie jo tėvą sukurtas filmas.“[5]

2012 m. vasarą filmo ČMA kūrėjai pasirašė bendradarbiavimo sutartį su telekomunikacijų bendrove „Teo“. Pagal šią sutartį televizijos Gala žiūrovams filmas tapo prieinamas nemokamai naudojantis videonuomos paslauga.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]