Čekijos brolių evangelinė bažnyčia

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Gelbėtojo evangelinė bažnyčia Prahos Senamiestyje – pagrindinė Čekijos brolių bažnyčios šventovė

Čekijos brolių evangelinė bažnyčia, ČBEB (ček. Českobratrská církev evangelická) – didžiausia Čekijos protestantų bažnyčia, antroji didžiausia bažnyčia Čekijoje. Įsikūrė 1918 m. Čekoslovakijoje sujungus Čekijoje veikusias liuteronų ir kalvinistų bažnyčias. Dabar ČBEB turi apie 155 tūkst. tikinčiųjų daugiau kaip 260 bendruomenių, kurios suskirstytos į 14 senioratų.

Teigiama, kad 2019 m. bažnyčia turėjo 70 tūkst. krikštytų narių.[1]

Kilmė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Čekijos žemėse reformacija prasidėjo XV a. Tuo metu daugelis čekų buvo protestantai, priklausę dviem bažnyčioms – utrakvistų husitų bažnyčiai (1431–1620 m.) ir Brolių sąjunga, kitaip Moravų bažnyčia (1457–1620 m.). Tačiau 1620 m., dėl griežto antireformacinio judėjimo visos nekatalikiškos bažnyčios buvo uždraustos.

Draudimas buvo panaikintas 1781 m. išleidus Pakantos ediktą, kuris Austrijoje-Vengrijoje leido veikti liuteronų ir kalvinistų bažnyčioms. Kitos bažnyčios liko uždraustos, ir taip buvo iki Čekoslovakijos įkūrimo 1918 m.

ČBEB buvo įkurta 1918 m. Bohemijoje ir Moravijoje suvienijus visas liuteronų ir kalvinistų bažnyčias, šis darinys turėjo tapti senosios Brolių sąjungos įpėdiniu.

ČBEB yra Bažnyčių pasaulinės tarybos (angl. World Council of Churches), Europos bažnyčių konferencijos (angl. Conference of European Churches), Pasaulinės liuteronų federacijos (angl. Lutheran World Federation) ir Reformatų bažnyčių pasaulinės bendruomenės (angl. World Communion of Reformed Churches) narė.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. LWF Statistics – Czech-republic Archyvuota kopija 2020-07-23 iš Wayback Machine projekto. The Lutheran World Federation

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]